Čajevi za prostatu

Ženski i muški organizam u određenoj meri se razlikuju, pa se s pravom može govoriti o nekim specifičnim bolestima koje pogađaju samo muškarce. Tu prvenstveno spadaju bolesti polnih oragana i posebno oboljenja prostate…

Prostata je muška polna žlezda sa spoljašnjim lučenjem. Nalazi se ispod mokraćne bešike, ispred čmara, krajnjeg dela debelog creva. Kroz prostatu prolazi mokraćovod. U šezdesetim godinama života prostata se postepeno povećava (hipertrofija ili adenom) što stvara poteškoće pri mokrenju i snošaju. Akutna upala prostate javlja se uz bolove, otoke, često mokrenje i povišenu temperaturu, dok se hronična upala javlja bez znakova akutnog prostatitisa.

ČAJ ZA PROSTATU

70 g alpske ruže
40 g cvetova i listova hajdučke trave
40 g nastrugane hrastove kore (što mlade)
30 g mladih hrastovih listova
20 g listova pelina
20 g špargli (pre nego što se oblikuju igličasti delovi)
NAPOMENA: U nedostatku alpske ruže može se koristiti poludivlja ruža penjačica, s tim da se uzme dvostruka količina -140 gcveta, stabljike i listova.

PRIPREMA ČAJA ZA PROSTATU: Trave usitniti i izmešati. U 1,5 litara hladne vode preko noći potopiti 10 gmešavine, a ujutro kuvati na tihoj vatri, da ključa poklopljeno 2 minuta. Nakon što se čaj ohladi, procediti ga u tamnu flašu i piti umesto vode pre i posle jela. Dnevno popiti svu pripremljenu količinu čaja za prostatu. Ako se ne popije za jedan dan, preostalu količinu popiti sledećeg dana. Svaki dan u hranu stavljati 3 puta po 1 kašiku maslinovog ulja.

U srednjim godinama česte su upale prostate. Bolesnik mora da miruje, da uzima dosta tečnosti, reguliše stolicu i da strogo izbegava hladnoću, vlagu i alkohol. Kod svih bolesti prostate neverovatno dobro deluje biljka vrbolika (Epilobium parviflorum) poznata i kao kiprovina, noćurak.

ČAJ OD VRBOLIKE ZA PROSTATU
PRIPREMA: na šolju vrele vode staviti punu kašiku vrbolike i ostaviti 3 do 5 minuta, procediti i piti vrlo topao čaj. Dnevno piti 2-4 šolje čaja. Jednu šolju popiti ujutro pre doručka, drugu pre večere, a tokom dana eventualno još 1 do 2 šolje.

Možemo pripremiti i ovu čajnu mešavinu: mala mlečika 100 g, hajdučka trava 50 g, koren koprive 50 g i kantarion 50 g, a pripremamo je tako što uzmemo 3 kašike čajne mešavine i prelijemo litrom ključale vode, poklopimo i ostavimo da odstoji 1 sat, pa procedimo. Pije se po 1 dl čaja u više navrata tokom dana.

Loading...
loading...