crni-luk

Nema kuhinje u kojoj ga ne možete naći, nema dobrog tradicionalnog jela bez njega – crni luk kao hrana i kao lek! Postoje podaci koji potvrđuju da se luk koristio kao lek još pre 5000 godina. Povrće koje je toliko često na našoj trpezi, a da li ste se nekad zapitali šta to crni luk leči?

Crni luk nazivaju ‘’ubicom virusa i bakterija’’ i svrstava se u najotpornije vrste povrća.

Zašto plačemo kada seckamo crni luk? Specifičan oštar miris i ukus crnog luka potiče od etarskog ulja koje sadrži sumpor. Pored sumpora, luk sadrži i mnogobrojne vitamine (B1, B2, C, E, K) i minerale kao što su magnezijum i kalijum. Takođe, crni luk sadrži jod i fosfor. Poželjno je konzumiranje svežeg luka, jer se prženjem i kuvanjem smanjuje njegovo delovanje.

Stari Egipćani su crni luk nazivali ‘’tonikom za krv’’, upravo zato što pozitivno deluje na cirkulaciju u našem organizmu.

Danas je već ustaljeno verovanje u narodu da crni luk predstavlja lek koji sprečava da obolimo od gripa.

Crni luk i zdravlje

Zdravlje na usta ulazi – nije fraza. Pored posebnog ukusa koji daje različitim jelima, crni luk je značajan i za naše zdravlje.

Crni luk je odličan antioksidans, što znači da sprečava zapaljenske procese u našem organizmu. Bogat je folnom kiselinom i dovodi do jačanja imuniteta.

Ima snažno antibakterijsko dejstvo i štiti naš organizam od infekcija.

Sumporna jedinjenja kojima je luk bogat, sprečavaju zgrušavanje trombocita i snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi. Samim tim, crni luk deluje pozitivno na srce i može sprečiti neke bolesti kardiovaskularnog sistema.

Konzumiranje crnog luka dovodi i do jačanja kostiju, pa se posebno preporučuje ženama u menopauzi kako bi smanjile rizik od preloma kostiju.

Po nekim novijim studijama, ustanovljeno je da crni luk ima i antikancerogeno dejstvo, odnosno smanjuje rizik oboljevanja od raka.

Crni luk sadrži i jedinjenje koje se ponaša kao insulin, tako da može da reguliše nivo šećera u krvi, što je korisno kod dijabetesa.

Crni luk i med kao lek protiv kašlja i za iskašljavanje

A sada jedan prirodni lek protiv dosadnog kašlja koji dolazi pravo iz bakine kuhinje. Crni luk i med protiv kašlja i za iskašljavanje – brzo, lako i efikasno!

Za ovaj narodni lek potrebna vam je jedna glavica crnog luka i 2-3 kašike prirodnog meda. Oljuštiti glavicu luka i izrezati je nožem uzduž i popreko, ali ne skroz do dna, zatim glavicu ostaviti u činiju gde ćete je preliti medom, poklopiti i ostaviti da prenoći. Ujutru se smesa procedi i koristi kao sirup – po jedna kašika na svaka dva-tri sata. Pomoću ovog prirodnog i zdravog sirupa možete izlečiti kašalj i izbaciti nakupljene toksine u disajnim kanalima.

Crni luk kao lek za bronhitis

Pored toga što je efikasan u borbi protiv kašlja i gripa, crni luk je delotvoran lek i kada je bronhitis u pitanju. Zapravo, u Banatu se crni luk smatra najboljim lekom za bronhitis.

Eterično ulje koje crnom luku daje specifičan miris je prirodni rastvarač sluzi, te olakšava iskašljavanje nastalo usled zapaljenja sluznice donjih disajnih puteva, odnosno bronhitisa.

Potrebno je da skuvate čaj od jedne veće ili 2-3 manje glavice crnog luka, tako što ćete zasečeni luk kuvati dok ne ispari polovina vode iz posude.

Sok od crnog luka

Zvuči prilično odbojno, ali sok od crnog luka može biti vaš eliksir zdravlja. O lekovitim svojstvima luka smo već govorili, ali kako sokom od nekog povrća ili voća dobijamo samo njegove najbolje sastojke, jasno je da sok od crnog luka može biti nezamenljiv prirodni lek.

Sok od crnog luka možete napraviti uz pomoć blendera, što je svakako brži način, ili možete narendati luk, iscediti ga rukama i procediti. Oštar ukus, ali zdravlje nema cenu!

Crni luk za lice i protiv bubuljica

Hrana i kozmetika u jednom – moguće je! Za besprekoran ten, koristite crni luk za negu lica I protiv bubuljica.

Crni luk je jedan od najbogatijih izvora flavonoida, tačnije kvercetina koji ima anti-upalno dejstvo i umiruje zapaljenske promene na koži.

Zbog svog antibakterijskog svojstva, poznato je da luk deluje protiv akni i bubuljica

Postoje razne maske za lice koje se prave na bazi crnog luka. Takođe, možete praviti i različite losione koji će sadržati sok od crnog luka, te tako čistiti masnu kožu lica.

Crni luk u trudnoći

Poželjno je da trudnice konzumiraju crni luk, pogotovo u ranoj trudnoći, jer je crni luk bogat jodom koji je neophodan za normalan razvoj nervnog sistema i unutrašnjeg uha bebe.

Kako su potrebe za folnom kiselinom u trudnoći veće, a crni luk je bogat folnom kiselinom, otuda je jasno zašto je potrebno da se konzumira posebno u ovom periodu.

Potrebno je napomenuti da ako trudnica ima česte mučnine, treba da izbegava hranu koja ima oštar miris i ukus.

Kako je organizam žene najosetljiviji tokom trudnoće, a poznato nam je da crni luk ima antibakterijsko dejstvo i da jača imunitet, evidentno je koliko je blagotvoran crni luk u trudnoći.