Dvadeset i pet metara visoko drvo crne jove krije lekovita svojstva koja pomažu kod groznice, stomačnih bolesti, poremećaja varenja, kožnih oboljenja i opekotina, a nekada je bila deo opreme svake porodilje…

Lišćem Crne jove, kuvanim u kravljem mleku, odvajkada su oblagane dojke porodilja kada bole, a korišćen je i kao lek protiv micine (čira). Ova lekovita biljka Alnus glutinosa L. koristi se u narodnoj medicini i protiv groznice i kod stomačno-crevnih bolesti i zaustavljanja krvarenje iz usta i desni.Šišarke i kora drveta crna jova upotrebljavaju se kod poremećaja organa za varenje, za ispiranje usta, kod raznih kožnih oboljenja i opekotina. Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, list crne jove stavlja se na rane i čireve.Crna jova je listopadno drvo koje može da naraste i do 25 metara visine, džin koji uprkos svom nezgrapnom izgledu ipak ima dobru i lekovitu dušu.

SADRŽAJ
Svi delovi ove biljke sadrže:
-tanine (najviše u plodu, oko 2%)
-emodin
-malo masnog ulja
Crna jova raste na vlažnim terenima, najčešće pored reka i na plavnim zemljištima, od nizijskih područja do 1.000 metara nadmorske visine. Lisna drška je maljava pokrivena korom debelom dva santimetra. Listovi su krupni, jajasti, usečenog vrha, po obodu celi, samo pri osnovi ražnjevito talasasti. Lišće je spiralno raspoređeno, s lica lepljivo i sa crvenkasto-smedjim dlačicama u pazuhu.

Po nekoliko muških cvetova (rese) grupisano je po nekoliko na dugačkoj peteljci, dok ženski čine šišaricu jajastog oblika koja sazreva u jesen. Cveta rano u proleće (od februara do marta). Plod je orašica (lešnik), koja se sakuplja sve do marta, odsecanjem grančica sa plodova. Potom se plodovi odvoje i suše na promajnom mestu.

Otok i ukočenost
Kada se lišće crne jove skuva, dobije se odlično sredstvo protiv upaljenog ili povredenog dela kože. Posebno je delotvorno kod ukočenosti ramena, kada se stavlja na gazu i tako drži sve dok ljava, pokrivena korom debelom otok ne splasne. Tokom zime u iste svrhe koristi se kora jove.

Umorne noge
Lišće jove stavlja se ispod stopala, delujući kod umora nogu osvežavajuće i opuštajuće tokom letnjih meseci.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply