Iako nepravdno zanemareno u ljudskoj ishrani zbog svog specifičnog mirisa i ukusa, čičkovo ulje ima mnogo veću primenu u kozmetici i nezi kose i kože.

Ali, treba znati da je čičkovo ulje izuzetno bogato mnogim hranljivim materijama, a između ostalih i gvožđem, te esencijalnim masnim kiselinama. Upravo zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima naročito je našao primenu kod artritisa, ali i mnogih drugih oboljenja i stanja.

Čičkovo ulje se priprema od korena biljke čičak, a primarno se koristi u kozmetici. Vrlo je važno da imate na umu da se čičkovo ulje preporučuje za korišćenje kod prirodno svetlije kose, uzevši u obzir da postoje indicije da je posvetljava. Pa ako ne želite da budete neprijatno iznenađeni ako koristite čičkovo ulje duži vremenski period, te da imate nekoliko nijansi svetliju kosu, preporuka je da za tamnije nijanse prirodne kose koristite druge vrste ulja, a najpre orahovo.

cickovo ulje

Čičkovo ulje za kosu

Najčešća primena ovog ulja je za negu kose. Čičkovo ulje za kosu se može koristiti svakoga dana, tako što jednostavno nanesete par kapi ili, pak možete pripremati pakovanja na bazi ovog ulja.
Ono što je najvažnije, a odnosi se na se primenu čičkovog ulja za kosu jeste da se ono preporučuje za korišćenje kod osoba koje imaju svetliju i prirodno suvlju kosu, odnosno kožu glave.

Saznajte više>>> Orahovo ulje za kosu

Čičkovo ulje za kosu upotreba

Smatra se da čičkovo ulje treba koristiti za rast kose. Upotreba ovog ulja se odnosi i na uklanjanje peruti, a postoje indicije da izuzetno pomaže i kod opadanja kose, te pospešuje njen rast.
Rast kose uz pomoć ovog ulja se može postići utrljavanjem ulja u koren kose, a ista maska se koristi i kod opadanja kose.

Slično>>> Maslinovo ulje za kosu upotreba

Čičkovo ulje za trepavice

Iako se često može čuti da se preporučuje čičkovo ulje za trepavice, jer se smatra da utiče na njih na isti način kao i na kosu, zapravo treba biti naročito pažljiv prilikom njegovog nanošenja. Naime, preporuka je da se čičkovo ulje za trepavice nanese uveče na koren trepavica, te tako treba prenoćiti, ali vodite računa da vam čičkovo ulje ne upadne u oči, jer to može biti vrlo neprijatno iskustvo.

Čičkovo ulje za obrve

Kao i u prethodnom slučaju, smatra se da kada se koristi čičkovo ulje za obrve ono pospešuje njihov rast.
Potrebno je na svakih par dana, a najviše dva puta u toku nedelje, utrljati u obrve par kapi čičkovog ulja i ostaviti da deluje tokom noći.

Ulje od čička za lice

Uz sve navedeno, često se preporučuje koristiti i ulje od čička za lice, jer je dobro poznato da ovo ulje pomaže naročito kod problematične kože koja je sklona aknama, a naročito pokazuje pozitivna svojstva ako se koristi za lice koje je sklono pojavi ekcema.

Takođe, ulje od čička za lice je dobro koristiti ukoliko želite da pravilno negujete kožu na ovom delu tela, a prvenstveno zato što ono ima izrazito antibakterijsko dejstvo, zbog svog sastava.

Posebno je dobro koristiti ga u starijem životnom dobu, jer čičkovo ulje ima neverovatan efekat na bore, pošto sadrži supstancu koja na potpuno prirodan način utiče na proizvodnju sastojka koji je zaslužan za popunjavanje bora, odnosno kolagena.

Cena – gde kupiti

Zanimljivo je da čičkovo ulje nije uopšte skup preparat, a izuzetno je koristan za negu kose i kože. A uz to što uopšte nije skupo, jedna flašica čičkovog ulja koje se može kupiti u parfimerijama košta oko 100 dinara, te se može koristiti duži vremenski period, a u zavisnosti od načina korišćenja.

Kada se stavlja samo par kapi ulja na krajeve kose skoro svakoga dana, čičkovo ulje je vrlo isplativo, jer jedna bočica može da traje prilično dugo.

Takođe, čičkovo ulje možete napraviti i sami kod kuće. No, iako je ta varijanta možda skuplja nego kada kupujete industrijski spravljeno ulje, jer se pravi sa hladno ceđenim maslinovim uljem, bićete sigurni da koristite potpuno prirodan proizvod.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply