CELER (Apium graveolens L.) Selen, Čereviz, Đerviz, Pitomi celer, Celon, Selin

Farmaceutski naziv: Apii rhizoma, herba etfructus (rizom, grane i zreli plod) i Oleum apii (eterično ulje)

Opis: Celer ima razgranatu stabljiku visine do 1 m. Razvio se iz običnog, samoniklog celera koji je vremenom kultivisan. Listovi su veliki, tamnozeleni i sjajni. Cveta od aprila do septembra i ima sitne, bele cvetove. Koren je mesnat, vretenast, a ponekad može da bude i gomoljast. Danas se kao začin koristi samo gajeni celer.

Uzgajanje: Voli hladniju klimu. Zemljište treba da bude plodno i vlažno, sa pH ispod 7,5.

Razmnožavanje: Iz semena – U zemlju se seje u aprilu (klijanje nije izvjesno). Može da se zaseje i u plitke posude sa vlažnim kompostom. U tom slučaju, seme se samo pospe po površini i ne treba ga pokrivati kompostom. Posude se drže u stakleniku na temperturi od 13 do 16°C. Seme proklija za nekoliko nedelja. Kada im se pojave po dva mala lista, biljke treba presaditi u saksije na rastojanju od po 6 cm jednu od druge. Pošto dobiju po 5 do 7 listova, presađuju se na otvoreni prostor u razmaku od po 15 cm.

Berba: Bere se u bilo koje doba godine, sve dok ima nadzemne delove, list i koren. Semenke treba brati u jesen, nakon cvetanja.

Sušenje: Suše se svi delovi biljke. Koren treba iseći na veće komade. Osušeni celer se čuva u zatvorenim posudama, na suvom i hladnom mestu.

Lekovitost: Sadrži vitamine C, A i E, te B kompleksa, minerale (kalciji natrij), alkaloide (apiin, asparagin),) i eterična ulja. Povoljno utiče na rad bubrega, a koristi se i za lečenja kamena u bubrezima i u mokraćnim putevima. Pomaže kod astme, bolesti srca, upale pluća, promuklosti, vodene bolesti, gihta, cirkulacije i dr. Primenjuje se i kod bolesti jetre i žuči, kao i za poremećaje pri mokrenju i menstruaciji. Snižava krvni pritisak.

Čaj – 2 kašičice suvog celera od nadzemnih delova, dodati u 2,5 dl vrele vode i ostaviti 5 do 10 minuta, a zatim procediti i piti 2 do 3 šoljice dnevno.

Upotreba u kulinarstvu: Koristi se kao salata ili kao začin jelima od povrća i voća. Dodaje se u jela od mesa i ribe.

UPOZORENJE!
Ne preporučuje se trudnicama. Bubrežnim bolesnicima savetujemo da ga upotrebljavaju samo u dogovoru sa lekarom. Dijabetičari ne bi trebalo da uzimaju sirov, već samo kuvan celer.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply