Crni pirinač je zaista crn, ali kada se skuva postaje tamno ljubičast. Najčešće se koristi za ukrašavanje hrane. Crni pirinač je hranljiva žitarica koja sadrži vlakna, antioksidante, ima antiupalna svojstva, flavonoide, vitamine B, E, gvožđe, tijamin, antocijanin, magnezijum, nijacin i fosfor. U poređenju sa drugim vrstama pirinča, crni je izuzetno dobar po zdravlje.

Crni pirinač poznat je i pod nazivim zabranjeni pirinač ili kraljevski pirinač. U drevna vremena, vladari su uzimali ovaj orašasti pirinač samo za sebe i zabranjivali običnom narodu da ga jede.

Postoji nekoliko vrsta ovog pirinča, i on ima dugu istoriju uzgajanja u jugoistočnoj Aziji i zemljama poput Indije, Tajlanda i Kine.

crni pirinac

Crni pirinač i zdravlje

Antioksidanti

Crni pirinač je po boji i antioksidantskim svojstvima sličan borovnicama, malinama i brusnicama. Spoljašlji omotač crnog pirinča sadrži najviše antocijanina i drugih antioksidanata.

„Istraživanje prezentovano 2010. u „Američkom hemijskom društvu“ kaže da jedna kašika mekinja od crnog pirinča (tj. 10 kašika kuvanog crnog pirinča) sadrži istu količinu antocijanina kao i kašika svežih borovnica.“

U poređenju sa borovnicama, crni pirinač ima manje šećera, a više vlakana, vitamina E i antioksidanata. Dakle, crni pirinač je dobra alternativa za borovnice.

Rešava upalu

Upala je prirodan odgovor ljudskog tela na viruse, bakterije i patogene. Naš organizam ima sposobnost da se sam izbori protiv bolesti. Ali, kada je upala jaka ili hronična, onda neće moći sam da je se reši. Mekinje crnog pirinča sadrže antiupalna i antialergijska svojstva. Ova svojstva, kada su ovako uparena, imaju terapeutsko dejstvo i leče hroničnu upalu. Zato, igraju ključnu ulogu u sprečavanju bolesti.

Bori se protiv raka

Crni pirinač sadrži visok nivo antocijanina. Ovaj antioksidant je rastvoriv u vodi, što znači da može dospeti do svih unutrašnjih delova tela, u poređenju sa antioksidantima koji su rastvorivi u mastima. Antocijanin štiti naše ćelije od štete koje prouzrokuje rak.

Zdravlje srca

Mekinje crnog pirinča sadrže superiornu koncentraciju gama orizanol antioksidanata. oni snižavaju loš holesterol i nivo triglicerida u krvi. Na taj način, štitimo se od srčanih bolesti. Problemi sa srcem su postali vrlo česti u moderno doba, zbog čega je konzumiranje lekovitih namirnica poput crnog pirinča vrlo važno.

Za mršavljenje

Crni pirinač je bogat vlaknima i ima malo kalorija. Vlakna će vas zasititi na duže vreme i sprečiti vas da se prejedate. Crnom pirinču treba puno vremena da se svari zbog količine vlakana, što znači da se hrana duže zadržava u stomaku, pa zbog toga nećete osećati glad.

Pomaže u sprečavanju dijabetesa

Tamnija hrana je po prirodi zdravija. Gojazni ljudi bi trebalo da uključe crni pirinač u svoju ishranu. Crni pirinač sadrži više hranljivih materija od ostalih vrsta pirinča, više vlakana i antioksidanata. Vlakna, nutrijenti i antioksidanti usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku. Bolje je da konzumirate žitarice od celog zrna, umesto prerađenih ugljenih hidrata.

Zdravlje jetre

Jetra je jedan od najvećih organa u telu, i odgovorna je za pretvaranje svih nutrijenata u materije koje naš organizam može da iskoristi. Masna jetra je jedna od bolesti koja se može izlečiti i čak sprečiti crnim pirinčem. Konzumacija crnog pirinča povećava broj lipida u krvi, koji zauzvrat snižavaju nivo holesterola i triglicerida. Antocijanin antioksidant leči oštećenje jetre izazvano alkoholizmom.

Poboljšava varenje

Crni pirinač je po prirodi lepljiv. Ova lepljivost usporava proces varenja i snižava nivo insulina. Crni pirinač je nerafinisan, što znači da spoljašnja opna (mekinja) ostaje netaknuta kada se pojede. Mekinje sadrže više vlakana, što hrani pomaže da brže prođe kroz digestivni sistem. Količina vlakana sprečava zatvor, grčeve u stomaku, nadimanje i druge neželjene probleme sa varenjem.

Nuspojave

Za sada, nema puno dokaza koji ukazuju na prave mane crnog pirinča. On ima puno hranljivih materija i deluje dobro na svim poljima! Neki kažu da je moć antioksidanata ovde prenaglašena. Ali naravno, to je potpuno druga priča. Istraživanja se obavljaju na mnogim poljima i nova otkrića se objavljuju gotovo svakodnevno, pa dok se ne dokaže suprotno, crni pirinač je zaista odlična namirnica koju treba da ubacite u ishranu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply