Pre nego što pribegnete sintetičkim lekovima kako bi snizili holesterol, probajte da rešite problem kroz ishranu. Promena dijete je osnova tretmana svake bolesti. Prema tvrđenju organizacije Health National Institutes, dijeta siromašna natrijumom a bogata kalijumom je prva polazna tačka za one koji pate od povišenog nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska.

Sok od celera i limuna – Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih lekova koje nutricionisti preporučuju onima koji imaju visok holesterol i povišen krvni pritisak jeste sok od celera i limuna.

Celer i limun recept

4 cela struka celera sa lišćem – ½ limuna. Operite limun jabukovim sirćetom ili sodom bikarbonom, a zatim isecite na male kriške. Celer očistite i operite jabukovim sirćetom a zatim ga fino usitnite. Sve sastojke stavite u sokovnik i dobijenu količinu soka popijte za jedan dan. Sok od celera i limuna možete razblažiti sa malo vode. Ovom soku takođe možete dodati i sok od 1 jabuke, 1 šargarepe ili 1 parčeta đumbira, poboljšaćete ukus a biće isto tako efikasan protiv holesterola.

Terapijski gledano, listovi celera su mnogo aktivniji od korena. Ako želite da koristite koren celera, ekstrahujte sok od samlevene i miksirane biljke. Prema studiji institucije Chicago University efekat celera je da snižava nivo holesterola za 7 jedinica. Za postizanje ovakvog efekta, potrebno vam je samo 2 struka zelenog celera dnevno. Štaviše, celer će povećati lučenje žučnih kiselina, koje doprinose eliminaciji holesterola.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply