[icegram campaigns=”14335″]

Polipi su izrasline na sluzokoži unutrašnjeg zida materice koji se sastoji od sunđerastog endometrijskog tkiva po kojem se i zovu endometrijska polipi. Te izrasline ostaju pričvršćene za tkivo materice i najčešće su veličine gumice na olovci, ali mogu narasti i do veličine narandže. Smatra se da polipi otežavaju začeće i da mogu dovesti do spontanog pobačaja.

Miomi su dobroćudne izrasline nastale iz glatkog mišićnog tkiva materice i javljaju se najčešće u reproduktivnom periodu kod žena, a često povlače same od sebe po prestanku tog perioda.

Miomi na materici mogu da rastu u tkivu materice, ispod sluzokože materice, na zidu materice, ili su za zid materice pričvršćeni tanjom ili debljom peteljkom. Oko 20 posto žena do svoje 30-te godine oboli od mioma, a čak i do 50 posto oboli do svoje 50-te godine. Smatra se da svaka treća žena u svom životu dobije miom materice. Pretpostavlja se da hormon jajnika (estrogen) podstiče rast mioma, pa možemo reći da su to dobroćudni tumori koji su zavisni od estrogena, te da svaka promena nivoa estrogena u krvi može uticati na pojavu i rast mioma. Zbog toga se često dogodi da se miomi sami od sebe povuku po prestanku reprodukcionog perioda i nastanku menopauze.

Simptomi polipa na materici su pojačano krvarenje tokom menstruacije, krvarenje između menstruacija, tačkasto krvarenje nakon polnog odnosa ili vaginalno krvarenje nakon menopauze. Da bi se polipi sa sigurnošću dijagnosticirali, ginekolozi moraju napraviti posebne preglede unutrašnjosti materice.

Simptomi mioma na materici

– Bol u krstima

– Produžena menstruacija

– Bol u donjem delu stomaka

– Poremećaj stolice i mokraće

Čajevi za polipe na materici

čaj mešavina – žalfija, kopriva, neven, kupina, kora hrasta i dve vrste biljnih kapi (pr. od koprive ili nevena) smanjuje polipe.

med i čuvarkuća – 1/2 kg listova čuvarkuće samleti i drvenom kašikom umešati u veću teglu meda, dobro zatvoriti, omotati alufolijom i staviti u frižider na 5 dana. Svaki dan uzimati 2 supene kašike mešavine na prazan želudac, pola sata pre jela (uz malo vode), u trajanju od mesec dana.

čaj – jednu kašiku mešavine rusomace, imele, preslice, hrastove ili vrbine kore, verbena i breze preliti šoljom ključale vode. U čaj dodati i par kapi biljnih kapi (od koprive, imele, nevena, maline).

čaj – 50g kantariona, 50g lista breze i 50g poljske preslice. Jednu kašiku čaja preliti litrom vode i to piti svaki dan dve nedelje.
čaj od majčine dušicenajbolji prirodni lek za regulaciju menstruacije.

Čaj za obolele od mioma materice

– Hajdučka trava 100 grama

– Virak 50 grama

– Rastavić 50 grama

– Neven 50 grama

– Očajnica 50 grama

– Kupina 50 grama

– Matičnjak 50 grama

Tri supene kašike mešavine čaja preliti sa 750 ml ključale vode, poklopiti, ostaviti 40 min, procediti u staklenu bocu i popiti tokom dana.

– Donji deo stomaka masirati uljem u kome se nalaze trave kamilica, verem, ivanjsko cveće i list maline.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply