Zbog svojih sastojaka crvena detelina pomaže ženama u menopauzi, reguliše nivo holesterola, štiti srce i krvne sudove, čuva strukturu kože i sluzokože, smanjuje mogućnost nastanka osteoporoze….

Bogata biljnim hormonom estrogenom, crvena detelina može da pomogne ženama u (pred)menopauzi, u očuvanju kvaliteta života kakav je bio pre hormonskog disbalansa. Ekstrakt ove lekovite biljke sadrži četiri različita izoflavonoida, slične strukture kakav je ženski polni hormon estrogen.

Crvena detelina olakšava simptome menopauze, uključujući valunge, znojenje, smanjeni libido i suvoću vagine.

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju crvenu detelinu.

Preparati sa biljnim estrogenom kombinovani sa vitaminom E otklanjaju tegobe u vidu valunga (naleti vrućine), nesanice, pojačanog znojenja i nervoze. Regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju mogućnost nastanka osteoporoze, poboljšavaju vitalnost i usporavaju starenje.

Mnogi nelagodni simptomi koji pojedinacno ili zdruzeno mogu narusiti kvalitet zivota zena u periodu menopauze, javljaju se zbog pada nivoa estrogena. To moze prouzrokovati: nocno znojenje, talase vrucine, glavobolju, nesanicu, razdrazljivost, depresiju, osecaj odbacenosti, hronican umor, a nakon duzeg vremena i osteoporozu. Savremena medicina u tom slucaju preporucuje dodatan unos ovih hormona.

crvena detelina menopauza

Posto crvena detelina sadrzi pomenute biljne materije koje u telu na odredjeni nacin oponasaju estrogen, sledi logican zakljucak. Ako zelimo nadomestiti, tj. podstaci uspostavljanje zdrave kolicine estrogena u organizmu prirodnim putem, u tome nam moze pomoci crvena detelina.

Zahvaljujući svojim sastojcima detelina pomaže i kod različitih fizioloških i psihičkih tegoba uzrokovanih PMS-om, a posebno klimakterijumom i menopauzom. No, ona i uopšteno pogoduje našoj psihi i osnažuje je, pa ublažava psihičku napetost, ali i depresiju i pomaže u uspostavljanju narušene psihičke ravnoteže. Njene cvetne esencije pomažu kod gubitka kontrole nad emocijama te posebno u slučaju napada panike i histerije.

Upotreba crvene deteline može koristiti i osobama koje pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u lekovitoj biljki deluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustine kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Reč je takođe o izvrsnom pročiščivači krvi i jetre.

Povezano>>> Čaj od crvene deteline priprema i lekovitost

Narodna medicina ovu biljku preporučuje i u vidu sirupa za lečenje astme, čaja za ispiranje grla četiri do pet puta na dan, kao sedativ koji ima umirujuće dejstvo, kao diuretik, za čišćenje kože zahvaćene ekcemima i psorijazom…

Sirup protiv astme se priprema tako što se šaka crvene deteline pomeša sa dve šolje meda i sokom isceđenim od dva limuna. Sok deteline i med se prvo prokuvaju, pa se u taj sadržaj doda limunov sok, a onda sve zajedno sipa u flašu i zatvori. Zavisno od težine bolesti i ispoljenih simptoma, uzimaju se jedna do dve kašike nekoliko puta dnevno. Radi boljeg delovanja, pije se polako.

Čaj od cvetova crvene deteline je vrlo efikasno sredstvo protiv upale sluzokože želuca, za regulaciju probave i za podsticanje apetita. Koristi se i kod bronhitisa te primer za podsticanje iskašljavanja usled prehlade. Za iskašljavanje prelijte 2 kašičice sušenih cvetova šoljom ključale vode i pustite da odstoji 15 minuta. Čaj zasladite medom i popijte.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply