Čak ni mnogi dermatolozi nisu svesni da ni najbolja i najskuplja krema za lice neće biti od velike koristi ukoliko se nega kože ne sprovodi i iznutra. Nepotpuno je i nedovoljno tretirati kožu samo spolja, kao da nije živi organ koga treba hraniti i iznutra.

Tonici napravljeni od hidrolata koji u sebi ne sadrže alkohol, hladno ceđena i nerafinisana biljna ulja, eterična ulja koja su botanički i hemijski definisana, a ulaze u ulja za negu, kreme, pilinzi i maske,sami po sebi nisu dovoljni za zdravlje kože. Koža je povezana s funkcijom drugih organa, pre svega jetre. U slučaju kožnih tegoba, ali i u cilju prevencije, treba koristiti negu iznutra, tj. piti čajeve ili druge biljne preparate koji će delovati na čišćenje i zdravlje kože.

Nega kože iznutra je pogotovo važna kod akni, ali i kod drugih tegoba s kožom kao što su psorijaza, neurodermitis, atopijski i seboreični dermatitis.

Dve biljke su poznate kao “čistači kože”, jer deluju povoljno na rad kože, ali i jetre. To su čičak, od kog se koristi koren, i dan i noć (maćuhica), od koje se koristi nadzemni deo. Koren čička (Arctium lappa) istovremeno podstiče čišćenje kože i jetre: 2 kašike kuvati 5 minuta u 2,5 dl vode, skloniti s vatre, ostaviti poklopljeno 10 minuta, pa procediti i piti 2-3 puta dnevno, 20-30 minuta pre jela, uvek sveže pripremljeno. Dan i noć (Viola tricolor) specifično deluje na poboljšanje funkcija kože, a pomaže kod masne kože, akni, seboreje i sličnih problema gde je potrebna* regulacija sebuma: jedna vrhom puna kašika prelije se s 2 dl ključale vode i ostavi poklopljeno 10 minuta, a zatim procedi i pije 2-3 puta dnevno, 20-30 minuta pre jela, uvek sveže pripremljeno. Sve kure čajevima traju 3 nedelje. Posle nedelju dana pauze, kura se po potrebi može ponoviti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply