Crna rotkva lekovitost

Crna rotkva pripada porodici kupusa. Veruje se da ova biljka potiče iz Azije, mada je poznato i da su Egipćani proizvodili ulje od semena rotkve.U pitanju je korenasta biljka crne kore i bele unutrašnjosti.


Crna rotkva ima brojna lekovita svojstva, pogledajte samo neka od njih…

1. Leči kašalj

Izdubite rotkvu, kao što se izdubljuje lubenica, i dodajte kafenu kašičicu šećera.Ostavite preko noći i ujutro ćete primetiti da je počeo da se proizvodi sok.Uzimajte kafenu kašičicu tog soka nakon svakog obroka. Svaki put kada uzmete kašičicu soka, dodajte novu kašičicu šećera. Sokovi će se iscediti, a rotkva će se smežurati.

2. Stimuliše rad jetre
Crna rotkva sadrži vitamine C i B1, magnezijum i kalcijum, koji pospešuju drenažu jetre i žučne kese, kao i količinu i protok žuči.

3. Reguliše krvni pritisak

Poslednja istraživanja pokazala su da crna rotkva može da pomogne pri regulisanju visokog krvnog pritiska, zbog visokog procenta kalijuma koji sadrži.

4. Sprečava konstipaciju (zatvor)

Loading...

Crna rotkva može da spreči konstipaciju jer je bogata vlaknima i vodom. Dijete bazirane na ishrani vlaknima kombinovane sa unošenjem dosta tečnosti, pospešiće rad creva, što utiče na celokupan rad i zdravlje digestivnog trakta.

5. Leči hipertiroidizam

Rafanin koji crna rotkva sadrži, pomaže u održavanju ravnoteže nivoa hormona koje luči tiroidna žlezda i medicina veruje da pomaže u slučajevima hipertiroidizma i Gravesove bolesti. Sve biljke iz porodice kupusa pospešuju proizvodnju tiroidnih hormona, ali crna rotkva najviše.

Sok od crne rotkve

Kao prirodni koktel za jačanje imuniteta tokom -zimskih dana stručnjaci preporučuju sok od crne rotkve. Ovo povrće je bogato kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvoždem, vitaminima… Potrebno je da se rotkva oljušti, sitno nariba (ili “obradi” u mikseru) i prelije sa nekoliko kašičica meda. Posle 5-6 sati pustiće sok koji bi trebalo da se procedi i pije po nekoliko kašičica dnevno.
Sok od crne rotkve jača imunitet, podstiče izbacivanje sluzi iz disajnih organa, rad creva i lučenje žuči.

Loading...
loading...