Čičoka (Helianthus tuberosus) je trajna biljka sa dobro razvijenim korenom u obliku nepravilnih krtola, a naraste i do 3 m visine, sa jakom jednogodišnjom stabljikom. Sirova krtola čičoke ima ukus sličan lešnicima, a kuvana sličan artičokama. Domovina čičoke je Severna Amerika, u kojoj je bila izdašna hrana i lek Indijancima. Danas se gaji u svim krajevima sveta.Poslednjih decenija upotreba čičoke u svakodnevnoj ishrani je značajno povećana pošto se ubraja u najzdravije namirnice na svetu.Koristi se za pripremu supa, variva i priprema kao zameena za krompir.Poslednjih godina i kod nas raste interesovanje za čičoku pa je i sve lakše nabaviti je.

Krtola čičoke se vadi u jesen i koristi za ishranu. Može se jesti sirova, kuvana ili pečena. Čičoka je naročito dobra za dijabetičare. Koristi se i kao stočna hrana, a u industriji za ekstrakciju insulina. Ponegde se od krtola čičoke peče rakija. Mladi zeleni izdanci beru se u proleće jer su dobra i izdašna hrana, mogu se pripremiti kao varivo ili pržiti na ulju. Vrlo su otporni na niske temperature, tako da ne moraju svi da se vade iz zemlje.

Kao i krompir i čičoka je veoma bogata kalijumom, 100 grama sveže čičoke zadovoljava 20 % dnevnih potreba za ovim važnim mineralom. U 100 grama čičoke ima samo 57 kalorija, 1,5 grama proteina i 1,2 grama dijetalnih vlakana. Čičoka je dobar izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina C, folne kiseline i vitamina B1 i B2.

Lekoviti deo biljke
Čičoka se koristi za lečenje dijabetičara i gojaznih osoba. Glavni sastojak čičoke je polisaharid inulin, sastavljen pretežno od fruktoze u kojoj se razgrađuje, a najviše ga ima u korenu, pa se on koristi za proizvodnju fruktoze i hleba za dijabetičare.

Lekovito delovanje čičoke

Bitno dejstvo inulina je da smanjuje nivo šećera u krvi, deluje protiv gihta i reumatskih bolesti. Čičoka je
i dobar detoksikant i antibakterik kod bolesti želuca i creva, jer direktno reguliše varenje i odnos bakterija u crevnoj mikroflori. Korisna je u raznim dijetama za osteoporozu i kardiovaskularne bolesti. Jača imunitet. Odlična je za one koji pate od anemije i srčenih oboljenja, smanjuje nivo holesterola i triglicerida. Afrodizijak je i spermatogenik. Dobar je antioksidans u prevenciji raznih infekcija i zloćudnih bolesti creva. Pomaže kod alergija, naročito na hranu, antisklerotik je, deluje kod bolesti krvi i krvnih sudova i kod visokog pritiska.

ČIČOKA RECEPTI

Dijetalna čorba

200 grama krtola čičoke operite, oljuštite i isecite na kockice. Kuvajte u litru vode dok ne omekša i po želji izmiksujte dok ne dobijte gustu čorbu. Začinite po ukusu začinskim biljem. Čorba je posebno delotvorna u svim dijetnim terapijama, naročito kod dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, crevnih bolesti, gojaznosti.

Salata od čičoke

200 grama krtole skuvajte i oljuštite koru. Isecite na kolutove i začinite maslinovim ili bundevinim uljem i sa malo soli. Dodaci salati su vrlo bitni – maslinovo ulje koristite kod kardiovaskularnih oboljenja, a bundevino kod bolesti creva i prostate. Preporuka je da se začini koriste prema trenutnim tegobama.

Povezano>>> Recepti sa čičokom biljkom koja sprečava dijabetes i idealna je za mršavljenje i dobru probavu

Boravak u prirodi: Za osobe koje su sklone avanturama, preživljavanju u prirodi, čičoka predstavlja šumski hleb. Važno je prepoznati suvu stabljiku i obrok vam je na vidiku. Uživajte u ovoj zaista neobično finoj biljci, koju isto tako možete poslužiti kao izuzetno zdravu grickalicu umesto čipsa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply