CRNI LUK (Allium cepa)

DRUGI NAZIVI: crveni luk, luk

OPIS BILJKE: Opšte poznat kao povrtarska biljka, crni luk ima i vredna lekovita svojstva, pa se s pravom ubraja medu lekovite biljke. Podzemna lukovičasta stabljika sastoji se od mesnatih ljuskastih listova iz čije sredine tera nadzemni deo stabljike koji je šupalj i plavozelene boje. Listovi su sabljastog oblika, dugi i pljosnati. Zelenkasto-beli cvetovi združeni su u kuglastu cvast. Ima oštar miris koji tera na suze. Ukus je sladak, aromatičan i oštar. Kuvanjem gubi miris i oštrinu ukusa, postaje prijatan i blag. Poznati su pljosnati, kruškoliki, okrugli, beli, žuti i crveni luk, ali boja i oblik nemaju uticaja na njegovu lekovitost.
STANIŠTE I UZGOJ: Gaji se skoro u svakom povrtnjaku i bašti, i to čitav niz sorti. Najbolje uspeva na krečnjačkom tlu, više suvom nego vlažnom, i tu se najbolje drži za kasniju upotrebu. Ne podnosi dubrenje svežim stajskim đubretom.

VREME CVETANJA: Od juna do avgusta, a vreme berbe od avgusta do oktobra.

LEKOVITI DEO BILJKE: Podzemna lukovica, koja se bere u jesen, već prema sorti ranije ili kasnije.

LEKOVITO DELOVANJE: Na dražuje kožu i podstiče prokrvljenost sluzokože i lučenje sluznih žlezda, pa najbrže obustavlja sve procese truljenja i vrenja. Cisti krv, podstiče apetit i varenje, izlučuje mokraću, jača nerve, odstranjuje gasove, gliste, rastvara sluz i deluje protiv grčeva. Sok crnog luka jača slabo srce i pomaže da se vrati polna moć koja je zbog bolesti ili preterane brige nestala pre vremena.

PREPARATI:

Luk kuvan u mleku (dobro usitnjen) – Ako se jede i pije, odlično je sredstvo protiv grčeva i drugih stomačnih tegoba, a zaustavlja i krvarenje želuca. Već polovina glavice, sitno isečena i pojedena s hlebom, otklanja nadimanje i gorušicu.

Sok – Ako se dnevno uzimaju 2-3 kašičice razređenog soka od luka, to pomaže kod otečenih nogu, kod vodenih otoka trbuha i grudnog koša, kao i kod natečenih ruku. Sok od crnog luka pomešan s medom jedno je od najboljih sredstava za živce, a uzima se 3-5 kašičica tokom dana. Takođe otklanja promuklost
i oprobano je sredstvo protiv kašlja, naročito kod suvog katara disajnih puteva. Svež sok crnog luka uzima se kao sredstvo za masiranje protiv lišaja, peruti i opadanja kose. Nakapan na ubod pčele ili ose, sok luka pomaže za tren oka.

Obloge – Ispržiti luk na masti i čitavu masu, što je moguće topliju, staviti direktno na grudi kao oblogu i čvrsto natrljati prsa – smekšava se tvrda i gotovo nerastvorljiva sluz, a često sprečava i nastajanje upale pluća. Ako je upala pluća već nastala, može se tom mašću dovesti do ozdravljenja. Te obloge s lukom menjaju se svaki sat, a isto tako se ponavlja i masiranje, koje se kod upale pluća ili porebrice proširi i na leđne delove. Kao dodatak tom lečenju treba uzimati grudni čaj. Tri do pet režnjeva luka stavljaju se kod gripa kao obloga oko vrata i potiljka, a obloga se obnavlja svakih pola sata. Kod kurjih očiju pripremaju se obloge od luka kuvanog u sirćetu. Gnojni otoci lece se toplim oblogama kaše od toplog mleka, jednog kuvanog i usitnjenog krompira, 1-2 luka i kamilice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply