Crna (tamna) čokolada je prepuna hranljivih materija koje pozitivno utiču na zdravlje.

Načinjena od semena kakaovca, ona je jedan od najboljih izvora antioksidanata na planeti.

Ispitivanja pokazuju da crna čokolada (ne ono zaslađeno smeće) može da poboljša zdravlje i umanji rizik za pojavu srčanih oboljenja.

Pouka

Postoje značajni dokazi da kakao ima blagotvorno dejstvo na zdravlje, a posebno na zdravlje srca.

Ovo, naravno, ne znači da sad svi treba da pojure i navale na čokoladu, svakodnevno. Ona sadrži mnogo kalorija i od nje se možete prejesti. Možda kocka ili dve posle večere, pokušajte da uživate u njoj.

Morate biti svesni da je većina čokolada na tržištu čisto smeće! Morate da odaberete čokoladu dobrog kvaliteta – organsku, crnu čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaoa.

Crne čokolade često sadrže i nešto šećera, međutim, količine su najčešće male i valja se držati pravila – što je čokolada tamnija, to manje šećera sadrži.

crna cokolada zdravlje kalorije

Crna čokolada kalorije i nutritivna vrednost

Ako kupujete crnu čokoladu dobrog kvaliteta i sa visokim sadržajem kakaoa, onda je ona veoma hranljiva.

Sadrži pristojnu količinu rastvorivih vlakana i krcata je mineralima.

U 100g crne čokolada, koja sadrži 70 – 85% kakaoa, ima:

  • 11g vlakana
  • 67% dnevno preporučene količine gvožđa
  • 58% dnevno preporučene količine magnezijuma
  • 89% dnevno preporučene količine bakra
  • 98% dnevno preporučene količine mangana
  • kao i puno kalijuma, fosfora, cinka i selena

Naravno, 100g je prilično velika količina i ne bi trebalo da je jedete svakodnevno. Sve ove hranljive materije dolaze u paketu sa 600 kalorija i umerenom količinom šećera.

Iz tog razloga, crna čokolada je najbolja za zdravlje kada se konzumira u umerenim količinama.

Profil masti kakaoa i crne čokolade je izvrstan. Masti su uglavnom zasićene i mononezasićene, uz manje količine polinezasićenih.

Crna čokolada sadrži i stimulanse, kao što su kofein i teobromin, međutim, male su šanse da će vas držati budnima noću jer je, u poređenju sa kafom, količina kofeina veoma mala.

Zaključak – Crna čokolada, dobrog kvaliteta, bogata je vlaknima, gvožđem, magnezijumom, bakrom, manganom i još nekim mineralima koji su odlični za opšte zdravlje organizma.

Crna čokolada je moćan izvor antioksidanata

Da li ste nekada čuli za meru koja se zove ORAC?

Akronim ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity) predstavlja meru kapaciteta neke supstance da neutrališe slobodne radikale. To je mera antioksidantne aktivnosti namirnica.

Ovako: istraživači su zagrabili pregršt slobodnih radikala (loši momci) i stavili ih nasuprot uzorku namirnice da bi videli koliko su antioksidanti u namirnici dobri u akciji „razoružavanja“.

Biološki značaj ove mere je pod znakom pitanja, pošto je eksperiment rađen u epruveti i možda nema isti efekat u organizmu.

Međutim, nije loše pomenuti da sirovi, neprerađeni kakao spada u namirnice koje su pokazale najbolje rezultate tokom eksperimenta.

Tamna čokolada je prepuna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i koja funkcionišu kao antioksidanti. Između ostalog, tu su i polifenoli, flavonoli, kao i katehini.Što znači da je crna čokolada veoma zdrava.

Jedno ispitivanje je pokazalo da kakao i crna čokolada imaju veću antioksidantnu aktivnost (polifenoli i flavanoli) od drugih namirnica koje su testirane, a u koje spadaju i borovnice i asai bobice.

Zaključak – Kakao i crna čokolada sadrže veliku paletu moćnih antioksidanata, daleko veću od drugih namirnica.

Tamna čokolada popravlja cirkulaciju krvi i snižava krvni pritisak

Flavonoli u crnoj čokoladi stimulišu endotelijum, tanak sloj ćelija koji oblaže arterije, da proizvodi azot monoksid (NO), koji je gas.

Jedna od funkcija natrijum monoksida je da šalje signale arterijama da se opuste, čime se smanjuje otpor protoku krvi, a time snižava i krvni pritisak.

Postoji mnogo kontrolisanih eksperimenata koji pokazuju da kakao i crna čokolada mogu da poboljšaju protok krvi i snize krvni pritisak, međutim, efektivnost je obično blaga.

Međutim, postoji i jedno ispitivanje na osobama sa povišenim krvnim pritiskom, koje nije pokazalo efekte. Stoga sve ovo primite sa dozom rezerve.

Zaključak – Bioaktivna jedinjenja u kakaou mogu da poboljšaju protok krvi kroz arterije i dovedu do malog, ali statistički značajnog, snižavanja krvnog pritiska.

Crna čokolada podiže nivo HDL holesterola i štiti LDL holesterol od oksidacije

Konzumiranje crne čokolade pozitivno utiče na važne faktore rizika koji dovode do srčanih bolesti.

Kontrolisani eksperiment je  pokazao da kakao u prahu, kod ljudi, značajno smanjuje oksidisani LDL holesterol.

Takođe, podiže nivo HDL holesterola i snižava ukupan nivo LDL holesterola, kod osoba sa povišenim holesterolom.

Kada se kaže da je LDL holesterol (loš holesterol) oksidisan, to znači da je on  bio u dodiru sa slobodnim radikalima.

Ovo dovodi do toga da molekuli LDL holesterola i sami postaju reaktivni i štetni po tkivo, kao što je sloj ćelija koji oblaže arterije u srcu.

Zvuči potpuno logično da kakao snižava nivo oksidisanog LDL holesterola. Kakao sadrži obilje moćnih antioksidanata koji, kada dospeju u krvotok, štite lipoproteine od oksidacije.

Crna čokolada može da smanji i insulinsku rezistenciju, koja je još jedan uobičajen faktor rizika za mnoge bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes.

Zaključak – Crna čokolada pozitivno utiče na nekoliko važnih faktora rizika koji nepovoljno utiču na zdravlje. Smanjuje osetljivost LDL holesterola na oksidativna oštećenja, a istovremeno povećava nivo HDL holesterola i poboljšava insulinsku osetljivost.

Crna čokolada je odlična za zdravlje srca

Ispostavilo se da jedinjenja koja se nalaze u crnoj čokoladi, deluju kao izuzetan zaštitni faktor protiv oksidacije LDL holesterola.

Dugoročno bi trebalo da dođe do toga da se holesterol mnogo manje „lepi“ za arterije, pa bi i rizik od pojave srčanih oboljenja trebalo da bude manji, dugo vremena.

Ispostavilo se da postoji nekoliko dugoročnih opservacionih studija koje pokazuju prilično drastična poboljšanja.

Studija sa 470 starijih muškaraca, pokazuje da kakao smanjuje rizik od kardiovaskularne smrti za neverovatnih 50% u periodu od 15 godina.

Druga studija je otkrila da konzumiranje čokolade, 2 ili više puta nedeljno, smanjuje rizik za stvaranje kalcificiranog plaka u arterijama za 32%. Ređe konzumiranje čokolade nema efekta.

Još jedna studija pokazuje da čokolada 5+ puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 57%.

Naravno, ove tri studije su takozvane opservacione studije koje ne mogu da dokažu da je čokolada ta koja smanjuje rizik.

Međutim, budući da imamo biološki mehanizam (niži krvni pritisak i oksidisani LDL holesterol), deluje verodostojno da konzumiranje crne čokolade, zaista može da smanji rizik za pojavu srčanih oboljenja.

Zaključak – Opservacione studije pokazuju drastično smanjenje rizika za pojavu srčanih oboljenja, kod osoba koje su jele najviše čokolade.

Crna čokolada štiti kožu od sunca

Bioaktivna jedinjenja u crnoj čokoladi su veoma dobra za kožu.

Flavonoli štite kožu od oštećenja koja izaziva sunce, pospešuju dotok krvi u kožu i povećavaju gustinu kože, kao i hidraciju.

Minimalna eritematozna doza (MED) je minimalna količina UV zraka koja je dovoljna da izazove crvenilo kože, 24 sata nakon izlaganja.

Tokom jednog ispitivanja sa 30 ispitanika, MED se više nego udvostručila nakon 12 nedelja konzumiranja crne čokolade (bogate flavonolima).

Ako planirate odmor na plaži, razmislite o tome da se napunite crnom čokoladom nekoliko nedelja ili meseci pre odlaska.

Zaključak – Ispitivanja pokazuju da flavonoli iz kakaoa mogu da pospeše dotok krvi u kožu i da je zaštite od oštećenja usled sunca.

Crna čokolada poboljšava funkcije mozga

Dobrim vestima nikad kraja! Crna čokolada poboljšava funkcije mozga.

Jedno ispitivanje na zdravim volonterima je pokazalo da petodnevno konzumiranje kakaoa bogatog  flavonolima, pospešuje dotok krvi u mozak.

Kakao značajno poboljšava kognitivnu funkciju kod starijih osoba sa mentalnim oštećenjima. Takođe, popravlja verbalnu fluentnost, kao i nekoliko faktora rizika.

Kakao sadrži i stimulativne supstance, kao što su kofein i teobromin, a to bi mogao da bude glavni razlog zašto kakao veoma brzo popravlja funkcije mozga.

Čokolada ima još neke blagodeti koje nismo pomenuli, na primer, fenomenalan ukus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply