Najpopularnije piće na svetu nakon vode je čaj koji ima mnoge zdravstvene koristi. Upravo zato se i preporučuje njegovo često konzumiranje. Lekari uglavnom preporučuju da se razni čajevi piju dva-tri puta dnevno. Znate li koje su vrste čaja najzdravije? Jedan od njih je crni čaj. Evo nekoliko korisnih saveta i rečenica o njemu.

Crni čaj je najrasprostranjenija sorta čaja sa 75% potrošnje na globalnom nivou. On sadrži visoku koncentraciju antioksidativnih jedinjenja koja pomažu kod povišenog holesterola i izbacivanja štetnih materija iz organizma. Istraživanja su pokazala da ljudi koji dnevno piju tri do četiri šolje crnog čaja, smanjuju rizik od srčanog udara do 21%. Neverovatno zar ne? Vredi pokušati!

Najkvalitetniji crni čajevi su poreklom iz Indije: Darjeeling i Assam. Ovdje se uzgaja i proizvodi samo najkvalitetniji crni čaj od velikih listova.

Postoje četiri vrste (kvalitete) crnog čaja: čaj od velikog i srednjeg lišća, granule, čaj u vrećicama, proizvedene od čajnog praha i otpada, te prešani čaj, koji nije uobičajen danas.

Granulirani čaj i čaj u prahu su koncentrovaniji, trpki i izrazito tamne boje. Njihov miris nije sjajan i sadrže puno manje korisnih sastojaka od čaja od velikog lista.

Granulirani i čajevi u vrećicama imaju svoje prednosti : njihova priprema je brža, a cenanža. Naravno da je čaj u listićima mnogo ukusniji i zdraviji od onog u filter vrećicama, za koje se najčešće koristi čajna prašina. S kesicama se lakše barata, ali su ukus i aroma neuporedivo bolji ako je čaj u listićima. Ako čaj nije granulirani, listovi čaja imaju različite oblike. Kvalitet čaja može se odrediti po obliku lišća. Skupi čaj je čaj visokog kvaliteta, čije je lišće valjano uzdužno pa je zato tanko i dugačko.

Boja listova čaja je različita : tamna, crna ili tamno smeđa. Kada su listovi čaja smeđi to znači da čaj nije dobrog kvaliteta. Kvalitetni crni čajevi imaju svetlo lišće.

Glavni lekoviti sastojci čaja su kofein, teobromin, teofilin, adenin, rutin, etarska ulja… ima joč i gume, dekstrina, masti, voska, belančevina, tanina. Znači, čaj suzbija i smanjuje umor i sanjivost, naročito ako je umor nastao zbog umnog naprezanja. Čaj okrepljuje i omogućava bolji rad mišića (refleksi su brzi), što pomaže u svakodnevnom radu. Uz čaj se može sanjariti, ali i koncentrisanije vladati duhovnim i fizičkim naporima. On je pomoć pri opuštanju, davalac energije, zdravlja, nacionalno piće, lekovito sredstvo, razonoda, sredstvo za uživanje i druženje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply