[icegram campaigns=”14147″]

Mišljenja eksperata su podeljenja. Stav Američkog dijabetološkog udruženja jeste da nema dovoljno dokaza da je cimet dobar u lečenju šećerne bolesti. Ipak, pojedina istraživanja sugerišu da ovaj začin može imati lekovito dejstvo. Nekoliko studija pokazalo je da cimet ima pozitivne efekte na nivo glukoze i lipida, te da može pojačati dejstvo insulina, poboljšati insulinsku rezistenciju i metabolizam glukoze.

Šta kažu istraživanja?

Dokazano je da polifenoli tipa A koji se dobijaju iz cimeta mogu povećati osetljivost na insulin tako što inhibiraju enzim (tirozinsku fosfatazu) koji gasi receptore insulina. Ekstrakt cimeta ima antioksidansno i antiupalno dejstvo i utiče na smanjenje insulinske rezistencije i komplikacija usled dijabetesa. Neke studije sugerišu da 1.000 mg suplementa cimeta (oko 1/2  kašičice ovog začina) dnevno znatno smanjuje HbA1 c kod pacijenata koji imaju nekontrolisan dijabetes tipa 2. Brojna istraživanja sugerišu da cimet snižava nivo glukoze u krvi, ali u ovom momentu ne znamo dovoljno o biohemijskim mehanizmima kako bismo zaključili da cimet može zameniti standardne antidijabetike. Cimet obično koristi samo kao dodatak terapiji. Cimet može pomoći i da se smanji doza lekova koje pacijent uzima.kao lek cimet

Dijabetes tipa 1

Osobe s dijabetesom tipa 1 uglavnom nisu kandidati za terapiju cimetom. Dijabetes tipa 1 uništava ćelije pankreasa koje proizvode insulin, a cimet ih ne može regenerisati. Ipak, mogao bi biti koristan ukoliko se kod pacijenata s ovim tipom dijabetesa javi insulinska rezistencija. U tom slučaju, konzumiranje cimeta može pomoći da se smanji potrebna količina insulina, ali to ipak nije nešto što se često savetuje i praktikuje.

Zaključak

Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo u kojoj meri cimet utiče na kontrolu šećerne bolesti, lako se pozitivna dejstva cimeta nisu ispoljila u svim studijama, na osnovu tri od četiri skorašnje metaanalize doneseni su zaključci da cimet i njegovi ekstraktu pozitivno deluju na dijabetes tipa 2 ukoliko se uzimaju pod kontrolom stručnjaka.

Kako uzimati?

1. Ne isprobavajte više suplemenata u isto vreme. Pacijent ne bi trebalo suviše da eksperimentiše kad uzima cimet, jer je onda teže odrediti šta je izazvalo pozitivan efekat.
2. Počnite s manjim dozama, pa ih povećavajte. Obično pacijenti počnu sa 250 mg cimeta dva put dnevno, uz obroke. Ako se posle nedelju dana pokaže da dobro reaguju, doza se može povećati na 500 mg dvaput dnevno.Preporučena dnevna doza cimeta u vidu začina je od 1/4 do 1/2 kašičice. To je oko 500 do 1.000 mg začinskog cimeta. Pre nego počnete s eksperimentom, konsultujte se sa svojim lekarom i vidite koje doze odgovaraju vašim individualnim potrebama.

3. Začinite obroke. Cimet može usporiti razlaganje škroba i apsorpciju glukoze, pa njime možete začiniti obroke. Blagotvorna jedinjenja cimeta nisu termolabilna, pa ostaju aktivna i u kuvanom čaju ili pečenim kolačima.

4. Kontrolišite nivo glukoze u krvi. Pre nego što počnete da unosite cimet, bilo bi dobro da tokom dužeg vremena češće merite šećer, kako biste lakše utvrdili da li ovaj začin zaista deluje na vaš organizam.

5. Dajte mu šansu. Test period treba da traje šest do osam nedelja, da bi se sa sigurnošću moglo tvrditi kako deluje. Ne preporučuje se svima! Pacijenti koji imaju probleme s jetrom (hepatitis, ciroza, problemi s alkoholom..) nisu dobri kandidati za korišćenje suplemenata cimeta. Ipak, veruje se da ovaj začin može pomoći osobama s masnom jetrom (uz dobro kontrolisane enzime jetre). Oprez se savetuje i osobama na terapiji antikoagulansima jer cimet sadrži kumarin – prirodni antikoagulans.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply