povrce-zdrava-hrana

Prirodno čišćenje jetre

Jetra je posle kože najveći organ u našem telu i veoma je važna – jer učestvuje u preko 400 funkcija! Jetra je glavni ‘’filter’’ našeg organizma i kao takva, često zahteva čišćenje i detoksikaciju. Čovek nije ni svestan šta sve prolazi kroz njegovu jetru – od toksina do parazita. Prirodno čišćenje jetre je svakako najbolji način da oporavite vašu jetru i očistite je bukvalno od ‘’svega i svačega’’. Ne možete zamisliti detoksikaciju svog organizma bez detoksikacije jetre. Prirodno čišćenje jetre možete sprovoditi primenom odgovarajućih metoda, koje ćemo navesti u okviru ovog članka.

 

Jedan od najvažnijih organa u našem organizmu je jetra, kroz koju prolaze svi toksini – otpadi, kao što su ostaci lekova, teških metala, hemikalija iz prirodne sredine, pesticidi, aditivi, zasićene životinjske masti, šećer, buđ, gljivice, paraziti i gomila drugih štetnih materija koje mogu da se natalože u našem sistemu i da ga zakoče, kao kad razni otpadi plutaju rekom, pa se na nekim mestima previše natalože. Kada ne obavljamo prirodno čišćenje svoga tela, otpadi se akumuliraju u našim kanalima za izlučivanje, zbog čega se razboljevamo i nismo u stanju da se oporavimo.

Poznate metode za čišćenje jetre

Jetrа je drugi nаjveći orgаn u ljudskom telu i jedаn od nаjvаžnijih, jer je odgovorаn zа filtrirаnje štetnih toksina iz krvi. Postoje medicinski progrаmi zа detoksikаciju jetre, аli tаkođe postoji nekoliko prirodnih, jednostаvnih metoda za čišćenje jetre – tačnije promena u navikama živonog stila koje možete nаprаviti i koje će rezultirаti čistom i zdrаvom jetrom.

Poznate metode za čišćenje jetre:

Smаnjite аlkohol i unos kofeinа. Alkohol i kofein su dvа od nаjvećih krivаcа koji izazivaju nakupljanje toksinа u jetri isprečavaju prаvilno funkcionisаnje jetre. Očistite jetru smаnjenjem unosa аlkoholа i pićа sа kofeinom!

Pijte puno vode. Detoksikujte jetru i isperite toksine konzumacijom nаjmаnje 2 litre vode dnevno. Pijenje mnogo vode će vаs držаti hidrаtisаnim, što prirodno podstiče regenerаciju ćelijа jetre. To će tаkođe omogućiti jetri filtrirаnje više toksinа i ostаtаkа.

Dodаjte limun vаšoj ishrаni. Pijte sok ​​od limunа sa vodom ili čаjem jednom dnevno. Sok od limunа stimuliše proizvodnju žuči, što pomaže jetri da izbaci toksine nаpolje. Tаkođe, sprečаvа nаgomilаvаnje kаmenа u žuči i promoviše vаrenje i funkciju jetre.

Pijte zeleni čаj. Zeleni čаj je bogаt kаtehinima, vrstom biljnog аntioksidаnsа koji poboljšаvа funkciju jetre i pomаže u smаnjenju sklаdištenja mаsti u jetri.

Pijte prirodne voćne sokove. Voće kаo što su jаgode, kupine, borovnice, mаline poboljšаvaju zdrаvlje jetre. Ovi plodovi imаju orgаnske kiseline kojа snižаvаju nivo šećerа u krvi i pomažu vam da ‘’spržite’’ masti, smаnjujući šаnse zа bolesti mаsne jetre.

Nаmirnice koje se obrаđuju i sаdrže mnogo konzervаnasа, mаsti i holesterol mogu izаzvаti da jetrа postаne preopterećenа i zаčepljena sа ostаtkom mаsti. Očistite svoju jetru izbegаvаjući obrаđenu ili mаsnu hrаnu, kаko bi jetrа mogla dа se odblokirа i regeneriše ćelije.

Jedite beli luk, avokado, orašaste plodove i drugu zdravu hranu koja promoviše prirodno čišćenje jetre.

Jetra je prvi primarni kanal za čišćenje organizma. Ona je ključni organ u sanacionom sistemu tela, odgovorna za najveći procenat detoksikacije. Najveći je unutrašnji organ, veći čak i od mozga i teška je između jednog i dva i po kilograma. Zaštićena rebrima, smeštena je sa desne strane, ispod dijafragme i zauzima deo abdomena.Jetra je najprometniji organ u našem telu. Oko litar i po krvi svakog minuta prođe kroz nju i to iz dva odvojena izvora: jetrene arterije i portalne vene. Iz jetrene arterije jetra dobija oksidisanu krv, a iz portalne vene prima dezoksidisanu krv koja sadrži tek apsorbovane hranljive materije. Ćelije jetre izvlače hranljive materije, kiseonik, toksične supstancije i otpade iz krvi. Ti toksini se ili skladište u jetri ili se neutralizuju.

Kada jetra više nije u stanju da eliminiše veći deo štetnih materija, kancerogenih i toksičnih supstancija, ona postaje preopterećena. Tada se toksini akumuliraju, baš kao debla zaglavljena na rečnom kamenju. Telo može pokušati da održi fizički integritet tako što će organizovati postupak čišćenja, sa simptomima kao što su prehlada, grip, i osip, dijareja ili akne. Ako pokušaj tela da i se očisti spreče neki ilegalni lekovi ili lekovi dobijeni na recept ili neka druga sredstva supresije, toksini se uvlače još dublje. Dok se brojni pokušaji čišćenja suzbijaju, organi postaju sve slabiji i slabiji, dok ne počnemo da osećamo stalni umor i naposletku dobijemo bolesti kao što su sindrom hroničnog umora, bolesti autoimunog sistema ili rak.

Čišćenje masne jetre

Masna jetra je poremećaj koji se odnosi na skladištenje prevelike količine masti u ćelijama jetre. Do ovog poremećaja dolazi zbog dejstva različitih faktora, a to su uglavnom nepravilna i nezdrava ishrana, alkoholizam, gojaznost i neki drugi poremećaji u organizmu. Čišćenje masne jetre je veoma važno kako bi se jetra oporavila i poboljšala svoje mnogobrojne funkcije.

Čišćenje masne jetre – šta preduzeti? Čišćenje masne jetre je moguće:

 • čajem od đumbira
 • čajem ili tinkturom od maslačka
 • zelenim čajem.

Pojačajte unos omega-3 masti, jer su one dobre za čitav organizam, pa i za jetru. Sirovo voće i povrće, a posebno grejpfrut i limun – upotrebljavaju se za čišćenje masne jetre. Tu su i neprevaziđeni beli luk, semenke lana, koren sladića, sok od celera ili sok od cvekle, sok od limuna i kupusa, surutka, čičkovo mleko, maslinovo ulje sa limunovim sokom i dr.

Čišćenje jetre cveklom

Ukoliko volite da jedete cveklu ili ipak ne volite – moguće je čišćenje jetre cveklom. Svež sok od cvekle je neverovatan prirodni lek za čišćenje jetre, a posebno masne jetre. Čišćenje jetre cveklom: pijte samo sok od cvekle ili sok od cvekle sa šargarepom – rezultati neće izostati. Cvekla sadrži aktivne materije koje podstiču detoksikaciju jetre i regeneraciju ćelija jetre.

 

Cvekla je poznata kao moćna namirnica za čišćenje jetre. Dajemo recepte za salatu od cvekle koja čisti jetru i žučnu kesu, kao i za ekspres sok od cvekle koji čisti jetru.U hranu koja pomaže jetri spadaju: artičoke, grašak, paškanat, bundeva, slatki krompir, tikva, pasulj, brokoli, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, vlašac, krastavac, patlidžan, beli luk, kelj, keleraba, slačica, okra, crni luk i peršun.

Salata od cvekle

potrebno je:

 • 1 šolja sirove cvekle fino rendane ili seckane
 • 2 kafene kašičice hladno ceđenog maslinovog ulja.
 • sok od pola limuna

PRIPREMA: Pomešajte maslinovo ulje i sok od limuna i u to dodajte rendanu cveklu. Sedam dana na svaka dva sata tokom osmočasovnog perioda jedite 1 do 2 kafene kašičice ove salate.

Ekspres sok od cvekle

Sok od cvekle ima laksativno dejstvo i odličan je za čišćenje jetre. Zbog svog jakog ukusa, najbolji je u kombinaciji sa drugim blažim sokovima kao što su šargarepa, celer i krastavac. Krastavac je acidan, ali prihvatljiv kada se izbalansira sa visoko alkalnim povrćem. Probajte ekspres koktel od cvekle.

Napomena: Kada konzumirate toliko soka od cvekle, to će često uticati na boju vaše stolice; nemojte se uznemiravati ako je boje slične soku od cvekle. Takođe, ako ste osetljivi na šećer (hipoglikemičar ili dijabetičar) možda nećete biti u stanju da tolerišete sok od cvekle i šargarepe.

potrebno je:

 • 5 srednjih šargarepa dobro opranih i očišćenih
 • 1 mala i pola velike cvekle, dobro oprana
 • dobro opran ili oljušten
 • 2 stabljike celera sa lišćem
 • 1 šaka peršuna dobro opranog
 • 1 parče oljuštenog korena đumbira

PRIPREMA: Peršun sameljite u sokovniku zajedno sa šargarepom, cveklom i zelenišem, krastavcem, celerom i đumbirom. Promešajte sok i sipajte ga u čašu. Popijte ga što pre da biste što više iskoristili hranljive elemente.

Limun i maslinovo ulje za čišćenje jetre

Limun i maslinovo ulje za čišćenje jetre je stari narodni lek. Maslinovo ulje sa svežim limunovim sokom će očistiti jetru na prirodan i efikasan način. Šta treba da radite? Svako jutro na prazan stomak uzmite kašiku maslinovog ulja pomešanog sa kašikom soka od limuna (naravno svežeg). Uzimajte ovo mesec dana svako jutro i primetićete rezultate!

Surutka za čišćenje jetre

Možda vam ne zvuči baš primamljivo da pijete surutku – ali surutka za čišćenje jetre takođe daje odlične rezultate! Surutka sadrži obilje proteina, vitamina i minerala kao što su vitamin B2, B6, B12, C i K; zatim kalcijum, magnezijum, kalijum. Svakodnevno uzimanje surutke u količini od 0.5-1 l dnevno će dati odlične rezultate kada je čišćenje jetre u pitanju. Surutka za čišćenje jetre će dati zadovoljavajuće rezultate, ako se pritom pridržavate posebnog režima ishrane za čišćenje i regeneraciju jetre.

Lekovito bilje za jetru

Neke lekovite biljke takođe mogu da pruže pomoć životvornom funkcionisanju jetre.

Prorašljika ili zečje uvo podstiče bolju cikrulaciju ka jetri.

Maslačak je pokazao da ima sposobnost da podstiče protok žuči, otklanja kongestiju jetre i smanjuje zapaljenje žučnog kanala. Maslačak ima direktan uticaj na jetru tako što izaziva povećanu proizvodnju žuči i njen protok do žučne kese. On sadrži mnoge hranljive materije i jedinjenja koja mogu pospešiti funkciju jetre.

 

Gujina trava sadrži flavonoide; silibinin, silidianin i silihristin koji imaju moćnu antioksidantnu aktivnost. Silibinin (čini oko 60 do 70 posto silimarina) identifikovan je kao glavni aktivni sastojak. Silimarin vezuje netoksično gvožđe, štiti ćelijske membrane od štete koju izazivaju slobodni radikali i blokira unos toksina. On je takođe moćan sakupljač slobodnih radikala. Dokazano je da silimarin pospešuje detoksikaciju jetre time što sprečava trošenje glutationa, koji je povezan sa detoksikacionom sposobnošću jetre.

Sok od šargarepe i lekovito bilje za čišćenje jetre

Nakon što pacijent u dogovoru sa lekarom prestane da konzumira lekove koji mu oštećuju jetru potrebno je izvršiti čišćenje jetre koja je centralna laboratorija organizma. Svakog jutra trebalo bi popiti čašu sveže ceđenog soka od šargarepe, a dragoceni saveznik može biti i čaj od lekovitog bilja. Treba uzeti po 1 kašiku sitno iseckanog lista i cveta podubice, rizoma pirevine, lista nane i lista koprive. Preliti sa 7 dl ključale vode, a nakon što odstoji 2 sata, procediti i piti tri puta dnevno pre jela po 2 dl.Ovaj čaj treba konzumirati 10 dana. Nakon toga, 5 dana piti čaj od po 1 kašike sitno iseckanog pelinovog lišća, korena maslačka, lista koprive i nadzemnog dela troskota, koji se spravlja i koristi na isti način kao i prethodni.

I čičak i nana dobri za čišćenje jetre
Čišćenje jetre treba nastaviti narednih 5 dana pije se po istom principu spravljen napitak od po 1 kašike sitno iseckanog korena čička,, korena celera, lista breze i lista nane. Na kraju, poskdnjih 10 dana treba piti čaj koji se pravi od po 1 kašike sitno iseckanog lista i cveta kičice, lista gorke deteline, korena vodopije i lista i cveta kantariona. Koristi se na isti način kao prethodne mešavine. Svaki čaj može se zasladiti medom, ali tek kada se ohladi, jer u protivnom med gubi lekovita svojstva.

Može pomoći i čaj od anđelike
Anđelika čisti jetru i podstiče protok žuči, naročito ako se koristi u kombinaciji sa lincurom, kičicom, pelinom i blaženim čkaljem. Treba pomešati 30 grama anđelike sa po 15 grama ostalih biljaka i popariti s 1/2 litra ključale vode. Nakon što odstoji 2 sata, procedi se i pije po 1 šolja 3 do 4 puta dnevno pre obroka. S druge strane, za čišćenje jetre i izbacivanje toksičnih materija može se upotrebljavati i anis, i to tako što se 6 grama suvog korena ostavi da stoji 12 sati u mešavini od 1,5 dl vode i 1,25 dl vina. Nakon što proključa, kuva se pet minuta, a uzima se po 1 kašika na svakih pola sata.

Uloga jetre u detoksikaciji
Iako jetra ima mnoge funkcije, njen glavni posao jeste detoksikacija. Danas detoksikacija nije lak posao. Naša jetra mora da se nosi sa toksičnim materijalom koji nikada pre u istoriji nije zabeležen. Prerada vode (hlor i fluor); industrijske hemikalije; hemijsko prskanje, kao što je prašenje komaraca i useva; lekovi; pesticidi; aditrvi;
hemikalije za domaćinstvo; previše masti, šećera, soli i alkohola; i mikrobi, kao što su paraziti i gljivice, mogu svakodnevno da utiču na našu jetru. Stalno maltretiranje jetre izaziva gomilu zdravstvenih problema. Istraživanje pokazuje da među ljudima koji su hronično izloženi hemijskim otrovima, kao što su pesticidi, herbicidi, fungicidi, aditivi, razređivači, formaldehid, lekovi, droge i alkohol, postoji uvećana stopa obolevanja od raka.

Ne možemo biti zdravi ili se oporaviti od bolesti bez jake, čiste jetre koja dobro funkcioniše. Život, zdravlje i svaki organ, žlezda i ćelija u potpunosti zavise od jetre, ako u jetri ima teških metala, ona ne može u potpunosti izlečiti. Metabolička funkcija jetre će biti potisnuta i ona će postajati sve slabija i slabija osim ako se ne očisti.

Kako lekovi utiču na jetru?
Ako često pijete lekove ili imate svakodnevu terapiju trebalo bi da razmislite o čišćenju jetre.U nekim slučajevima, lekovi direktno oštećuju jetru zbog štetnih materija koje sadrže.S druge strane, dešava se da tablete ili kapsule nisu štetne u obliku u kome se mogu kupiti, ali da postaju opasne kada ih jetra preradi u procesu detoksikacije. Najzad, pojedini medikamenti koji izazivaju alergijske reakcije takođe mogu oštetiti jetru. Može se desiti da se zbog lekova enzimi koje jetra luči izliju u krv u većoj meri, iako bi trebalo da budu unutar ćelija jetre ili žučnih puteva. Medikamenti koji najčešće dovode do toga jesu oni koji se koriste za regulisanje povišenog nivoa holesterola u krvi, pojedini antibiotici i antidepresivi, te lekovi koji se prepisuju dijabetičarima. Ipak, to stanje najčešće nije opasno, a nivo enzima u krvi vraća se u normalu prestankom uzimanja leka, odnosno početkom uzimanja njegove manje štetne zamene.

Moguća ozbiljna oboljenja
S druge strane, lekovi mogu izazvati zapaljenje ćelija jetre, odnosno hepatitis. Teži oblik hepatitisa često uzrokuje nekrozu, to jest odumiranje ćelija jetre. Može doći do stvaranja ugrušaka u krvnim sudovima jetre, nakupljanja masti u njoj, te otežanog protoka žuči, a ta stanja mogu uzrokovati i cirozu, odnosno stvaranje ožiljaka na jetri, s tim što se oštećeno tkivo jetre tada ne može regenerisati. Prekomerna upotreba štetnih lekova može biti uzrok nastanka kombinacije dvaju ili više oboljenja – masna jetra ili nekroza često su udružene sa zapaljenjem.

U početnoj fazi oštećenja toksičnim materijama iz lekova ne ispoljavaju se nikakvi simptomi. Zato pojedini lekari s vremena na vreme, u pravilnim razmacima, zahtevaju test funkcije jetre ako znaju da lekovi koje pacijent konzumira mogu biti štetni. Takve analize mogu ukazati na oštećenje jetre, čak i pre pojave simptoma. Kada nastanu tegobe, to obično znači da je oštećenje uzelo maha i da treba hitno reagovati a jedan od načina da sami pomognete sebi je i čišćenje jetre.

Kopriva i orah za jačanje jetre
Nakon što se sprovede čišćenje jetre od toksina, potrebno ju je ojačati i pospešiti njen rad. U te svrhe može se koristiti mešavina od po 1 kašike sitno iseckanog orahovog lista, lista nane, iseckanog zovinog cveta i korena vodopije.Sve se sipa u 1 litar ključale vode, a nakon što odstoji 2 sata, procedi se i pije tokom dana u periodu od 10 dana.

Čišćenje jetre iskustva

Ukoliko imate često zdravstvene probleme, probleme sa kilogramima, umorni ste, razdražljivi, imate problema sa varenjem hrane – možda je pravo vreme da očistite svoju jetru! Jetra filtrira toksine i druge otpadne materije iz krvi i zato je neophodno redovno je čistiti i brinuti o njenom zdravlju.

Čišćenje jetre – iskustva: bilo koja od gore navedenih metoda za čišćenje jetre da se primenjuje, rezultati neće izostati ako budete uporni i pridržavate se posebnog režima ishrane za čišćenje jetre. Dakle, obavezna je redukcija alkohola i kofeina, kao i nezdrave, masne i industrijski obrađene hrane. Morate se pridržavati navedenih pravila, ukoliko želite da zaista očistite jetru i da učinite mnogo za svoje zdravlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply