Čubar je jak antiseptik, upotrebljava se za lečenje organa za disanje,varenje, kao i bešike i mokraćnih kanala, a spolja u slučaju upala kože i sluzokože.

Čubar (Satureja hortensis) vodi poreklo iz mediteranskog područja. Ima 14 vrsta ove biljke koja se koristila kao začin i lek još u starom Rimu.

SASTAV I DEJSTVO

Jak je antiseptik i upotrebljava se za lečenje organa za disanje, varenje, kao i bešike i mokraćnih kanala, a spolja u slučaju upala kože i sluzokože.

Čubar se koristi kao sredstvo za izbacivanje sluzi iz pluća.

– Natrljajte listovima čubra mesto ujeda pčele ili ose da ublažite bol.

Čubar deluje kao sredstvo protiv nadimanja, gasova i grčeva u stomaku.

– Od davnina se oblog od soka čubra, pomešanog sa pšeničnim brašnom, koristi da olakša tegobe sa išijasom.

Planinski čubar (Satureja montana) i vresak (Satureja subspicata) imaju gotovo isti sastav i dejstvo kao i čubar.

SAVETI PLUS

Čubar možete da koristite kao začin za ćureće i pileće meso, u pitama sa mesom, paprikašima, kao i u sarmicama od vinove loze i kupusa.

– U Bugarskoj se čubar koristi umesto soli i bibera (na stolu obično stoje so, paprika i čubar). Kada se pomešaju ovi sastojci dobija se začin poznat kao “šarena so”.

– Dodaje se u kobasice, odlično se slaže sa mesom, sveže grančice mogu da se kuvaju sa mahunarkama (umesto nane), da se stavlja u čorbe od graška, omlet, sos od paradajza, a slaže se i sa krompirom.

Čubar može da se koristi i kao ukras za jelo (zamena za peršun), a onima koji ne smeju da koriste so čubar je zamena za tu namirnicu.

NARODNA MEDICINA

Čubar čaj protiv proliva i tegoba u crevima

Pomešajte po 40 g čubra i rizoma trave od srdobolje i 20 g lista pitome nane, pa 3 kašike ove mešavine poparite sa 1/2 1 ključale vode, ostavite poklopljeno 3 sata i pijte toplo tokom dana umesto vode.

Čubar čaj protiv grčeva u želucu i crevima

Pomešajte 40 g čubra i majčine dušice i 20 g kamilice, pa 3 kašike ove mešavine poparite sa 1/2 l ključale vode, ostavite poklopljeno 3 sata i pijte toplo tokom dana umesto vode.

RECEPT

Krompirići s artičokama

– 500 g mladih krompirića
– 8 artičoka
– 8 glavica crnog luka
– 4 češnja belog luka
– 3 grančice čubra
– 2 kašike maslinovog ulja
– biber, so
Isecite artičoke i ostavite samo “srce” i meke listove. Presecite ih na pola i stavite u vodu sa malo limunovog soka. Zagrejte maslinovo ulje, dodajte krompiriće, crni i beli luk i artičoke. Poklopite i dinstajte na tihoj vatri povremeno mešajući dok povrće ne omekša. Posolite, pobiberite i dodajte listiće čubra.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply