Čia semenke
Čia je jestivo seme koje se dobija od pustinjske biljke Salvia hispanica, iz porodice mente, koje ima u izobilju u južnom Meksiku. Možda ste videli klice ove biljke na modernim saksijama od kojih se prave čia figurice, ali istorisjki gledano, najveću važnost na ovoj biljci imaju semenke. U pretkolumbijska vremena, one su bile glavni sastojak asteške i majanske ishrane, a asteškim ratnicima su činile i osnovno sledovanje za preživljavanje. Smatralo se da je supena kašika čia semenki dovoljna za jednu osobu za 24 sata. Asteci su koristili čia semenke i u medicinske svrhe, da podstaknu lučenje pljuvačke, ublaže bol u zglobovima i smire upaljenu kožu.

Čia semenke su veoma bogate omega 3 masnim kiselinama, čak više nego laneno seme. A ima i još jednu prednost u odnosu na lan: čia je toliko bogata antioksidansima da se semenke neće lako pokvariti, mogu se čuvati dugo a da ne užegnu. I, za razliku od lana, one ne moraju da budu mlevene kako bi njihovi sastojci bili korisni našem organizmu. Čia semenke su i izvor vlakana (25 g daje 6.9 g vlakana), kao i kalcijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, molibdena, niacina i cinka.

Još jedna prednost: kada se doda u vodu i ostavi da odstoji 30 minuta, čia se pretvara u gel. Istraživači sugerišu da se ova pojava odvija i u stomaku, čime se usporava proces kojim digestivni enzimi razlažu ugljene hidrate i pretvaraju ih u šećer.

Čia semenke imaju ukus sličan orahu. Možete potopiti semenke u vodu, dodati malo limunovog soka i šećera kako biste dobili piće poznato u Meksiku i Centralnoj Americi kao „chia fresca“ ili osvežavajući napitak od čia semenki. Isto kao i mleveno laneno seme i čia semenke možete posuti mlevene ili cele po cerealijama, jogurtu ili salati, jesti ih u vidu grickalica, ili ih samleti i pomešati sa brašnom od kog možete praviti mafine ili razna druga peciva.Danas ih smatra ukusnim i zanimljivim dodatkom ishrani tokom dijete za mršavljenje.

Čia semenke prolaze kroz svoj renesansni period nakon vekova zanemarivanja.Čia je predstavljala glavni usev u centralnom Meksiku između 1500. i 900. godine pre nove ere i uzgajali su je sve do 16. veka naše ere, ali nakon španskih osvajanja, vlasti su je zabranile zbog njene uske povezanosti sa asteškom religijom (Indijanci su koristili ove semenke za darove bogovima u svojim ritualima). Sve do nedavno, čiu je gajio samo mali broj uzgajivača, ali komercijalna proizvodnja je ponovo zaživela u Latinskoj Americi i sada možete naručiti ove semenke putem interneta ili ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Zbog svoje hranljive vrednosti i stabilnosti, čia je već postala dodatak u raznim ishranama. Istraživanje je pokazalo da dodavanje ovih semenki u ishranu pilića čini i jaja i njihovo meso bogatim omega 3 masnim kiselinama, dok ishrana goveda ovim semenkama čini da njihovo mleko bude bogato omega 3 masnim kiselinama. Čia takođe može da se doda u adaptiranu mlečnu formulu za bebe i u drugu hranu za bebe, peciva, hranljive energetske table, jogurt i u razne druge vrste hrane. Još jedna prednost: insekti ne vole biljku čie, pa je veoma lako pronaći organski uzgajane semenke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply