Crna zova (Sambucus nigra) poznata je i pod nazivima Baz, Bazga, Bazgovina, Crna bazga, Zova, Zovina…

Crna zova je listopadno stablo visoko 3 do 10 m. Grane su šuplje, drvenaste i ispunjene belom srži. Listovi su dugi i do 30 cm, svetlozeleni, neparno perasti, jajasti i šiljati. Cvetovi su jakog, intenzivnog mirisa, bele ili žućkaste boje, sakupljeni u krupne, štitaste, pljosnate cvasti. Cveta od aprila do juna. Plodovi su bobice sa tri semenke, pune crvenog soka. Od avgusta počinju da sazrevaju. Raste po rubovima šuma, uz puteve i naselja i u planinskim šumama do 1200 m n/v.

Razmnožavanje: Iz semena – Zrele bobice staviti u saksiju sa zemljom, na dubinu od 2 cm i ostaviti u zatvorenom prostoru. Pošto sadnice dostignu potrebnu visinu, posaditi ih u vrt, u polusenku. Iz reznica – Uzeti polu drvenaste reznice od mlade biljke i posaditi ih u mešavinu komposta, treseta i šljunka. Pustiti da prezime u klijalištu ili hladnom stakleniku. Kada se ukorene, presaditi ih u saksije ili direktno u vrt, tako da udaljenost između sadnica bude po 30 cm. U jesen skinuti odrvenele reznice sa golih mladica i saditi ih u vrtu na međusobnoj udaljenosti od po 30 cm. Sledeće jeseni ih treba pažljivo izvaditi i presaditi.

Uzgajanje crne zove

U vrtu – Uspevaju na skoro svakoj vrsti tla. Sve vrste crne zove vole sunčana mesta.
U saksijama- Zlatne sorte su pogodne za uzgajanje u saksijama koje treba držati u hladovini. Zemlji treba dodati kompost.
Orezivanje: U kasnu jesen.
Berba: Cvetove brati krajem proleća dok se sasvim ne rascvetaju, a zatim ih polagati na finu mrežu.
Sušenje: Cvet sušiti u tankim slojevima na tavanu ili veštačkim putem. Osušeni cvet mora da zadrži svoju prirodnu boju. Ako pocrni ili se truni, to znači da nije za upotrebu. Bobice sušiti na suncu ili u zatvorenom prostoru na promaji.

Lekovitost: Sadrži eterična ulja, antocijan, flavonoide, tanin, vitamine, mineralne sastojke, smolu, invertni šećer, organske kiseline i dr. Cela biljka sadrži gvožđe, kalijum i natrijum. U plodu ima jabučne kiseline. Čaj od cvetova crne zove pomaže kod bolesti bubrega, jetre i srca. Deluje i na razne viruse gripa.

Ekstrakt bobica zove smanjuje oksidaciju LDL, odnosno lošeg holesterola, tako da sprečava kardiovaskularna oboljenja. Jača imunitet, pomaže kod astme i dijabetesa. Flavonoidi u bobicama sprečavaju oštećenja ćelija i deluju antiinflamatorno. Koristi se i kod reumatoidnog artritisa.

Čaj – 2 kašičice osušene biljke preliti sa 2 dl vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta, a zatim procediti. Čaj zasladiti medom i piti ga 2 do 3 puta dnevno.

Upotreba u kulinarstvu: U kulinarstvu se koristi samo crna zova.

UPOZORENJE
Svi listovi crne zove i nezrele bobice su otrovni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply