Za korove se obično misli da su zaklete štetočine i da od njih nema nikakve koristi. Da nije tako, najbolji primer je svima dobro poznati čičak (Arctium lappa), kod kojeg su lekoviti i koren, i listovi, i seme!

Čičak je dvogodišnja biljka koja cveta u glavicama, grimiznocrvenim gustim cvetičima koji na završecima imaju kukice pomoću kojih se biljka kači za krzno životinja, ili našu odeću. Korenje se sakuplja u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme tek kad sazri.

Koren pošpešuje izlučivanje mokraće i znoja, čisti krv, leči polne bolesti, sve vrste čireva, giht i reumu.U današnje vreme čičak se ipak najviše koristi protiv opadanja kose za povećanje grudi i akne…
Malo li je?

Čičak protiv opadanja kose

Kada se koža glave dobro opere čajem od čičkovog korena, i svaki drugi dan maže čičkovim uljem, stimuliše se rast kose.
U 1 litar vode pomešajte 1 kašiku seckanog korena čička i kratko kuvajte.
Kod opadanja kose treba pomešati jednake delovi ovog čaja sa jabukovim sirćetom i trljati teme 2 x dnevno.Koren čička možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Čičkovo ulje za opadanje kose za peruti

Seme čička koristi se za sve nabrojane bolesti koje leči koren, ili lišće, s tim što ono deluje jače, a posebno je efikasno za spravljanje ulja protiv peruti i opadanja kose.
1 šaku tucanog semena
preliti 9 % alkoholom
ostavi 14 dana
dodati polovinu od tri četvrtine četvrtine litra maslinovog ulja
ostaviti 4 nedelje da alkohol ispari
zatvoriti sa malo gaze

Čičak za povećanje grudi

Čičak je već odavno poznat po raznim blagotvornim učincima, a da povećava grudi smatra se zbog njegovog svojstva da povećava protok krvi u tkivo dojki.Čičak se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Gnojne rane
Suv koren, istucan u prah i pomešan sa jestivim uljem, najbolje maslinovim, leči gnojne rane, a prah suvog korena pomešan sa zečjim lojem izvlači strana tela iz rane.

Čičak za akne

U litar ključale vode stavite 6 grama suvog lišća čička, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta i pijte po dva puta svakog dana.

Reuma
1 kašika sitno seckanog korenja i lišća kuva se u pola litra vode 5 minuta, pa se ostavi poklopljeno još 10 i procedi.Piju se po 2 kašike 2 x dnevno, ujutru i uveče.

Katar želuca
Čaj od mladog lišća čička koristi se u lečenju katara želuca i nadutosti, a dobar je i protiv osipa, čireva i gnojnih rana.

Mast za opekotine
Iscediti sok iz čičkovog korena i pomešati sa nesoljenom svinjskom masti dok se ne dobije gusta kaša i čuvati u frižideru u porcelanskoj (nikako u metalnoj) posudi.
Mazati opekotine nekoliko puta na dan. Pomaže i kod čireva, rana i lišajeva.

Povezano>>> ČIČAK JE KOROV KOJI mrzite najviše na svetu, a niste imali pojma koliko je LEKOVIT! (RECEPTI)

Kod facialisa
Kada dode do upale živca na licu treba zdrobiti svež koren čička i pomešati sa donjim delom stabljike i lišćem čička, pa tako dobijenu mešavinu privijati na zdravu stranu lica, sve dok se usta ne vrate u normalan položaj

Lekoviti odvar
Kod gnojnih procesa usnu šupljinu treba ispirati odvarkom od čičkovog lišća, a čireve i rane oblagati ovim melemom.10 g sušenog lišća staviti u 1 litar vrijuće vode i prokuvati 5 minuta.Ova tečnost može i da se pije, najbolje ujutru i uveče, po 1 šoljica.
Čičak lekovitost čičkovo ulje
Čičak kao lek