žena-pije-čaj

Nema boljeg početka dana od uživanja u šoljici sveže skuvane kafe. Ipak, mnogi pokušavaju da izbegavaju kafu iz različitih razloga, pa se umesto toga okreću čaju kako bi započeli dan.

Kada smanjimo dnevni unos kafe, vrlo brzo možemo primetiti brojne zdravstvene benefite, kao što su kvalitetniji san i smanjena anksioznost.

Ako ste odlučili da promenite navike i želite da potpuno izbacite ili samo smanjite dnevni unos kafe, pročitajte koji su to čajevi koji se po svom sastavu mogu takmičiti sa ovim napitkom.

Matcha čaj

U svom najosnovnijem obliku, matcha se pravi od samlevenih listova japanskog zelenog čaja i jedini je čaj koji se proizvodi u prahu. Matcha čaj je bogat vitaminima A, B, C i E, u sebi sadrži katefin i karotin. Sadrži velike količine antioksidanasa, poboljšava metabolizam i pomaže u sagorevanju kalorija, pojačava raspoloženje i koncetraciju i pomaže organizmu u borbi protiv virusa i bakterija. Veruje se da matcha pomaže u zaštiti jetre i jača funkciju mozga. Ima lep, blago sladak i čist ukus. Možete ga piti topao ili hladan, a mešanjem sa mlekom i malo meda možete dobiti fantastičan napitak.

Matcha je, pred svih svojstava, čaj veoma bogat kofeinom, što ga čini odličnim za početak dana. Međutim, bogat je i L-teaninom, jedinjenjem koje smiruje i opušta. Zajedno, kofein i L-teanin rade zajedno na poboljšanju mentalne jasnoće i fokusa.

biljni-čaj

Crni čaj

Crni čaj ljubiteljima kafe daće jutarnju dozu kofeina, ali i druge zdravstvene benefite. Ipak, imajte na umu da jedna šolja crnog čaja ima upola manje kofeina od, recimo, produženog espresa.

Stvarni sadržaj kofeina u šoljici kafe ili čaja može prilično da varira, budući da način pripreme, vreme kuvanja i obrada sastojaka utiču na njegov nivo. I kod crnog čaja imamo kombinaciju kofeina i prirodnog L-teanina, ali to ne treba da vas brine, budući da je potrebno nekoliko šolja da bi se njihovi efekti osetili.

Konzumiranje crnog čaja smanjuje i normalizuje proizvodnju hormona stresa. Amino-kiseline prisutne u crnom čaju smanjuju stres i podstiču opuštanje.

Studije su pokazale da oni koji piju tri ili više šoljica crnog čaja dnevno imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara, a postoje i istraživanja koja sugerišu da ovaj čaj može pomoći u prevenciji nekih vrsta karcinoma.

Čaj od rogača

Čaj od rogača je možda i najbolji biljni čaj koji ima ukus najsličniji kafi. Ova biljna infuzija se pravi od suvog samlevenog ploda biljke rogača. Postoji mnogo zdravstvenih prednosti koje proizilaze iz ove biljke, koja ima dugu istoriju korišćenja kao zdrava zamena za kafu i čokoladu. Od vitamina dominiraju D, A i vitamini B grupe, a od minerala magnezijum, kalijum, kalcijum, ali i gvožđe, mangan i selen. Bogat je i vlaknima pa tako sadrži čak oko 40 g vlakana na 100 g.

Možete ga samo preliti sa malo vruće vode, a na kraju ćete dobiti topli napitak koji ima ukus kao da su ga pripremili Philips kafemati.

Čaj od ječma

Čaj od ječma je još jedan zdrav, biljni čaj koji ima ukus kafe. Ovaj čaj je veoma popularan u Japanu gde se zove „mugicha“. Ječam se uglavnom u ove svrhe koristi propržen I na taj način poprima zemljane ili orašaste ukuse, što ga čini dobrom zamenom za kafu. Ovaj napitak je izvrstan diuretik, pomaže podmazivanju zglobova i održavanja dobrog motoričkog sistema. Preporučuje se kod odstranjivanje životinjskih masnoća iz tela, pa ga zato treba piti što češće.

Čaj od ječma je prirodno bez kofeina, tako da može biti dobra poslastica za uživanje u bilo koje vreme tokom dana.

šoljice-čaj

Beli čaj

Beli čaj potiče iz Kine, odakle potiču I svi najfiniji čajevi, a dobija se sušenjem mladih izdanaka biljke Camelia sinensis. U pitanju je biljka koja se koristi za pravljenje zelenog i crnog čaja, a bela boja u nazivu mešavine označava stepen oksidacije i fermentacije koja je niža nego kod prethodne dve vrste. Pojedina istraživanja su pokazala da beli čak ima više antioksidanata čak i od zelenog čaja koji je po njima poznat.

Sadrži aminokiseline koje povoljno deluju na naše telo i um, bore se protiv slobodnih radikala koji su uzročnici karcinoma, jačaju krvni sistem, štite od bakterija i virusa.

Ako vam je potrebna odlična zamena za kafu, probajte beli čajeve. Unećete otprilike 13 mg kofeina po šoljici.

Čaj od đumbira

Iako ne sadrži kofein, čaj od đumbira će vas razbuditi bolje od bilo koje kafe zbog svojih sjajnih svojstava i blago ljutog ukusa.

Đumbir sadrži fitonutrijente poznate kao gingeroli, a istraživanja su pokazala da oni mogu imati antimikrobni i antiinflamatorni efekat koji, kada se pije kao čaj, može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma. Najpoznatiji je po svojoj moći da umiri nervozan stomak, a posebno po tome što ublažava mučnine.

Đumbir ima snažna antibakterijska svojstva, a poznat je i po svojim antiinflamatornim efektima. Jedna je od namirnica koja jača imuno sistem i pomaže da budete snažni i zdravi. Sjajan je saveznik u borbi sa respiratornim infekcijama.

Ukoliko odlučite da svoj dan započinjete šoljicom čaja, umesto kafe, osetićete brojne benefite. Daće vam dodatnu energiju, budući da određeni čajevi sadrže kofein. Sastojci poput kofeina i L-teanina poboljšavaju koncentraciju i fokus. Započinjanje dana šoljicom čaja hidriraće vas onoliko koliko je telu potrebno, a mnogo je zdravija alternativa kafi ili energetskim napitcima. Ispijanje šoljice čaja je umirujuća jutarnja rutina koja će doprineti da dan započnete na pravi način.