crna-bela-rotkva

Mada u današnje vreme nepravedno zapostavljena, crna rotkva je u staro doba korišćena kao odlično prirodno sredstvo za lečenje različitih oboljenja. Prvenstveno se koristi kombinacija crna rotkva i med kao lek, ali i za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

Crna rotkva i med kao lek

Uzevši u obzir da su lekovita svojstva crne rotkve brojna, ona se u kombinaciji sa medom koristi kao odličan lek protiv kašlja, ali i za lečenje bronhitisa, te za čišćenje žuči. Zahvaljujući izuzetno visokoj koncentraciji vitamina C preporučuje se koristiti je za poboljšanje opšteg stanja organizma, te je odlično sredstvo za borbu protiv prehlade, ali i različitih virusa, pa čak i bakterija.

 

Crna rotkva i med za kao lek i za bolje zdravlje

Kao jedno od najboljih prirodnih sredstava preporučuje se crna rotkva i med kao lek i za bolje zdravlje organizma u celosti, a prvenstveno zato što ova kombinacija utiče na poboljšanje rada unutrašnjih organa, te otklanja zatvor stolice, a utiče i na poboljšanje rada čitavog sistema za varenje.

Jednom rečju, crna rotkva i med kao lek se koriste za poboljšanje odbrambenih snaga orgnizma.
Međutim, postoji ograničenje koje je vrlo važno poštovati, a koje navodi da se ovo povrće ni u kom slučaju ne sme konzumirati ukoliko osoba ima problem sa radom jetre ili žuči, odnosno žučne kese.

Crna rotkva i med recept

Ukoliko vas zanima koriščenje crna rotkve i meda, recept je vrlo jednostavan: rotkve operite, oljuštite i isecite na manje komade (može kriške, a može i kockice), pa prelijte preko njih med. Poklopite i ostavite da odstoji 12 sati. Po isteku ovog vremenskog perioda koristite sirup koji je nastao i to tri puta u toku dana po jednu supenu kašiku, neposredno pre jela.

 

Kako se koristi

Ako je koristite sa medom, onda postoji poseban način pripreme. Međutim, crna rotka se može koristiti i sirova, i to najbolje kao salata, a uz kombinaciju bele rotkve koja donekle neutrališe njen jak ukusu i ljutinu. Obično se za salatu koristi rendana crna rotkva, uz dodatak soli, sirćeta i ulja. A da vas ne bi mučila njena jačina, sevetuje se nakon rendanja je usoliti i ostaviti da odstoji, pa ocediti sok koji otpusti.
Takođe, može da se koristi sirup spravljen prema gornjem receptu, koji je izuzetno delotvoran kod kašlja i bronhitisa.

Crna rotkva i med za kašalj

Najčešće se koristi crna rotkva i med za kašalj, a najpre zato što utiče umirujuće na nadražajni kašalj.
Dobro je poznat podatak da se crna rotkva i med za kašalj koriste upravo zato što olakšavaju iskašljavanje šlajma, te smiruju nadražaj.

Crna rotkva sa medom protiv bronhitisa

Kada se koristi crna rotkva sa medom protiv bronhitisa, u principu je isti način korišćenja kao i kada se koristi ova kombinacija protiv kašlja.

A postoji još jedan recept, koji zahteva malo veće angažovanje. Za njega vam je potrebna jedna crna rotkva ( ni previše mala ni previše velika), koju operete i isečete joj vrh, ali je ne ljuštite. Vrh ne bacate. Onda izdubite plod što više možete i to najbolje kašičicom, pa ga zatim napunite domaćim medom, poklopite odsečenim vrhom i ostavite da odstoji preko noći. I njega ostavljate da odstoji oko 12 sati, odnosno preko noći, a sutradan konzumirate sirup.
Ne zaboravite da svako veče koristite svežu crnu rotku za pripremu ovog lekoviog sirupa protiv bronhitisa.

Sirup od crne rotkve za žuč

Iako se ne preporučuje konzumirati ovo povrće ukoliko postoji bilo kakav problem u radu jetre ili žuči, postoje mnogi recepti koji navode da je dobro konzumirati sirup od crne rotkve za žuč.
Međutim, ukoliko želite da isporbate ovo prirodno sredstvo neizostavno je važno da to učinite pod nadzorom stručnjaka, odnosno specijalizovanog i ovlašćenog fitoterapeuta, budući da velike količine ove supstance mogu da budu i toksične.

povrce-salate

Recepti

Recepti za pripremu crne rotkve su brojni, a najčešće se priprema u formi salate i to uz dodatak praziluka i bele rotkve.

Ovo je ujedno i najjednostavniji način pripreme, koji podrazumeva da se jedna crna i dve bele rotke izrendaju na sitno i usole dok ne puste sok. Takođe i prazluk se isecka na kolutove i usoli. Nakon nekog vremena se svo povrće ocedi od viška vode i sjedini, uz dodatak maslinovog ulja i sirćeta ili limunovog soka.
Takođe, može se pripremati i vrlo ukusna čorba od crne rotkve, u koju se dodaje krompir, šargarepa i meso po izboru.

Salata od crne rotkve

Salata od crne rotkve se može pripremati i samo od nje, ali se mogu dodati i drugi sastojci, kao što je opisano u prethodnom receptu. U suštini, salata od crne rotkve, bez obzira u kombinaciji sa kojim povrćem, podrazumeva da se ona renda na sitno, stim što neko praktikuje da je usoli kako bi otpustila sok, dok neko više voli da je izrenda neposredno pre konzuimiranja kako bi zadržala svoju ljutinu. U svakom slučaju, najbolje je začiniti je limunovim sokom.

 

Crna rotkva i jogurt

Ako ne želite da pripremate salatu od ovog povrća na klasičan način, onda je najbolja kombinacija crna rotkva i jogurt. Naravno, možete je posoliti i dodati začine po ukusu.

6 razloga da češće koristite crnu rotkvu

Crvena rotkva je odlična za zdravlje, ali crne su još zdravije na mnogo načina. Ova porodica biljaka je prvo gajena u drevnom Egiptu. Crna rotkva se može koristiti u ishrani, ali se zbog mnogobrojnih dobrobiti po zdravlje danas više koriste u medincinske svrhe.

1. Bogate su vitaminima
Crne rotkve su prebogate vitaminima i sadrže dosta vitamina C i drugih nutrijenata. Ovo ih čini odličnim lekom u zimskim mesecima, kad većina ljudi oobljeva od gripa i potrebno im je više viramina i minerala nego obično. Takođe, odnedavno su postale popularne među ribolovcima jer produžavaju svežinu ulovljenih školjki i služe za prevenciju i tretman simptoma skrobuta.

2. Bogata je vlaknima
Crna rotkva pomaže u sprečavanju opstipacije jer je bogata vlaknima i vodom. Ishrana bogata vlaknima u kombinaciji sa mnogo tečnosti može pomoći u održavanju normalnog rada creva i redovne stolice, što za uzvrat poboljšava generalno stanje creva. Bogat sadržaj vlakana vas čini sitim duže vreme i takođe može pomoći ukoliko držite dijetu za skidanje suvišnih kilograma.

 

3. Pomaže kod funkcionisanja žučne kese
Žučna kesa proizvodi i „pušta“ žuč u vaš probavni trakt. Crna rotkva je poznata po svojim stimulativnim efektima na proizvodnju žuči, detoksifikaciju jetre i pročišćavanje žučne kese. Sve ovo u kombinaciji pomaže da digestivni trakt održite zdravim i nemate problema sa njim.

4. Pomaže u balansu flore digestivnog trakta
Crna rotkva je takođe značajna za održavanje izbalansirane flore u probavnom traktu zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima. Važno je održavati određenu količinu „dobrih“ bakterija u organima za varenje, jer ukoliko dođe do disbalansa, možete dobiti određene bolesti i probleme poput dijareje, zatvora, nadimanja, bolova u stomaku, zamora i sličnih bolesti.

Saznajte više>>> Crna rotkva i njen sok imaju superlekovita svojstva

5. Pomaže u regulisanju visokog krvnog pritiska
Nedavna istraživanja su pokazala da crna rotkva može pomoći u regulisanju visokog krvnog pritiska, zahvaljujući visokom nivou kalijuma koji sadrži. Kada neko uzima manje od preporučene dnevne doze kalijuma, vrlo lako dolazi do disbalansa sadržaja soli u organizmu, tako da povećavanje unosa kalijuma može pomoći u snižavanju visokog pritiska.

6. Leči kašalj i ojačava pluća
Crna rotkva se oduvek koristila za lečenje kašlja i prehlada i istovremeno ojačava pluća. Vekovima se koristi kao dodatak supama i čorbama, prirodno pravljenim sirupima protiv kašlja ili u prahu ili kapsulama kao za poznati domaći lek crna rotkva i med jer deluje pročišćavajuće na disajne organe.

Crvene rotkvice su mnogo poznatije i češće se konzumiraju, ali crne rotkve su znatno zdravije, te stoga definitivno zaslužuju mesto u vašem frižideru i redovnoj ishrani.

Nuspojave

Kada su u pitanju nuspojave, kao što smo već naveli postoje indicije da je crnu rotkvu zapravo vrlo opasno koristiti za lečenje jetre i žuči. Naravno, postoje i oni koji zastupaju teoriju da je ona zapravo idealno sredstvo za čišćenje jetre i žuči, ali se u svakom slučaju savetuje oprez ukoliko postoji bilo kakav problem sa radom ovih organa, odnosno ukoliko postoji čir na dvanaestopalačnom crevu ili oboljenje želuca i bubrega.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply