Najsavremenija dijagnostička metoda u otkrivanju čira, tzv. urea izdisajni test, spašava od dosad neprijatnog gutanja sondi i biopsije. Njime se na osnovu koncentracije ugljendioksida u izdahnutom vazduhu, precizno utvrđuje da li je neko zaražen helikobakterijom. A otkriće da je bakterija Helikobakter pilori u 60 %, pa i do 80 % slučajeva uzročnik čira na želucu i dvanaestopalačnom cre-vu, izazvalo je svojevremeno pravu revoluciju u lečenju ove bolesti.

Reč je o neinvazivnoj, veoma komfornoj i pouzdanoj metodi.Postupak kod urea izdisajnog testa je sledeći: najpre pacijent izdahne vazduh u aparat, a potom uzima tabletu prečišćenog ugljenika i ponovi taj postupak. Ako je koncentracija ugljendioksida različita pri ova dva merenja, to je siguran znak prisustva helikobakterije. Tajna je u tome da tableta ugljenika u organizmu reaguje sa bakterijom tako da se oslobađa ugljendioksid. Ako je pacijent inficiran helikobakterijom, količina ugljendioksida koju drugi put izdahne biće mnogo veća nego pre.
Mada veoma pouzdan, ovaj test ima i neka ograničenja. Ne može da se koristi kod svih pacijenata, jer se često iza mučnine, povraćanja i žarenja u želucu, kriju i druge bolesti. Čir na želucu je, ipak, jedan od najčešćih razloga dolaska kod gastroenterologa.

U dijagnostici se koriste i analize krvi za dokazivanje da li je infekcija helikobakterijom ranije postojala.A od invazivnih metoda, koristimo ureaza testj koji analizira biopsijski uzorak želuca, kao i gastroskopiju, koja je naprijatna, ali često neophodna, jer daje najpouzdanije nalaze organa za varenje. Samo kod mladih od 40
godina, i onih koji nemaju alarmne simptome (anemija, gubitak težine i apetita), može da se počne sa terapijom bez dodatne dijagnostike. Kod ostalih, mora da se uradi gastroskopija i biopsija uzorka tkiva, da bi se isključila mogućnost karcinoma želuca, jer lečenje čira može da prikrije simptome ove opake bolesti i da se fatalno zakasni sa lečenjem.

Kod nas polovina odraslih su nosioci helikobakterije, ali treba da se leče samo oni koji imaju tegobe. U lečenju čira i iskorenjivanju helikobakterije koriste se kombinacije dva antibiotika i tzv. Blokatori, protonske pumpe koji kontrolišu lučenje želudačne kiseline i koji su efikasni u 90 % slučajeva. Za 6 do 8 nedelja proverava se da li je došlo do zaceljenja, a čir mora da zaceli najdalje za 6 meseci, jer je inače visokrizičan i tada se operiše.
Recidivi se javljaju samo u 1% slučajeva.

PRIRODNO LEČENJE RECEPTI

Lekoviti čaj za čiraše
50 g gaveza
50 g semena dunje
50 g lanenog semena
20 g slatkog korena
♦ – 20 g stolisnika
Sve sastojke popariti sa 1 L kipuće vode, procediti posle 6 sati i piti tokom dana umesto vode.

Kupusov sok
Pola kg svežeg kupusa
1 limun
malo soli
Kupus naribati, ili samleti, posoliti i ostaviti da malo odstoji, procediti kroz gazu i dodati limunov sok, pa piti sveže u malim gutljajima 3-5 čaša tokom celog dana, u toku 4 nedelje.

Čaj od kantariona za čir

1 kašiku kantariona preliti sa 2 dl ključale vode, procediti posle 5-10 minuta i piti 2 x dnevno (preporučljivo bez šećera), posle jela, a pogotovu uveče pre spavanja.

Čajna mešavina za čir
2 kašike lista žalfije
1 kašičica lista i cveta hajdučice
1 kašika lista koprive
1 kašika lista kupine
1 kašika narendanog korena celera
1 kašika cveta kantariona
Sve sastojke staviti u litar i po ključale vode, ostaviti poklopljeno 90 minuta, procediti i zasladiti medom, pa piti po 2 dl pre i posle svakog obroka.

ČIR NA DVANAESTOPALAČNOM CREVU BEZ KOMPLIKACIJA
U 95 % slučajeva za čir na dvanaestopalačnom crevu kriva je upravo helikobakter pilori. Za razliku od želudačnog ulkusa gde se ova bakterija često dovodi u vezu sa malignim tumorom, čir na “dvanaestercu” gotovo nikada nema ovakve komplikacije.

OPASNI LEKOVI
Uzročnik čira na želucu može da bude i prekomerno korišćenje tebleta protiv bolova i temperature, koji su u slobodnoj prodaji i veoma često predozirani. U gotovo 40 % slučajeva upotreba ovih lekova dolazi do pojave čira na želucu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply