Povišen nivo holesterola u krvi predstavlja čest i veliki rizik u nastajanju oboljenja krvnih sudova (arterioskleroza) i srca (angina pektoris, infarkt srca).

Uz šećernu bolest, hipertenziju i pušenje, povećan nivo holesterola u krvi jedan je od četiri najvažnija uzroka koronarne bolesti, infarkta srca i moždanog udara.
Naročito se mora se voditi računa o nivou lošeg holesterola (LDL), koji doprinosi stvaranju masnih naslaga na zidovima arterija.

Čajevi za smanjenje holesterola

5 supenih kašika samlevenog lista konoplje potopiti u pola litra proključale vode. Kada se malo ohladi dodati dve supene kašike isitnjenog lista nane i 3 minuta dogrevati na vatri. Ohlađen čaj za smanjenje nivoa holesterola procediti i piti ujutru i uveče po 2 dl.

Napraviti smešu od po 5 kašika isitnjenog lista nane, maline, jagode i lista i cveta kantariona. Jednu supenu kašiku smeše preliti sa 2 dl proključale vode. Ohladiti, procediti i popiti svu količinu.Ovaj čaj za smanjenje holesterola se priprema i pije tri puta dnevno pre jela.

Napraviti smešu od po 5 kašika isitnjenih listova i cvetova hajdučice, pirevine, lista šimšira i 3 kašike isitnjenih bobica kleke. Jednu supenu kašiku mešavine preliti sa 2 dl vruće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 1 sat, procediti i popiti celu količinu.I ovaj čaj za smanjenje holesterola se priprema i pije tri puta dnevno pre jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply