crvena detelina

[icegram campaigns=”14335″]

Crvena detelina (Trifolium pratense) višegodišnja je zeljasta biljka koja raste po livadama i pašnjacima. U lekovite svrhe se koriste njeni cvetovi, koji se sakupljaju od maja do septembra.

Zbog sadržanih izoflavona crvena detelina često se koristi za smanjenje tegoba u predmenopauzi i menopauzi. Ekstrakt crvene deteline sadrži četiri različita izoflavonoida, koji su slične strukture kao ženski polni hormon estrogen, koji, u kombinaciji sa vitaminom E pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba ispoljenih u vidu valunga (naleti vrućine), nesanice, pojačanog znojenja i nervoze. Takođe, regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju mogućnost nastanka osteoporoze, poboljšavaju vitalnost i usporavaju starenje, a što je sve povezano sa smanjenjem funkcije jajnika posle četrdesete godine.

S obzirom na to da su svi delovi ove biljke jestivi, preporučuju se kao dodatak ishrani kao preventiva protiv nastanka karcinoma prostate. Istraživači Američkog društva za borbu protiv kancera dokazali su da izoflavonoidi crvene deteline pozitivno deluju na ćelije prostate, terajući ih da stvaraju odbrambene mehanizme protiv kancerogenih ćelija. Ali, da bi se postigao željeni efekat, prethodno treba uraditi detaljne lekarske preglede prostate. Ukoliko se ispostavi da je prisutno upaljeno tkivo ili postoji rani stadijum karcinoma, terapija sastojcima crvene deteline može biti štetna.

Čaj od cvetova crvene deteline je vrlo efikasno sredstvo protiv upale sluzokože želuca, za regulaciju probave i za podsticanje apetita. Narodna medicina crvenu detelinu preporučuje u vidu sirupa za lečenje astme, čaja za ispiranje grla 4-5 puta na dan, kao sedativ koji ima umirujuće dejstvo, kao diuretik, za čišćenje kože sa ekcemima i psorijazom. Preparati od deteline podstiču funkciju jetre, a koriste se i protiv glavobolje, kostobolje i reume. Detelina se uspešno primenjuje i kod oboljenja kože, posebno hroničnih, različitih upala i gljivičnih bolesti, ali i kod uboda insekata.

Pored toga, crvena detelina je ‘čistač’ i ‘razređivač’ krvi.Čaj od crvene deteline upotrebljava se u slučaju tromboze jer umanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Zbog toga se ne sme koristiti pred operacije i druge intervencije koje su praćene krvarenjem jer će umanjiti normalnu sposobnost zgrušavanja krvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply