Nekoliko problema, uključujući i psorijazu, ekcem, rozaceu i koprivnjaču usled stresa, mogu da izazovu crvenilo na licu i učine da koža deluje natečeno i upaljeno.

Srećom, postoji nekoliko prirodnih lekova koji ublažavaju upalu i crvenilo lica, dok istovremeno hidriraju i regenerišu ćelije kože.

Ponekad, međutim, crvenilo lica je posledica onoga što ste upravo naneli na lice – kozmetičkih preparata.

Pa kako ukloniti crvenilo na licu kome je uzrok ovo? Najbolji lek je da prestanete da koristite takav proizvod i da pređete na jednostavna sredstva za čišćenje i ovlaživače, a onda, nakon 30 dana vidite da li primećujete neke promene.

crvenilo na licu

Šta izaziva crvenilo lica ?

Oboljenje koje se zove preioralni dermatitis izaziva crvenilo oko nosa, brade, usta i očiju. Nervoza može da izazove pojavu crvenih mrlja na licu, poznatih kao koprivnjača usled stresa (mada one obično ne izgledaju kao izdignuta ispupčenja), a akne, ekcem, psorijaza i rozacea dovode do toga da koža bude crvena i upaljena. Za sva ova, kao i druga, oboljenja koja izazivaju crvenilo po licu postoje konvencionalni lekovi, a isto tako i prirodni, koji smiruju crvenilo.

Prirodni lekovi za crvenilo lica

U nastavku sledi spisak nekih prirodnih proizvoda za kožu koji mogu ukloniti ili značajno smanjiti crvenilo lica, pod uslovom da se redovno koriste. Ovi lekovi za crvene mrlje na licu su pristupačnih cena i mogu da se nađu u svakoj lokalnoj radnji i prodavnicama zdrave hrane.

Aloja vera

Rozacea, akne i drugi kožni problemi, mogu da izazovu pojavu crvenila na licu koje može da bude ružno i bolno. Ova nelagoda može da se ublaži gelom od aloje vere koja se već vekovima koristi kao prva pomoć jer umiruje i hladi oštećeni kožu. Možete da kupite biljku koju ćete držati kod kuće i sa koje ćete odlamati komadiće kada vam budu potrebni. U većini prodavnica zdrave hrane možete naći ekstrahovani gel aloje vere. Aloja vera sadrži više od 75 vitamina, nutrijenata i esencijalnih masnih kiselina koji hidriraju suvu kožu koja svrbi.  Flašicu sa gelom čuvajte u frižideru.

Povezano>>> Kako ukloniti crvenilo na licu – uzrok i 5 stvari koje morate znati

Pasta od aspirina

Crvenilo kože, bez obzira na uzrok, može da bude neprijatno i da nam ubija volju za pojavljivanje u javnosti. Jedan interesantan lek za problem nadražene kože je maska od aspirina – ona može da ublaži upalu i isuši crvene mrlje. U nastavku sledi uputstvo za pripremu i upotrebu maske od aspirina protiv crvenila lica.

  • Izdrobite jednu pilulu aspirina u manjoj posudi; uzmite avan i tučak, ako imate, kako biste dobili fini prah. Da bi lek delovao, aspirin mora da bude potpuno usitnjen.
  • Prah od aspirina pomešajte sa vodom. Odnos bi trebalo da bude 2 do 3 dela vode na 1 deo aspirina.
  • Pastu nanesite na mesta gde se javlja crvenilo.
  • Ostavite da deluje 15 minuta.
  • Uklonite vlažnim peškirom. Pasta će isušiti kožu pa je zato nakon tretmana hidrirajte gelom aloje vere ili uljem semena šipka.

Ulje semena šipka

Kada je rozacea u pitanju, lečenje mora da bude blago i ne sme da nadražuje kožu, a ulje semena šipka je upravo takav lek. Ono je umirujući balzam sačinjen od semena divlje ruže i prepuno je vitamina A, C i E, kao i antioksidanata i esencijalnih masnih kiselina, a svi oni su dobri za kožu. Ovi elementi hidriraju suvu kožu koja svrbi i smanjuju pojavu ožiljaka i crvenila. Ulje divlje ruže sadrži i retinoinsku kiselinu koja je poznata po tome da ulepšava kožu. Ovo ulje možete dodati u kreme koje već koristite, a možete ga koristiti i samog nakon čišćenja lica. Ulje divlje ruže koje je dobrog kvaliteta ne sme da sadrži druge sastojke, osim vitamina E koji sprečava da se ono užegne.

Jabukovo sirće

Pitate se kako pomoću jabukovog sirćeta da uklonite akne i crvenilo sa lica? U jabukovom sirćetu ima jabučne i mlečne kiseline koje omekšavaju i ljušte kožu, smanjuju crvene mrlje i leče akne. Možete napraviti domaći tonik za lice od jabukovog sirćeta; možete ga nanositi svake večeri nakon čišćenja čime će te crvenilo držati na odstojanju. Sve što bi trebalo da uradite je da pomešate jednake delove vode i jabukovog sirćeta u posudi sa poklopcem i da dobro promućkate da bi se izmešali. Malo rastvora stavite na komadić vate i obrišite lice ili bilo koje drugo mesto na kome imate crvenilo ili upalu. Možda ćete malo da mirišete na sirće, što mu je jedina mana. Međutim, efikasno je!

Kaša od krastavca

Krastavac je stari lek za problematičnu kožu i jedan je od sastojaka koji se najčešće koriste u kozmetici. Voda koja se nalazi u krastavcu umiruje i hidrira, a može i da smanji crvenilo lica koje je nastalo usled akni, ekcema i drugih kožnih problema. Bezbedno ga možete koristiti na oštećenoj koži ali ne i na otvorenim ranama. Zapravo, ništa ne sme da se nanosi na otvorene rane ukoliko to nije odobrio lekar. Da biste napravili masku od krastavca (ovo deluje na bilo kom delu kože, ne samo na licu), uzmite dva krastavca i ubacite ih u blender. Nanesite ovu kašu/pastu na bilo koji deo kože gde je to potrebno i ostavite da deluje 30 minuta, a potom nežno obrišite.

Saznajte više>>> 5 prirodnih lekova koji efikasno smanjuju crvenilo lica

Bentonit glina

Crvenilo na licu koje je posledica akni, možete se rešiti pomoću maske od bentonit gline. Glina se koristi stotinama godina za izvlačenje nečistoća iz organizma, a može i da umiri oštećenu kožu. Maska se jednostavno pravi. U prodavnici zdrave hrane kupite kesu gline u prahu. U 3 kašike gline dodajte 1 kašiku vode i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte još vode i mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu koja neće curiti sa lica. Nanesite na sve površine sa crvenilom i ostavite da deluje 20 minuta, a nakon toga nežno isperite. Ovo možete ponavljati nekoliko puta nedeljno.

Ovsena kaša

Još pre 2000 godina pre n. e. ljudi su znali za umirujuće dejstvo koje ima jednostavno zrno ovsa. Američka Uprava za hranu i lekove navodi ovas kao efektivan element za ublažavanje suvoće i upale kože, kao i protiv osipa i ekcema. Stoga nije čudo da se prah od ovsa može naći u komercijalnim proizvodima, kao što su pene za kupanje, ovlaživači i sapuni. Međutim, možete da napravite svoj lek za crvenilo na licu od ovsa mnogo jeftinije.

Dakle, kako se otarasiti crvenila lica pomoću ovsene kaše? Možete da se potopite u toplu kupku u koju ste dodali šolju ovsene kaše. Promešajte malo vodu da bi se ovsena kaša rastvorila, a onda sedite u mešavinu na 20 minuta. Maska od ovsene kaše, koja se lako pravi, je druga mogućnost. Jednostavno dodajte vodu u ovsenu kašu tako da dobijete pastu, a onda je nanesite na crvene površine kože. Ostavite da deluje od 20 do 30 minuta pa isperite.