Kada se pomene cimet na šta prvo pomislite? Na cimet u sutlijašu ili na neku drugu poslasticu? Da li ste znali da se cimet još u Bibliji pominje kao jedan od tri bitna začine od ojih čak Mojsije mora da napravi ulje za sveto pomazanje? Takođe, prema mnogim verovanjima egipatska kraljica Hathepsut je cimet koristila u svojim parfemima. Ovaj začin je hiljadama godinama unazad bio korišćen kao lek pa tako na primer u ajurveda medicini cejlonski cimet je korišćen kao lek za dijabetes i probavu. U narednim redovima pročitajte nešto više o lekovitosti cimeta, o tome kako utiče na mršavljenje i za šta je sve dobar da se koristi.

Cejlonski i kasija kineski cimet razlike

Cejlonski cimet se dobija od unutrašnje kore Cinnamomuma a inače se i u ishrani koristi jako dugo, skoro hiljadama godina. Postoje dve vrste, cejlonski cimet i kasija ili kineski cimet koji se više koristi. Za prvu vrstu se često kaže da je “pravi” cejlonski cimet i to baš zbog toga jer kineski koji sadrži velike količine kumarina može da ošteti jetru i bubrege. Kineski je više dostupan jer mu je cena niža a mnogi ga kupuju jer nisu upućeni u njegova štetna dejstva a mnogi ga podvode pod lekoviti cejlonski cimet.

cejlonski cimet

Kada su oba u prahu, jako ih je teško razlikovati, kineski ima možda malo jači ukus.

Međutim kada se uzimaju u štapićima jako je lako primetiti razliku između cejlonskog i kineskog. Cejlonski je kvalitetniji i sastoji se iz više uvijenih listića dok kod kineskog se može primetiti samo jedan uvijeni list, tako ih najlakše možete prepoznati. Kasija cimet se obično koristi za izradu mirisnih sveća dok je cejlonski apsolutno bezbedan i zdrav za unos i svakodnevno korišćenje.

Cimet cejlonski i zdravlje

Već smo pomenuli da je cejlonski cimet jako kvalitetna i lekovita namirnica koja se godinama unazad koristila kao lek. Pogotovu je ovaj začin lekovit u slučaju povišenog holesterola i dijabetesa. Ova vrsta cimeta se isto tako može upotrebljavati u raznim poslasticama. I na taj način ga možete unositi i preventivno uticati na zdravlje. Istraživanja su pokazala da je cejlonski cimet odličan za skidanje povišenog holesterola i triglicerida a takođe je dokazano i da je ovaj začin odličan lek za povišen pritisak. Isto tako utiče i na skidanje masti o čemu će biti reči u jednom od narednih pasusa. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma i bakra. Njegova lekovitost je dokazana i u slučajevima anoreksije, gljivičnih infecija i čak Alchajmerove bolesti.

Što se tiče dijabetesa tipa 2, dovoljno je da se unosi gram ovog cimeta dnevno. On dobro utiče na ovaj tip dijabetesa zbog prisustva katehina i epikatehina koji regulišu nivo šećera u krvi.Cejlonski cimet smanjuje količinu glukoze koju unosite i prema mnogim istraživanjima, dokazano je da ovaj začin može da smanji količinu šećera u krvi od 10 do 29 odsto.

Koliko je ovaj začin moćan svedoče mnoga istraživanja koja potvrđuju da je cimet značajan u borbi sa rakom (konkretno kod raka debelog creva) jer usporava rast malignih ćelija, a isto tako je i značajan u borbi sa HIV-om (konzumiranjem dolazi do jačanja imunološkog sistema koji prvi nastrada).

Cejlonski cimet i med

Mnoga istraživanja su pokazala da kombinacija meda i cejlonskog cimeta uspešno leči rak želuca i kostiju Takođe se pokazalo da ova kombinacija pozitivno utiče na leukemiju i da sprečavaju širenje limfoma. Kod artritisa takođe dolazi do poboljšanja već nakon nedelju dana konzumiranja Oboleli su tvrdili da su im se bolovi smanjili a kod mnogih su simptomi nakon mesec dana nestajali. Terapija se satoji iz uzimanja pola kašičice cimeta sa kašičicom meda.

Cejlonski cimet za mršavljenje

Poznato je da obični cimet dosta dobro utiče na mršavljenje zbog čega se preporučuje da se konzumira u mnogim dijetama. Cejlonski cimet je još efikasniji od običnog a u kombinaciji sa medom uspešno skida kilograme pre svega sa struka. Recept za mršavljenje je lak samo ga se treba redovno pridržavati. Potrebno je da prelijete pola kašičice cimeta u prahu sa 2 čaše ključale vode i da ostavite tako da odstoji oko 30 minuta. Nakon što se ohladi, dodajte kašičicu meda, domaćeg. Za dobre rezultate potrebno je da redovno pijete jednu čašu ovog napitka koji se pije sa toplom vodom pred spavanje a jednu popijte ujutru na prazan želudac. Drugi deo napitka slobodno ostavite u frižideru da prenoći. Oni koji su probali ovu takozvanu dijetu sa medom ,cimetom i toplom vodom tvrde da im se struk nakon nekoliko nedelja znatno smanjio.

Cejlonski cimet dijeta

Pored napitka med i cimet, dobro je da se tokom perioda ispijanja ovog napitka pridržavate i cejlonske cimet dijete koja podrazumeva da se na primer za doručak jede ovsena ili zobena kaša sa cimetom i medom dok za užinu možete pojesti nekoliko integralnih keksića sa cimetom. Za ručak uzmite testeninu sa kravljim sirom i malo salate. Posle ručka ide opet užina: čaša jogurta sa malo cimeta i za večeru pojedite piletinu sa barenim povrćem i salatom. Ne morate se ove dijete pridržavati isti dan kada pijete napitak, napravite pauzu jedan dan pa držite ovu dijetu koja uspešno skida masne naslage.

Cejlonski cimet za bebe

Cejlonski cimet možete bebama uvesti u ishranu od 6.meseca. Mnoge majke su bebama počele da daju ovaj začin tek od 9. meseca ali ni u 6. nije opasno. Obično se ovaj cimet daje tako što se začin umeša u na primer voćnu kašicu i veoma je zdrav za razvoj bebe.

Cimet u trudnoći

Cejlonski cimet se ne preporučuje trudnicama jer isti može loše da utiče na jetru i može doći do ranih kontrakcija pa čak i pobačaja. Takođe, konzumacija cejlonskog cimeta u trudnoći može da izazove alergijske reakcije ali i da ošteti plod zbog čega se ne preporučuje uzimanje ovog začina.

Cena

Ukoliko kupujete cejlonski cimet trudite se da ga nabavljate u prodavnicama zdrave hrane. Cena ovog cimeta jeste jača ali tako ćete barem prepoznati da li je u pitanju kineski, koji je jako jeftin ali i štetan. Za oko 150 grama dobrog pravog cejlonskog cimeta potrebno je izdvojiti od 500 do 650 dinara, a ono što je bitno je da tokom kupovine obratite pažnju da li proizvod ima sertifikat proizvođača.