[icegram campaigns=”14335″]

Cista jajnika se često javlja, posebno kod žena koje još imaju menstruaciju. To su vrećice u ili na jajniku koje mogu da budu čvrste ili ispunjene tečnošću (vodene ciste). U većini slučajeva su bezbolne i bezopasne. Moguće je da vam se svakog meseca, kao deo menstrualnog ciklusa, formira cista za koju i ne znate da postoji.U nekim slučajevima se povlače same, bez lečenja. Ciste na jajnicima su česte i u trudnoći.

Cista postaje problem kada ne prolazi ili počne da raste.Zbog nje mogu da se jave i bolovi. Postoji i mogućnost da je reč o kanceru, međutim, to je retkost. Šanse se povećavaju sa godinama.

Cista na jajniku simptomi

Ciste na jajniku su obično male i ne izazivaju probleme. Kada postoje simptomi ciste na jajniku, oni se obično manifestuju kao pritisak, nadimanje, oticanje ili bol u donjem delu trbuha, na strani na kojoj se cista nalazi. Bol može da bude oštar ili tup i može da se javlja i nestaje.

pucanje ciste na jajniku simptomi

Ponekad zbog ciste morate da tražite medicinsku pomoć. Ako se kod vas javljaju ovi simptomi ciste na jajniku, odmah se javite lekaru:

 • iznenadan, jak bol u stomaku
 • bolovi sa temperaturom i povraćanjem
 • vrtoglavicu, malaksalost, nesvesticu
 • ubrzano disanje

Ovi simptomi mogu da znače da je cista dovela do uvrtanja (torzije) jajnika.

Cista na jajniku bolovi

Ponekad lekar otkrije cistu prilikom rutinskog pregleda male karlice (karličnog ginekološkog pregleda). Lekar će vam postavljati pitanja o tome kakvi se simptomi i bolovi javljaju kod vas.

Možda vas upute i na ultrazvučni pregled. Prilikom ovog pregleda se koristi aparat koji radi na principu ultrazvučnih talasa, pomoću kojih se dobijaju slike unutrašnjeg dela organizma. Ovaj pregled može da pokaže detalje.

Moguće je i upućivanje na laboratorijsku analizu krvi zbog sledećih razloga:

 • utvrđivanja trudnoće
 • provere da li je stanje izazvano hormonskim promenama
 • provere da li je u pitanju kancer (ako ste prošli menopauzu)

Kakve ciste na jajniku postoje ?

Većina cista se smatra „funkcionalnim“. One su deo menstrualnog ciklusa.

 • Folikularna cista – Vaši jajnici oslobode jednu jajnu ćeliju svakog meseca. Ona raste u kesici koja se zove folikul. Kada je jajna ćelija zrela, folikul se otvara i ispušta je. Ako se kesica ne otvori, dolazi do nastanka folikularne ciste. Folikularna cista se obično povlači u roku od 1 – 3 meseca.
 • Lutealna cista – Kada je jajna ćelija oslobođena, prazni folikul se skuplja i priprema za sledeću jajnu ćeliju. Pretvara se u cistu kada se nakon zatvaranja u njemu nakupi tečnost. Može da prođe za nekoliko nedelja. Međutim, može da krvari i izaziva bolove dok raste.
 • Nefunkcionalne ciste – Kod nekih žena postoji pojava da jajnici stvaraju brojne male ciste. Ovo stanje se naziva sindrom policističnih jajnika. Može da otežava začeće. Druge nefunkcionalne ciste mogu da budu posledica kancera. Ciste jajnika kod žena koje su prošle menopauzu (nakon prestanka menstruacije) mnogo češće su kancerogene nego kod mlađih žena.

Pucanje ciste na jajniku simptomi

Ako cista raste, pucanje može biti posledica što izaziva krvarenje.Kad su u pitanju simptomi pucanja ciste na jajniku najupečatljiviji je iznenadan i jak bol na levoj ili desnoj strani u karlici. Bol obično počinje tokom ili nakon naporne fizičke aktivnosti ili seksa.

Pucanje ciste na jajniku ponekad izaziva teška krvarenja pa se mogu javiti simptomi kao što je vrtoglavica, nesvestica kratak dah, i brzi otkucaji srca. Krvarenje može dovesti do infekcije.

Ponekad pucanje vodene ciste dovodi do oslobađanja tečnosti (nije krv). Međutim, ova tečnost ne može prouzrokovati bol kao u slučaju krvarenja.

Važno je napomenuti da osim pucanja ciste na jajniku, druga potencijalna komplikacija je torzija jajnika, u kojoj se jajnik uvrće,  što potencijalno može dovesti do prestanka dodtoka krvi do samog jajnika.

To može dovesti do toga da tkivo jajnika odumre, ako se ne uradi operacija.Simptomi torzije su isti kao i simptomi pucanja ciste na jajniku.

U oba gore navedena slučajeva, u kojima je žena osetila iznenadnu, jaku bol sa jedne strane u predelu jajnika, treba da potraži pomoć lekara odmah.

Kako se leči cista na jajniku?

Za većinu cista lečenje nije potrebno. One nestaju same. Ako je cista velika ili izaziva probleme, moguće je da lekar predloži posmatranje. To znači da se trenutno ne preduzima ništa. Lekar će cistu proveriti kasnije.

Moguće je da vam lekar prepiše neki analgetik da se ublaže bolovi ukoliko ih ima. Ponekad se prepisuju i pilule za kontracepciju. Hormoni u ovim pilulama neće učiniti da postojeće cista nestane, već će sprečiti nastanak novih.

U nekim slučajevima ciste jajnika, potrebna je operacija. U takve slučajeve spadaju ciste koje su velike, ne prolaze ili izazivaju simptome. Ciste kod žena koje se bliže menopauzi možda moraju da se operišu jer postoji verovatnoća da su kancerogene.Operacija ciste na jajniku podrazumeva da se uklanja ili samo cista ili i jajnik, što zavisi od vrste ciste.

Postoje različite vrste operacija:

 • Laparoskopska operacija se primenjuje u slučaju manjih cista. Hirurg će izvesti veoma mali rez iznad ili ispod pupka. Mali instrument sa kamerom omogućava hirurgu da vidi unutrašnjost, a drugim instrumentima se uklanja cista ili jajnik. Verovatno nećete biti zadržani u bolnici nakon ove hirurške intervencije.
 • Laparatomija je operacija koja se primenjuje za ciste koje mogu da budu kancerogene. Operacija se obavlja se kroz veći rez na stomaku.

Ciste na jajnicima –prirodni lekovi

Ciste jajnika mogu da budu bolne i stvaraju neprijatan osećaj, što može da izazove priličnu nelagodu. Zbog toga je potrebno pronaći način da se ublaži jačina simptoma jer je to važno da bi se problem brzo rešio, a mi se osećali dobro. Dobra vest je da većina cista prolazi ali osećaj nelagode može da bude prisutan i kada one nisu trajne. Ako se ciste pogoršaju, one predstavljaju opasnost za jajnike. Osim toga, ožiljačno tkivo može da naraste i stvori adhezije i tako direktno utiče na jajnike i osećaj nelagode.

U stvari, medicinski tretman cista jajnika je u osnovi opstruktivan, međutim, to nije jedino rešenje za ovaj problem. Nekoliko istraživanja je otkrilo  neke načine za prirodno lečenje koji su od velike koristi za zdravlje jajnika, a ujedno i ublažavaju bol usled ciste.

Čaj za ciste

Z lečenje ciste na jajnicima mogu se koristiti i čajevi.Oni se prave od lekovitog bilja koje utiče na balans hormona, jer ženski hormoni u velikoj meri utiču jajnike.Lekovite biljke za ciste na jajnike koje se koriste za čaj su pre svega virak, crvena detelina, hajdučka trava, kopriva i rusomača. Ovi čajevi su dobri za svaku ženu jer dovode u red hormone i pomažu kad se jave policistični jajnici.Poznata lekovita biljka koja se koristi za prirodno lečenje cisti je čuvarkuća.Koristi se kao kombinacija sa medom  saznajte više>>>  čuvarkuća i med.

U nastavku članka pročitajte više o 10 sjajnih prirodnih lekova za ciste na jajnicima o kojima bi trebalo da razmislite.

Povezano>>>  Čaj za ciste na jajnicima

Kupka sa gorkom (Epsom) solju

Prema jednoj skorašnjoj studiji, kupka puna Epsom soli može znatno da ublaži bol i simptome usled ciste na jajniku. Zbog visokog sadržaja magnezijum sulfata, Epsom so služi kao mišićni relaksant koji ublažava bol.

Kako se primenjuje:

 • Pomešajte šolju Epsom soli sa malo tople vode i rastvor sipajte u kadu.
 • Uspite i po 10 kapi nekoliko različitih eteričnih ulja, kao što su ružino, lavandino ili jasminovo.
 • Mešajte vodu nekoliko minuta da bi se so rastvorila.
 • Sedite u kadu i ostanite u kupki oko 30 minuta.
 • Ovaj tretman ponavljate jednom dnevno sve dok vam se stanje ne popravi.

Čaj od kamilice

Biljni lekovi spadaju u vrhunske prirodne tretmane za različite zdravstvene probleme, a kamilica nije izuzetak. Razlog zbog koga je ovaj čaj postao jedan od najpouzdanijih kućnih lekova kad je u pitanju cista jajnika je njegov blagi sedativni agens koji ublažava bol i opušta. Efekat toplote ovog čaja pomaže u regulisanju neredovnog menstrualnog ciklusa, pošto pospešuje protok krvi u materici i regiji karlice.

Kako se primenjuje:

 • U čašu vode dodajte oko 2 kašičice suve kamilice.
 • Pokrijte čašu i ostavite kamilicu da se natapa oko 5 minuta.
 • Procedite, dodajte kašičicu meda i popijte čaj.
 • Dnevno pijte najviše 2 – 3 čaše čaja od kamilice dok ne dođete do pozitivnog rezultata.

Maka koren (zlatna maka)

Koren make, odnosno zlatne make, je dobro poznata biljka koja uravnotežuje nivo hormona u organizmu i pospešuje proizvodnju progesterona. Osim toga, ova biljka ne sadrži hormone i hrani endokrini sistem. Za lečenje ciste na jajniku, preporučuje se dnevni unos od 3000mg dnevno.Zlatna peruanska maka se može kupiti u svim apotekama.

Toplota

Za toplotu se zna da ima sposobnost da ublaži mišićne grčeve, kao i bol u trbuhu zbog ciste na jajniku.

Kako se primenjuje:

 • Stavite flašu sa vrućom vodom na donji deo karlične regije ili na stomak.
 • Flašu držite bar 20 minuta.
 • Tretman ponavljajte po potrebi – kada vas boli stomak i želite brzo olakšanje.

Jabukovo sirće

Među vrhunskim prirodnim lekovima za cistu na jajniku, jabukovo sirće je poznato kao jedan od najdelotvornijih. Razlog za to je činjenica da jabukovo sirće eliminiše i razgrađuje cistu koja je posledica nedostatka kalijuma. Ovaj sveži sastojak je krcat kalijumom i preporučuju ga brojni eksperti za zdravlje.

Kako se primenjuje:

 • U šolju tople vode sipajte kašičicu jabukovog sirćeta.
 • U mešavinu dodajte kašičicu crne melase.
 • Pijte dve šolje dnevno.
 • Ovo redovno ponavljajte, sve dok se simptomi ciste značajno ne ublaže.

Napomena: Ovim tretmanom ublažavaju se simptomi kod obimnog menstrualnog krvarenja, nadimanja i menstrualnih grčeva.

Ricinusovo ulje

Poznato kao tradicionalni domaći lek za cistu na jajniku, ricinusovo ulje pomaže da se rešimo viška tkiva i toksina iz organizma. Ono deluje stimulativno na krvotok i limfni sistem. Usled toga smanjuje i razgrađuje cistu na jajniku.

Kako se primenjuje:

 • Pripremite veliku flanelsku krpu i presavijte je tako da imate tri sloja. Vodite računa da je tkanina dovoljno velika da, kada je presavijena, može da pokrije trbuh.
 • Utrljajte oko 2 kašičice ricinusovog ulja u tkaninu pre nego što je presavijete, kako bi dobro upila ulje.
 • Presavijte tkaninu.
 • Stavite stari peškir ispod sebe i lezite.
 • Stavite krpu na stomak.
 • Stavite plastičnu foliju i stari peškir preko tkanine sa uljem.
 • Preko peškira stavite flašu sa vrućom vodom i pokrijte je ćebetom.
 • Držite ovu oblogu oko 30 minuta, a potom je uklonite.
 • Tretman ponavljajte 3 puta nedeljno tokom 3 meseca.

      Napomena: Ricinusovo ulje ne smete koristiti tokom menstruacije. Ako želite da zatrudnite, ovaj lek za ciste na jajnicima ne primenjujte nakon ovulacije.

Cvekla

Zahvaljujući tome što je prepuna betacijana, cvekla se koristi za jačanje jetre kako bi mogla da iskoreni toksine iz organizma. Takođe, zbog svoje alkalne prirode, ova biljka dovodi u ravnotežu kiselost organizma pa tako i smanjuje ozbiljnost mnogih simptoma ciste jajnika.

Kako se primenjuje:

 • U pola šolje sveže ceđenog soka cvekle dodajte kašičicu crne melase i kašičicu gela aloje vere.
 • Ovaj rastvor uzimajte jednom dnevno pre doručka.
 • Tretman ponavljate dok se simptomi ciste ne ublaže.

Smanjite nivo estrogena

Kako smo već rekli, hormonalni disbalans je jedan od glavnih razloga za pojavu ciste jajnika, posebno višak estrogena. Ovo dovodi do poremećaja ovulacije. Stoga, najbolji način da se rešite viška estrogena jeste da izbegavate ksenohormone i da uzimate suplemente diindolilmetana (DIM). Možete da konzumirate organsko mleko i mlečne proizvode, neke mesne prerađevine ali izbegavajte proizvode od soje i prestanite da pijete tečnost iz plastičnih flaša da biste ograničili izlaganje ksenohormonima. Vodite računa da koristite samo prirodne deterdžente, čuvajte se parabena i mineralnih ulja kojih ima u nekim proizvodima za negu kože.

Što se DIM suplemenata tiče, oni pomažu organizmu da smanji proizvodnju, kao i da se reši viška estrogena, tako što uravnotežuje hormone i smanjuje rast ciste. Trebalo bi da uzimate DIM suplemente svakodnevno tokom 3 meseca. Međutim, tokom lečenja morate da promenite način života, uključujući i to da izbegavate namirnice, proizvode i okruženje u kojima ima  ksenoestrogena.

Sok od đumbira

Još jedan čudesni kućni lek za cistu na jajniku je sok od đumbira. Đumbir je poznat kao super jaka antiinflamatorna biljka koja ublažava upale, a i smanjuje bol. Osim toga, on utiče i na porast temperature organizma pa na taj način izaziva menstruaciju.

Kako se primenjuje:

 • Pripremite malo kolutića đumbira, pola šolje soka od jabuke, dve stabljike celera i ¾ ananasa.
 • Sve stavite u sokovnik.
 • Ovu mešavinu pijte svakodnevno dok vam se stanje ne popravi.
 • Osim toga, trebalo bi svakodnevno da pijete i 3 šolje čaja od đumbira.

Seme lana

Seme lana se smatra neverovatnim lekom za ciste jajnika jer uravnotežuje nivo estrogena u organizmu. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, seme lana pomaže da se iz organizma isperu štetni toksini, holesterol i otpad koji stvara jetra.

Kako se primenjuje:

 • U šolju tople vode dodajte malo semena lana.
 • Mešavinu konzumirajte redovno na prazan želudac dok vam se stanje ne popravi.
 • Pored toga, mleveno seme lana možete da dodajte u salate, čorbe, smuti ili jogurt.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply