[icegram campaigns=”14111″]

Od kamena u žučnoj kesi češće obolevaju gojazne osobe i žene. Kamenci mogu biti holesterolskog, mešovitog i pigmentnog porekla.

Dok kamen leži mirno u žučnoj kesi, bolesnik obično ne oseća nikakve tegobe. Ponekad mogu postojati tupi bolovi ispod rebra sa desne strane ili se može pojaviti gubitak apetita, podrigivanje, povraćanje, nadutost i izbacivanje gasova.

Pomeranje kamena u žučnoj kesi ili njeno zapaljenje dovodi do karakterističnog žučnog napada. Obično se noću javljaju jaki bolovi ispod rebra sa desne strane spreda, koji se šire u desno rame i praćeni su povraćanjem, posle čega se bolesnik oseća lakše. Ako kamenac zatvori odvodni kanal, žuč se zbog nemogućnosti izlučivanja u crevo nagomilava u krvi, što dovodi do žutice: koža i sluzokoža postaju žute, mokraća siva, a izmet beo. Bolesnicima se zabranjuje obilna hrana, upotreba masti, jaja, kvasca i gaziranih pića. Treba izbegavati i psihičke šokove.

Čajevi za žučni kamenac načini pripremanja

Pomešati po 20 g pitome nane, plodova pasdrena, ruse, kantariona i kamilice. Tri supene kašike ove smeše preliti sa pola litra ključale vode, posle 8 sati ocediti i piti po jednu čašu 3 puta dnevno na pola sata pre jela, nezasladeno.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi od biljne mešavine:
– 40 g nane i po 15 g ruse, kamilice, matičnjaka i kima i
– po 50 g vodopije i steže.

5 kašika isitnjene trave ive preliti sa pola litra hladne vode i ostaviti da odstoji 12 sati, zatim staviti na vatru da proključa. Kada se ohladi pije se 3 puta dnevno pre jela.

Načiniti mešavinu od po 5 kašika prethodno isitnjenog lista rastavića, lista i cveta kičice, lista koprive, lista i cveta hajdučice i lista jagode. 2 kašike ove mešavine preliti sa 2 dl vode i prokuvati na vatri. Pije se cela količina, a priprema 2 puta dnevno.

Pomešati po 5 kašika smilja, lista žalfije, cveta i lista ivanjskog cveća i lista matičnjaka. Od ove smeše 2 kašike potopiti u pola litra proključale vode. Kada se ohladi, procedi se i podeli na 2 jednaka dela. Jedan deo popiti ujutru sat vremena pre doručka, a drugi deo sat posle doručka.

Načiniti smešu od po 5 kašika isitnjenog lista nane, jagode, kupine i masline. Od ove smeše uzeti po jednu kašiku, preliti sa 2 dl proključale vode i ostaviti da odstoji 3 sata. Potom procediti i popiti svu količinu. Čaj se pije i priprema 3 puta dnevno pre jela.

EFIKASAN ČAJ ZA KAMEN U ŽUČI
Načiniti smešu od po 3 kašike isitnjenog cveta zove, cveta smilja, lista breze i peteljki od trešnje. Mešavinu preliti 1 l proključale vode, a kada se ohladi procediti i uzimati po čašu pre jela, prethodno uzeti kašiku maslinovog ulja.

Čajevi za bolove u žučnoj kesi

Pomešati po 20 g nane, trave ive, podubice, pasdrena i kamilice. 3 supene kašike ove smeše preliti sa pola litra ključale vode, poklopiti, posle 8 sati ocediti i piti po jednu čašu 3 puta dnevno na pola sata pre jela, nezaslađeno.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi biljne mešavine:
60 g nane, 30 g trave ive 10 g ruse;
50 g nane, 30 g smilja i po 10 g ruse i komorača;
– po 20 g nane, ruse, petrovca, matičnjaka i kore žestike i 60 g lista nane i po 10 g rizoma reuma, petrovca, ruse i očajnice.

Rotkva je vekovni narodni lek za lečenje jetre i žučne kesice. Zbog toga svaki dan treba jesti salatu od nastrugane rotkve (što je rotkva ljuća tim je bolja). Korisno je jesti i salatu od mladog lišća dragoljuba, kao i stucano seme od iste biljke.
Napomena: Bolesti jetre i žučnih puteva su u nas veoma zastupljene. Jedan od najvažnijih razloga je masna ishrana. Zbog toga se savetuje, pogotovo osobama naklonjenim ovim oboljenjima, da bar jednom dnevno popiju po solju čaja od pitome nane. Uz to treba izbegavati teška, masna jela kao i masti životinjskog porekla, pogotovu svinjske, a koristiti ulja i maslac (ali i to što manje). Navedeni čajevi se moraju piti nezasla-đeni i to na 1/2 sata pre jela, ukoliko nije drugačije napomenuto.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply