Melasa je zaslađivač koja nastaje kao nusproizvod u procesu proizvodnje šećera. To je gusti sirup smeđe boje koji nastaje nakon što se šećer ekstrahira iz soka šećerne trske ili šećerne repe.

Melasa sadrži neke vitamine i minerale, ali sadrži i visok udio šećera. Dvije žlice melase (40 grama) osigurava 116 kcal, vitamin B6, kalij, kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan i selen.

crna melasa sirup

Blagodati melase

Zdravlje kostiju – sirup melase sadrži prihvatljivu količinu kalcija koji je važan za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.
Također je dobar izvor bakra, željeza i selena koji pomažu u održavanju zdravlja kostiju.
Zdravlje srca – melasa je dobar izvor kalija koji pomaže održati normalan krvni tlak i zdravlje srca.
Glukoza u krvi – melasa također pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi u zdravih odraslih osoba. Rezultati jedne studije su pokazali kako konzumiranje melase zajedno s hranom bogatom ugljikohidratima rezultira nižom razinom glukoze u krvi i inzulina u odnosu na situaciju kad se hrana bogata ugljikohidratima konzumirala bez melase.
Antioksidansi – prema postojećim istraživanjima, crna melasa sadrži više antioksidansa nego med, javorov sirup ili agavin sirup.

Melasa sadrži nekoliko važnih nutrijenata i antioksidansa zbog čega je bolja opcija za zaslađivanje u odnosu na rafinirani šećer. Međutim, zbog visoke koncentracije šećera treba je konzumirati u umjerenim količinama.