RAK KOŽE
Više od 90% slučajeva raka kože pojavljuje se na površinama koje su redovno izložene sunčevom svetlu i/ili ultraljubičastom zračenju. Rak kože koji nije maligni uglavnom se pojavljuje na površinama koje su često izložene suncu. Maligni rak kože najčešće se javlja na leđima kod muškaraca i na nogama kod žena. Drugi faktori rizika uključuju genetsku sklonost i preveliko izlaganje rendgenskim zracima ili drugim vrstama zračenja. Izloženost arsenu, koji može biti prisutan u nekim herbicidima, predstavlja još jedan faktor rizika za razvoj raka kože.

Uvek obratite pažnju na sledeće:

-Raste li postojeći mladež ili se pojavljuje novi

-Ima li mladež nepravilne ivice

-Pramena boja mladeža od smeđe u crnu, tamnoplavu ili crvenu

-Neravnomernost pigmentacije

-Prelazi li mladež veličinu od 0,6 cm

-Da li je mladež upaljen ili crvenih ivica

-Postoji li krvarenje, vlaženje ili stvaranje kraste

Postoji li blagi svrab mladeža

-Da li se pojavio čvorić oko mladeža

Prema preporukama lekara, koristite i prirodne recepte:

Obloge

Sa istucanim listovima bokvice.

Mast od broćike
Iscediti biljku, dobijeni sok pomešati s maslacem i pripremljenom mašću namazati obolelo mesto.

Sok od nevena
Iscediti sok od lišća, stabljike i cvetova nevena. Ovim sokom nekoliko puta dnevno mazati kožu, a noću staviti obloge. Tokom dana piti 2 do 4 šolje čaja od nevena.

Čajna mešavina protiv raka kože
Pomešati jednake delove nevena i čestoslavice. Dnevno piti 2 do 4 šolje što toplijeg čaja.

Tinktura od nevena
Napuniti flašu sitno naseckanim svežim cvetovima nevena, preliti rakijom do vrha i ostaviti 3 do 5 nedelja na sunčanom ili – drugom toplom mestu.
Ovom tinkturom mazati kožu ili, što je još bolje, stavljati obloge.

RAK KOSTIJU

Tačan uzrok nastanka raka kostiju je i dalje nepoznat. Međutim, faktori rizika postoje. Rak kostiju se češće razvija kod dece i mlađih osoba. Retko se dešava, ali je moguće da neke bolesti koje se prenose na potomke povećavaju mogućnost razvoja različitih oblika raka, uključujući i rak kostiju. To su oboljenja poput retinoblastoma, Li-Fraumen sindroma, Pagetove bolesti i Vernerovog sindroma. Jedini poznati spoljni faktor rizika jeste izloženost radijaciji. Najčešći znaci bolesti uključuju bolove i/ili otoke u područjima oko kostiju, koji s vremenom ne prestaju. Moguća je i manifestacija u obliku patološkog preloma. Bol se može pojačavati tokom noći ili prilikom fizičke aktivnosti. S vremenom se pojavljuju i drugi simptomi, kao što su umor, povišena temperatura, mršavljenje i anemija. Međutim, nijedan od ovih simptoma nije siguran znak raka.

Čajna mešavina za rak kosti
Uzeti jednake delove nevena i koprive. Čaj pravite od svežih biljaka – jednu kašičicu mešavine prelijte s 2 dl vrele vode i pijte po 2 šolje dnevno. Svakoj šolji dodajte kašičicu švedske grančice.

Čaj od poljske preslice protiv raka kosti
Preliti 1 kašičicu suve biljke s 2 dl vrele vode. Uzimati tokom dana, na gutljaje, 4 šolje.

Čaj od hajdučke trave
Preliti 1 kašičicu suve biljke s 2 dl vrele vode. Uzimati tokom dana, na gutljaje, 4 šolje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply