Zapaljenje pluća najčešće nastaje širenjem bakterijske ili virusne infekcije iz gornjih respiratornih puteva i bronhija na plućno tkivo. Zapaljenjem mogu biti zahvaćeni jedan ili više plućnih režnjeva ili segmenata, kao i oba plućna krila.

Zapaljenje pluća se najčešće javlja u zimskom periodu. Počinje iznenada visokom temperaturom (40°C) na početku praćenom suvim, a kasnije kašljem sa ispljuvkom, glavoboljom i jezom. Vremenom se razvija oštar bol u grudima, ramenima i trbuhu, a disanje je ubrzano, plitko i bolno.

Zapaljenje plućne maramice – pleure nastaje usled povrede, prehlada i infekcija. Plućne ovojnice zahvaćene zapaljenjem taru se jedna o drugu, što izaziva oštar bol u grudima tokom disanja. To je odlika tzv. suvog pleuritisa; dok kod vlažnog dolazi do izliva tečnosti između slojeva plućne maramice i nije praćen bolovima, ali se često javlja otežano disanje zbog pritiska tečnosti na pluća.

Kako se priprema čaj za zapaljenje pluća

-10 g narendanog korena rena preliti sa 2 dl ključale vode i pustiti da odstoji nekoliko minuta.Čaj za zapaljenje pluća se pije 2-3 puta dnevno mala šolja.

-3-5 glavica luka ispeći na žaru, oljuštiti ih, izgnječiti i pomešati sa 1/2 kg bagremovog meda. Uzimati na sat po jednu supenu kašiku.

-Glavicu crnog luka ispeći na žaru, oljuštiti i izgnječiti. U to staviti kašiku meda i preliti sa 2 dl kozijeg mleka. Uzimati na svakih sat po jednu supenu kašiku ovg leka za zapaljenje pluća.

Čaj za zapaljenje plućne maramice:

3 supene kašike korena maslačka preliti sa tri četvrtine litra vode, kuvati pola sata, ohladiti i popiti čaj ujutru i uveče pre jela.

Pripremiti isti odnos nane i rastavića, pa od te smeše 4 kašike popariti sa 6 dl ključale vode. Ostaviti pola sata na toplom mestu, ocediti i popiti u toku dana.

Napraviti mešavinu: 5 g cveta gloga, 15 g kadulje, 3 g korena piljevine, 10 g rastavića, 15 g hajdučke i 10 g kičice. Od ove mešavine uzeti jednu supenu kašiku i potopiti u 1 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno 1 sat, pa popiti celu količinu. Čaj za zapaljenje plućne maramice se priprema i pije 3 puta dnevno pre jela.

Pripremiti oblog od jedne šolje lanenog brašna izmešanog sa sirćetom ribizle. Dobro izmesiti i staviti u lanenu krpu, pa staviti na grudi. Oblog stavljati pre spavanja i uveče.
(Sirce od ribizle: dve šake isitnjenih plodova staviti pola litra vode. Tome dodati 5 kašika šećera i ostaviti na toplom mestu 10 dana. Procediti i dobijeno sirce koristiti.)
Napomena: svaki pobrojani čaj i melemi koriste se samo kao dopunska terapija, tj. pomažu u ublažavanju a ne i u otklanjanju simptoma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply