RAK ŽELUCA

Velika učestalost raka želuca u mnogim zemljama svrstava ga na drugo mesto liste najčešćih zloćudnih bolesti. U vezu s pojavom raka želuca dovode se različiti uti-caji okoline i štetne materije iz hrane. Najčešće se spominju dimljena i jako soljena hrana, voda u kojoj ima dosta nitrata, kao i držanje pripremljene hrane na sobnoj temperaturi. Povećanom riziku izloženi su pušači i alkoholičari. Mnoga istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži vitamin C i beta karoten, kao što su sveže voće i povrće i crni hleb, smanjuje rizik. U ranom stadijumu bolesnike obično muče netipične tegobe koje traju duže vreme, ali nisu toliko izražene da bi se obratili lekaru. Obično se javljaju neodređene tegobe u gornjem delu trbuha, ose-ćaj težine ili punoće posle obroka, lagane mučnine, povremena povraćanja i gubitak apetita. Oko 25% bolesnika ima tegobe slične kao kod čira.

Čaj od iđirota za rak želuca

Punu kašičicu korena iđirota staviti u solju hladne vode i ostaviti da odstoji 12 sati. Podgrejati, pro-cediti i piti topao čaj na gutljaje. Dozvoljeno je piti jednu solju čaja dnevno.

Obloge od preslice protiv raka želuca

Svežu ili suvu preslicu dobro ugrejati u situ nad vodenom parom, staviti u lanenu krpu, a zatim kao oblogu na trbuh. Oblogu držati najmanje 2 sata dnevno i pritom ležati u krevetu dobro pokriven. Uz obloge koristiti navedene čajeve.

Obloge od švedske grančice

Namazati trbuh nevenovom mašću i preko staviti oblog od švedske grančice.

Čaj od rosopasa protiv raka želuca

Napraviti čaj od listova i korena rosopasa. Dnevno piti 2 do 3 šolje. Takođe dodati 3 puta dnevno po jednu kašičicu čaja od rosopasa ostalim navedenim čajevima.

Čajna mešavina protiv raka

Pomešati jednake količine koprive, nevena i hajdučke trave. Dnevno piti najmanje 2 litra toplog čaja na gutljaje. Ujutro i pred spavanje s čajem uzeti po jednu kašičicu švedske grančice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply