cajevi-ulja

Upala pluća (pneumonija i danas je veliki problem u medicini uprkos napretku dijagnostike, poznavanju mehanizma poremećaja bolesti i postojanju moćnih antibiotika. U jesenjim i zimskim mesecima češće se javlja, posebno kod oslabljenih i iscrpljenih ljudi, koji su izloženi lošem higijensko-dijetetskom režimu života. I u najrazvijenijim zemljama sveta, broj obolelih i umrlih od ove bolesti je veliki.

Kod bolesti disajnih puteva za pripremanje čajeva koriste se biljke koje svojim aktivnim materijama deluju na pojačano lučenje i izbacivanje sekreta. Evo jednog recepta čaja pri upali pluća. To je Dapulmon-tee (zaštićeno ime), grudni čaj i čaj za kašalj.

* Pomešati sledeće biljke: cvet različka i smilje po lg, nadzemni deo kokotca 3g i timijana 5g, plod komorača 5g, list nane 5g, nadzemni deo bokvice lOg, koren belog sleza lOg, cvet crnog sleza lOg, slatki koren lOg, nadzemni deo plućnjaka 20g i list podbela 20g.

Jedna supena kašika čaja prelije sa 1/2 l ključale vode i ostavi da stoji 15 minuta u dobro zatvorenom sudu. Posle toga se procedi, zasladi i pije tri puta dnevno uvek sveže pripremljeno. Ovaj čaj, s jedne strane, draži centar za kašalj i time podstiče iskašljavanje. S druge strane, smanjuje površinski napon te gusti sekret bronhija biva omekšan, razvodnjen, tako da se kašljem lakše izbacuje.

Za jačanje pluća

* Po dve supene kašike sitno iseckanog cveta i lista podbela “(Tussilago farfara), lista i cveta očajnice (Marrubium vul-gare) i cveta i lista dobričice (Glechoma hederacea) sasuti u litar proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti, zasladiti bagremovim medom i zakiseliti sokom od limuna. Piti u toku dana. Koristiti deset dana.

* Uzeti po dve supene kašike sitno iseckanog lista i cveta plućnjaka (Pul-monaria officinalis), lista i cveta podbela i lista ružmarina (Rosmarinus officinalis). Sve to sasuti u litar proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i piti u toku dana zaslađeno medom. Koristiti 10 dana.

* Uzeti dve supene kašike sitno iseckanog cveta zove (Sambucus nigra), cveta bagrema (Roblnia pseudocacia) i cveta i lista hajdučice (Achillea mitlefolium). Sve to izručiti u litar proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i piti zaslađeno medom u toku dana. Piti 15 dana.

* Majčina dušica se pomeša u jednakim delovima sa bokvicom i jedna kafena kašika te mešavine se prelije sa 200 ml ključale vode. Procedi se i pije toplo u gutljajima dva do četiri puta dnevno kod oboljenja disajnih puteva.
Napomena: Za održavanje zdravih pluća pored upotrebe gore navedenih čajeva moramo izbegavati zagađen vazduh, čuvati se od prehlada i prevelikog rada sa znojenjem. Noge moraju biti uvek suve. Spavati pri otvorenom prozoru, šetati borovim šumama uz duboko disanje. Jesti dobru i kaloričnu hranu.

Upala pluća – hrana (da i ne)

* Zabranjuju se: masno i suvo meso, iznutrice, ljuta, masna i jako začinjena i slana jela, alkoholna pića i pušenje.

* Preporučuju se: lake čorbe od povrća, retki sutlijaši od pirinča ili griz u mte-ku, kompoti, slabije kafe, bela kafa ili mleko, nešto zrelog i opranog pa oljuštenog voća, sveza jaja, maslac, dovoljno živinskog mesa, pire od krompira, mučena jaja s šećerom, mekano ku-vana jaja, keks, kompoti, jela uvek treba spremati na ulju. Kasnije se hrana može pojačati.

Upala plućne maramice – hrana (da i ne)

* Zabranjuju se: svinjsko meso, masna i jako začinjena jela, pasulj, bob, kačamak, proja, ljuta, slana i kisela jela, mnogo tečnosti, alkoholna, gazirana i penušava pića, pušenje.

* Preporučuju se: umereno zapržena jela s malo soli, blage supe i čorbe od povrća i živinskog mesa, riblje ulje (tri kašike dnevno), dosta voća i povrća (paradajz, zelena salata), sveže umućena jaja sa šećerom, mleko, mladi sir i maslac.

Protiv upale organa za disanje i grla, upotrebljavaju se čajevi ili sirupi

* Mešavina od po 50g korena belog sleza, morača i lista podbela. Jedna supena kašika se popari sa šoljom ključale vode (200-250g), poklopi i posle dva sata pije po kašika svakih 10-15 minuta. Zasladiti sirupom od malina, višnjama ili medom.

* Po 50g belog sleza (korena i lista), lista bokvice i podbela (može i nana) se pomeša. Spravlja se kao i prethodni čaj.

* Sirup od belog sleza: 50 grama korena držati 12 sati u 300 g hladne (ili malo tople) vode. Odlije se i pomeša sa lkg meda (ili sirupa od maline.višnje.ribizle). Čuva se u hladnom (frižider). Pije se na 2 sata po jedna kašika.
Na isti način se koristi i crni slez (plućni čajevi i ublažavanje kašlja).

* Iskašljavanje: po 25 g lista belog i crnog sleza, podbela (ili plućnjaka) i ploda morača – jednu kašiku smeše popariti šoljom ključale vode, poklopiti, ocediti i piti kad se prohladi. Ponoviti 4-5 puta na dan. Zasladiti medom. *Protiv početnog bronhitisa. Suv koren sleza (2-3 g) istucati u prah i staviti da prenoći u hladnoj vodi, a zatim uzimati na 2 sata po 1 kašiku.