biljke-na-livadi

Crni slez (malva sylvestris L.)je veoma rasprostranjen i kod nas, raste preko celog leta, stabljike su visine od 120-130 cm. Veoma je sličan belom slezu, samo je mrkoružičaste boje sa tamnijim linijama preko latica.

Crni slez cveta od 6-10 meseca.
Droga: Cvet crnog sleza (osušene latice) i listovi crnog sleza. Glavni sastojci: Sluzi, tanini, flavonoidi. Delovanje i indikacije: Umirujuće. Kod nadražene sluznice u ustima i ždrelu i s tim povezanim nadražujućim suvim kašljem.

Pripremanje čaja od crnog sleza

1,5-2 g (3-4 čajne kašićice) fino usjtnjenog suvog cveta na 1 šoljicu, staviti u hladnu vodu, ocediti, pre pijenja kratko prokuvati.Čaj od crnog sleza se može preliti i vrelom vodom.

Čaj od lista crnog sleza
3-5 g (1 1/2-3 čajne kašičice) fino usitnjenog suvog lista na 1 šoljicu staviti u hladnu vodu i ostaviti 5-10 sati da odstoji, ocediti i prokuvati pre pijenja.Čaj od lista crnog sleza se može preliti i vrelom vodom. Piti više puta dnevno po 1 šoljicu.

Nuspojave: nisu poznate.
Kontraindikacije: nisu poznate.
Primena kroz istoriju i lekovitost: Crni slez kao i beli slez upotrebljavao se i kao povrće i kao lekovito bilje. Poznato je da je stabljika korisna za creva i bešiku, listovi za oblog kod fistule, suzne žlezde, za zarašćivanje, protiv uboda kukaca,krasta, opekotina, upala, za sedeću kupku kod oboljenja materice i kuvana s korenom protiv smrtonosnih otrova. Osim toga crni slez se upotrebljavao za pojačano izlučivanje mleka.
Narodna medicina: Spoljna primena listova i cvetova za lečenje rana i kod upala prsa, unutrašnja primena cveta kod oboljenja bešike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply