Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, ćurokotom ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae. Poznata po svom plodu – crnom semenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zameniti sa kuminom, Cumunum ciminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).

Crni kim

Je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Seme crnog kumina bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Haditha. Islamski poslanik Muhamed o njemu govori slijedeće: “Crni kumin leči sve bolesti osim smrti”.

Univerzalni lek

Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišćen je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najefikasnijih lekovitih biljaka u prevenciji i lečenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lekom, onim koji leči gotovo sve bolesti. Provedeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetuma i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergija, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, hronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem.

Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme, a njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, a svojim delovanjem antibiotskim sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce

Kim deluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije krvnog pritiska. Istraživanja su pokazal da primena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola. Može se koristiti za snižavanje vrednosti šećera u krvi tako što stimuliše pankreas da luči insulin i povećava osetljivost ćelija na njega. Poseban efekat pokazuje kod dijabetesa tipa 2. Poslednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko delovanje crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u lečenju karcinoma jer deluje direktno na maligne ćelije i jača odbrambenu moć organizma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply