Luk je jedan od njboljih prirodnih preparata koji u mnogome može uticati kako na brži rast tako i na zaustavljanje opadanja kose. Ovo povrće sadrži preko 150 korisnih i lekovitih sastojaka. Sadrži kalijum, natrijum, magnezijum ali i sumpor koji je ključan za rast kose. Crni luk još iz davnih vremena se primenjuje u kozmetici, pa tako, pored toga što je dobar za kosu, odličan je za nokte kao i za čišćenje organizma.

Mnogim ženama duga kosa nije imperativ dok je za muškarce ona glavna odlika ženstvenosti. Dosta njih bi sve dalo za sjajnu i dugu kosu a u narednim redovima pročitajte kako to možete da postignete.

Crni luk za kosu

Verovali ili ne, crni luk je povrće koje je svoju slavu steklo u Holivudu. O čemu je zapravo reč? Mnoge svetske zvezde koriste razne maske od luka kako bi im kosa bila duga i sjajna. Glavna odlika ovog povrća je sumpor koji podstiče razvoj kolagena koji je ključni faktor bar kada je nega kose u pitanju.

crni luk za kosu

Crni luk je odličan za kosu jer ima antibakterijsko dejstvo zbog čega može i da vas reši peruti ili raznih problema na koži glave. Takođe, sumpor vrši prokrvljavanje temena i istovremeno vam na prirodni način jača kosu. Veći dotok krvi u koži glave samo pospešuje njen rast a za to su upravo zaslužne razne maske za kosu od luka. Takođe je dokazano da korišćenjem luka na kosi utičete na prevremeno pojavljivanje sede kose. Ukoliko prokuvate koru od luka tzv lukovinu i istom redovno ispirate kosu, možete primetiti kako vam kosa poprima crvenkasti odsjaj. Ako vam ne smeta miris, kosu možete stalno ispirati ovom vodom, promenićete boju kose i svakako sprečiti rast sedih vlasi.

Crni luk protiv opadanja kose

Usled stresa i nervoze mnogim ljudima opada kosa i to u velikoj meri zbog čega kupuju različite preparate iako lek mogu da nađu u prirodi. Gubitak kose može da utiče na samopouzdanje a kao najefikasniji među mnogim prirodnim lekovima pokazao se crni luk. Što se tiče recepata sa lukom, protiv opadanja kose, recepti za jačanje i brži rast kose su isti, i to upravo zato jer imaju isto dejstvo – rast kose. Postoji više varijanti recepta pa tako, prvo izrendajte 3 do 4 glavice luka i ubacite ih u blender. Sok koji dobijete pomešajte sa rumom ili u drugom slučaju ga možete pomešati sa medom i utrljate smesu u koren glave. O ovome će više biti reči u nekom od narednih pasusa. Poželjno je maske protiv opadanja kose koristite dva puta nedeljno a prve rezultate očekujte nakon mesec ili dva.

Crni luk za brzi rast kose

Recept za brži rast kose je veoma jednostavan i znamo da vas to najviše brine – ne, kosa vam se neće osećati na luk. Naime, za brzi rast kose potrebno je da sledeću masku primenjujete dva puta mesečno. Narendajte dve do četiri glavice luka i dobro iscedite sok. Ovaj sok utrljajte u koren dlake i ostavite da odstoji 15 minuta ili duže ako imate vremena. Nakon toga, operite kosu normalno i stavite regenerator. Oni koji su isprobali ovaj recept tvrde da su rezultati prosto zadivljujući i da im je kosa znatno brže rasla. Pored svih ovih recepata i prirodnih maski za rast kose jako je bitno i da se luk uvede u redovnu ishranu.

Kako napraviti sok od crnog luka za kosu

Ako hoćete da napravite sok od crnog luka, sam proces nije komplikovan. Biće vam potrebno onoliko glavica koliko vam je duga kosa. Takođe, treba vam blender u koji ćete staviti prethodno oljušćen luk.

Ako hoćete sok od crnog luka da pripremite za brži rast kose biće vam potreban i med.

Jednu četvrtinu šolje luka pomešajte sa kašikom meda i konzumirajte ovo svakog dana. Znamo da je ova smesa daleko od vaše omiljene poslastice ali dobra stvar je što ovu smesu možete i jednostavno držati na glavi, ne morate je jesti.

U kombinaciji sa rumom, potrebno je da glavicu luka potopite u rum i ostavite ga tako preko cele noći. Ne morate ispijati ovaj sok od crnog luka, dovoljno je da sa istim isperete kosu.

Pored ovog sredstva za ispiranje kose postoji još jedno koje isto daje efekte. 4 do 5 glavica luka potopite u vodu i ostavite 10 minuta da se kuva.

Kad se prokuva i ohladi tom vodom isperite kosu nakon šampona. U ovom slučaju može da se desi da vam se kosa malo oseti na luk, ako vam zasmeta možete je slobodno ponovo oprati šamponom ali tek sledećeg dana kako ne biste poništili učinak lukove vode.

Mnoge bake su davno kosu ispirale i prale lukovinom, zbog čega je ovaj recept još iz davih vremena poznat kao odlično sredstvo za jačanje kose.

Maska za kosu sa crnim lukom, medom i maslinovim uljem

Maska sa lukom je odlična za sve tipove kose i super je alternativa kupovnim preparatima koji i nemaju baš nekog efekta. Za ovu masku sa crnim lukom, medom i maslinovim uljem će vam biti potrebna pored ova tri sastojka i majonez.

crni luk maska za kosu

Potrebne su vam dve supene kašike soka od luka u koju ćete umešati jednu kašiku meda i kašiku majoneza. Sve to ćete zaliti maslinovim uljem a onda sve te pomešane sastojke naneti na kosu. Maska sa crnim lukom, medom i maslinovim uljem odlična je za zdrav rast kose i redovnom upotrebom ćete se osloboditi peruti. Nakon što ste ovu masku naneli na kosu, stavite kesu ili kapu za kupanje. Nakon sat vremena, isperite kosu šamponom.

Postoje razne varijante ove maske sa crnim lukom  pa tako možete dodati i ricinosovo ulje umesto maslinovog, a isto tako ako imate masnu kosu dodajte jedno jaje u ovu masku.

Ovu masku je poželjno da pravite dva puta nedeljno kako rezultati ne bi izostali. Posle 30 do 40 tretmana razlika će biti i više nego očigledna.

Crni luk protiv peruti

Ako vas muči perut i do sad ste promenili na stotine šampona kako biste se rešili iste, probajte sa crnim lukom. Ovde ćete morati malo da istrpite jer bi trebalo da utrljate sok od luka u teme i tako prespavate sa najlonskom kapom. Miris sigurno neće biti prijatan ali bitno da će vas redovnim korišćenjem osloboditi peruti. Ujutru operite kosu normalno, s tim što bi trebalo da poslednje ispiranje kose obavite jabukovim sirćetom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply