[icegram campaigns=”14203″]

Sigurno nije bez razloga crni luk bio, praktično obavezna namirnica prilikom tradicionalnog doručka u davnim vremenima, koji je podrazumevao takozvani beli mrs, odnosno sir i kajmak, ali i domaću slaninu i crni luk, te domaći paradajz. Ako tome dodate i podatak da su naši preci vrlo retko oboljevali od različitih kardiovaskularnih, ali i drugih oboljenja, sasvim je jasno da je ovakav doručak imao i pozitivne efekte, iako danas mnogi misle da je to preterano, te da treba jesti zrnevlje i sve ostale slične namirnice.

Crni luk i zdravlje

Čini se da su crni luk i zdravlje povezani neraskidivim nitima, pa zato ne čudi što se preporučuje unositi često ovo povrće, a idealno bi bilo da to bude u svežem stanju.

Osim što je izuzetno bogat različitim vrstama minerala i vitamina, crni luk sadrži brojne sastojke koji ga čine savršeno zdravom i poželjnom namirnicom, budući da dokazano ima antikancerogeno dejstvo, a posebno u slučaju raka grla, debelog creva ili grlića materice.

Takođe, dokazano je i da utiče na poboljšanje kvaliteta krvi, tako da ima pozitivan uticaj i na prevenciju moždanog udara.

crni luk zdravlje

Crni luk kao lek

Dobro je poznato da se crni luk kao lek koristi u mnogim slučajevima. A svakako je najpoznatije lečenje prehlade i kašlja, čuvenim čajem koji se pravi ili od ljuski luka ili od celog ploda koji se kuva neopljušten.
Takođe, nemojte da zaboravite da crni luk stavljen na povređeni deo tela, vrlo brzo utiče na smanjenje otoka, a smatra se i da ima izuzetno pozitivan uticaj i na regulaciju krvnog pritiska, te da ga treba koristiti kao odlično prirodno sredstvo za borbu protiv virusa i bakterija.

Crni luk kao lek za bronhitis i kašalj

Sasvim sigurno da je crni luk kao lek za bronhitis i kašalj nadaleko poznat i da gotovo da ne postoji osoba koja nije pila čaj od lukovine. Da biste pripremili ovaj čaj koji ima neverovatno pozitivan uticaj na zdravlje organizma, biće vam potrebne liske crnog luka ili, pak cela glavica, ali neoljuštena.

A crni luk kao lek za bronhitis i kašalj se priprema i više nego jednostavno: sve se to potopi u vodu (liske ili neoljštena glavica, naravno prethodno oprana), pa stavi da proključa, a zatim stoji poklopljeno oko 10 minuta, nakon čega se doda domaći med i po želji limun, te pije dok je još toplo.

Crni luk kao lek za pritisak

Kada se pomene crni luk kao lek za pritisak, morate imati na umu da on utiče na njegovu regulaciju, a u smislu snižavanja.

Naime, postoje indiicije da unosom crnog luka dolazi do širenja krvnih sudova, čime posredno dolazi i do snižavanja krvnog pritiska, ali i jačanja srca, tako da je višestruka korist od njegovog unosa.

Obloge od crnog luka

Ako se dogodi da udarite nogu ili ruku, odnosno da se pojavi otok ili podliv, jednostavno iseckajte crni luk i stavite na udareno mesto obloge od crnog luka. Zatim preko stavite pamučnu krpu ili manji peškir, pa zavijte i obujte čarapu. Trebalo bi da ovako pripremljene obloge od crnog luka ostavite da deluju preko noći, a vrlo je verovatno da će do tada otok nestati ili se prilično smanjiti.

Crni luk na stopala

Možda zvuči čudno, ali se smatra da treba sa vremena na vreme stavljati i crni luk na stopala. Tačnije, trebalo bi obložiti celo stopalo isečenim crnim lukom, a zatim ga zaviti i obuti čarapu, te ostaviti da deluje tokom noći.
Na taj način, crni luk na stopalima dopire u krv i čisti je na samo njemu svojstven način.

Crni luk za lice protiv akni i bubuljica

Kako je dobro poznato da ima izuzetno jako protivupalno dejstvo, preporuka je da se koristi i crni luk za lice protiv akni i bradavica.

Najpre bi trebalo da očistite lice i to najbolje hidrogenom, a zatim da na svaki deo na kome imate akne ili bubuljice stavite komad crnog luka koji ste prethodno ispekli na ringli. Zatim ga ostavite da odstoji i to ako je moguće nekoliko sati. Najbolje je da ga obmotate gazom i zalepite flasterom, kako bi stajao.

Crni luk kao lek za bradavice

Jedan od najboljih lekova da brzo nestanu jeste da koristite crni luk kao lek za bradavice. Preporuka je da iseckate na sitnije jednu glavicu ovog povrća i da je poslite, pa ostavite tokom noći da odstoji kako bi pustio sok.
Sutradan, baš tim sokom premažite mesto na kome se nalazi bradavica, a sasvim je dovoljno da to uradite dva puta tokom dana i bradavice će uskoro nestati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply