Nije redak slučaj da deca s vremena na vreme izgube apetit, da ih iznenada zaboli stomak, zgrabi virusna infekcija, ili da izgube miran san. To roditeljima, ali i bakama i dekama, zadaje velike brige. Pre nego što se išta preduzme, trebalo bi ispitati šta je uzrok tome.

Biljke poput žalfije, šipka i trnjine, pomešane s namirnicama koje dete rado jede, vratiće apetit na potpuno prirodan način. A umirujuće biljke kao kamilica i lipa, mogu da ublaže stres i podstaknu san. Za povišenu temperaturu dobre su biljke koje rashlađuju (zova, hajdučka trava i nana). Za kašalj probajte miloduh, kod zatvora zrnevlje sa cerealijama, ili orahe.

Bebama se mogu na flašicu dati blage doze kamilice i lipe, a dojilje treba da ih koriste same i tako proslede do ploda. Detetu koje je tek prohodalo, dajte biljne tinkture sa 1/2 kašičice meda, a dobre su i razblažene tinkture koje se stavljaju na jezik u kapima, a imaju ukus nane, sladića, ili malinovog sirćeta. Za odojčad najbolje su bezalkoholne tinkture.

Grčevi mišica
U flašicu sa vodom, ili u obrok sipajte 5-10 kapi tinkture morača (Foeniculum officinale L.), dok dojilje treba da piju razblaženu tinkturu pre hranjenja

Putna bolest
Nekoliko kapi tinkture nane (Mentha piperita L.) dajte deci tokom puta, a starijoj mentol bombone.

Kožni osip
Za bebe do 10 kg stavite 5 kapi tinkture čička (Arctium lappa L.) u flašicu, a 10 za mališane iznad 10 kg u kombinaciji sa uljem cveta dana i noći (Viola tricolor L.) koje se nanose na pelene, ili se koristi kao krema

Infekcije i kašalj
Kod infekcija respiratornih organa detetu dajte po 10 ml tinkture miloduha (Hyssopus officinalis L.) dnevno u kombinaciji sa zovom, ili nanom, ili uz beli slez da ublažite iritirajući kašalj

Nesanica
2-3 kapi esencijalnog ulja kamilice (sprečava grčeve) dodajte bebama u vodu za kupanje, a dojilje mogu da piju čaj od kamilice (Chamaemelum nobile L.), jer debije umirujuće i kroz mleko.

Kad krenu zubi
U 100 ml hladne vode sipati 20 zrna karanfdića (Caryophyllus aromaticus L.) koji hladi sluzokožu i deluje antiseptično, i kuvati na tihoj vatri dok se tečnosti ne prepolovi, ohladiti, procediti kroz gazu, sipati u bočicu i mazati detetu desni pamučnim štapićem.

Umirujuća kupka
(za decu stariju od 3 godine)
U 10 ml bademovog ulja dodati 1 kap eteričnog ulja smilja (Helichrysum arenarium L.) i 1 kap eteričnog ulja lavande (Lavandula officinalis L.), pa mešavinu sipati u kadicu s vodom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply