Crni dud ili murva raste u gotovo svim evropskim zemljama, a može da se nadje u svetlim, prozračnim šumama, parkovima, drvoredima, baštama i pored puteva. Crni dud ima visoko stablo, kao lipa ili divlji kesten. U narodu ga zovi u murgav dud, crna murva, crnica, šamdud ili šandud.

Plod crnog duda su dudinje koje su slatko nakiselog ukusa, sadrže oko 10 % invertnog šećera, oko dva odsto slobodnih organskih kiselina (limunove i jabučne), vitamin C, mnogo pektinskih materija, mangan, encim, sluz.

Mlado lišće sakuplja se u proleće, a kora i plod leti.
Sirup od ploda pomaže protiv visoke temperature i neuredne stolice. Lišće pripremljeno kao čaj smanjuje šećer u krvi. Osušene dudinje mogu da zamene šećer i zbog toga se melju i dodaju testu pri izradi slatkiša. Od dudinja se prave i sokovi, kompoti, slatko, žele, sirup.

LEKOVITOST CRNOG DUDA

U Japanu se iz cvetova duda pravi krema za odstranjivanje pega i drugih nečistoća na koži. U korejskoj tradicionalnoj medicini od lisnih pupoljaka duda, koji se sakupljaju preko zime i suše, pravi se čaj protiv gojaznosti i oboljenja kardiovaskularnog sistema.
Prašak od kore duda upotrebljava se spolja u obliku melema za brže zarastanje rana, a odvar kore pije se kod povišenog krvnog pritiska. U Kini je kora duda sastojak biljnih smeša za lečenje šećerne bolesti. Antidijabetično delovanje se delimično pripisuje prisustvu vitamina B2 i ima značaj kao dopunska terapija.

Lekoviti sirup OD CRNOG DUDA

Plod duda, pomešan sa trešnjom (Prunus avium) u jednakoj količini, ostavi se preko noći da provri, a zatim se uz dodatak šećera, ukuva u sirup. Pomešan sa vodom sirup se pije kao lek protiv groznice, proliva, upale krajnika.

Dudov sok
Tri litre ploda duda lagano se meša s dve litre vode i u to se doda 30 grama vinske kiseline. Pusti se
da odstoji 24 sata, pa se procedi i kuva sa šećerom, a odnos soka i šećera treba da bude 1:1. Lagano se kuva i povremeno skida pena s površine. Gotov sok od duda se sipa u flaše i dobro zatvori.

Čaj od duda protiv šećera
Sa pola litre kipuće vode prelitie 50 grama usitnjenog lista crnog duda i ostaviti 10 sati poklopljeno, uz povremeno mešanje. Procediti i piti čaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply