Koren čička deluje kao protivotrov pospešuje izlučivanje mokraće i znoja i tako čisti krv, pa je nezamenljiv u lečenju veneričnih bolesti, čireva, ili kod trovanja živom.

Ko ne zna šta je čičak. Bar jednom u prirodi osetili smo njegovo dejstvo po nogama, ili ga našli zakačenog na odeči, a široko je poznato i čičkovo ulje. Čičak je dvogodišnja biljka koja ima sivosmedji dugačak i vretenast koren. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama, a u drugoj izraste uspravna razgranata stabljika visine i do metar i po. Raste uz puteve, na livadama i neobrađenom zemljištu. Ima jarkocrvene, cevaste i gusto zbijene cvetove sa kukicama kojim prijanjaju za odeču. Lekoviti delovi čička su gotovo cela biljka – koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i ujesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazri, ali lekovitost traje samo jedno leto. Posle godinu dana gubi dejstvo.

KOREN čička deluje kao protivotrov, pospešuje izlučivanje mokraće i znoja i tako čisti krv. Koristi se u lečenju veneričnih bolesti, svih vrsti čireva, reumatskih bolesti, trovanja živom… Čaj od mladog lišća koristi se u lečenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv osipa, čireva i gnojnih rana u ustima.

SEME čička se koristi u istim slučajevima kao i koren i listovi, međutim, njegovo je dejstvo jače. Od semena se pravi i čičkovo ulje, lek protiv peruti i opadanja kose.

Koren i list koriste se i u slučajevima upale i čira želuca, za bolje znojenje i varenje, lečenje kožnog ekcema, lišaja, osipa, gnojnih rana… Suv koren istucan u prah i pomešan sa jestivim ili maslinovim uljem, leci zagnojene rane.

Kako napraviti čičkovo ulje i mast za opekotine

Čičkovo ulje

1 šaka suvog i sitno istucanog semena prelije se sa malo 90 % alkohola i ostavi 14 dana. Dolije se 1/2 do 3/4 1 ulja (najbolje maslinovo, ali dobro je i sun-cokretovo), pa ostavi 4 nedelje na toplom, uz povremeno mešanje.
Da bi alkohol ispario bocu sa uljem ne bi trebalo zatvarati čepom nego sa malo gaze ili papirom u kome su izbušene sitne rupe.

Mast za opekotine od čička

Dobro se očisti i opere čičkov koren. Nareže se na komadiće i iz njih istisne što više soka. U nesoljenu svinjsku mast sipa se sok i meša dok se ne dobije gusta kašasta Tako pripremljenu leko vitu mast staviti u porculansku (nikako u metalnu!) posudu, dobro je zatvoriti i čuvati u frižideru. U slučaju opekotina, čireva, rana i lišajeva maže se nekoli ko puta na dan.

IZ NARODNE MEDICINE

Čaj protiv reume

1 kašiku sitno narezanog korenja i lišća kuvati u 1/2 litre vode 5 minuta, ostaviti još 15 poklopljeno, pa procediti. Piti po 2 velike kašike ujutro i uveče.
Ako se 60 grama korena kuva 5 minuta u 1 litru vode može da se uzima po 1 šoljica ujutro i uveče.

Povezano>>> ČIČAK JE KOROV KOJI mrzite najviše na svetu, a niste imali pojma koliko je LEKOVIT! (RECEPTI)

Izvlači strana tela

Prah od suvog korena pomeša se sa zečjim lojem i nanosi na rane nastale od zabodenog stranog tela (trn, staklo, pesak…).

U slučaju poremećaja nerava lica (Nervus facialis) zdrobe se svež koren i lišće sa donjim delom stabljike i privije na zdravu stranu.

U vinu skuvano lišće čička leci kamenje ili pesak u mokraćnim kanalima. Oni nestaju i kada se uzima sitno iseckan čičkov koren, ili prah od suvog korena pomešan sa medom.

Kašiku iseckanog korena čička skuvati u 1 litru vode. Pomešati jednake delove tog čaja i sirćeta od jabuke i trljati kožu glave. Zaustavlja opadanje kose.

Kada se ovim čajem pere koža glave i svaki drugi dan namaze čičkovim uljem, stimuliše se rast kose.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply