cikorija

Kad je jednom probate postaće deo vašeg života!

Čaj i kafa od cikorije ne samo da su dobra zamena za kafu koju svakodnevno pijete već imaju i neverovatna lekovita svojstva.Po lekovitosti ne zaostaje i salata od cikorije.

Cikorija je već svima poznata biljka, ukoliko je niste viđali, sigurno ste bar jednom čuli da se negde u literaturi pominje. Ova divlja biljka koju krase svetloplavi cvetovi ima dosta narodnih naziva, istaknućemo samo neke od poznatijih poput vodopija, sunčevo cveće, pavulja, konjogriz, cigura, konjska trava i slično.

cikorija kafa

Šta je cikorija i kako izgleda ova biljka?

Narodni nazivi za nju su još vodopija, modrica, radič, plava vodopija, žućenica, vodoplav, goluguza, konjska trava, sunčevo cveće, kažiput, pavulja i cigura. A na latinskom je Cichorium intybus.

Šta je zapravo cikorija? To je zeljasta i višegodišnja, divlja, samonikla biljka, koja raste kao korovska. Ima je svuda, po rubovima šuma, pored puteva, na livadama, pašnjacima i slično. U umerenoj klimatskoj zoni su poznate njene dobrobiti po ljudsko zdravlje i koristi se već vekovima. Vodi poreklo iz Evrope, međutim sada je već ima u Australiji i Americi.

Ova biljka naraste do 1,5m u visinu. U svim delovima sadrži beli mlečni sok, gorkog ukusa. Koren joj je vretenast, jako se širi i zalazi duboko u zemlju, a bočni delovi dostižu dužinu do pola metra. Iznutra je beo, a spolja žućkastobeo.

cikorija kao lek

Cvetovi su svetloplave boje i pojedinačno izbijaju iz pazuha listova ili se nalaze na vrhovima grana. Zna se desiti da se javi beli ili rozi cvet. Seme cikorije je sitno, okruglo, svetlo smeđe boje. U zavisnosti u kom klimatskom području se nalazi, postoje odstupanja u izgledu listova.

cikorija biljka

Jedna od najvažnijih supstanci koju vodopija sadrži u većoj količini jeste inulin. To jedinjenje je polifruktozid i samo se delimično vari, a veći deo dospeva u debelo crevo ne svareno. Zbog toga se smatra adekvatnom hranom za šećeraše. Inulina u korenu ima do čak 20 procenata, a kada se osuši i do 50 odsto sadržaja.

Vodopija cveta od jula do kasne jeseni, a cvetovi i listovi se beru dok je biljka u cvatu. Koren je najbogatiji lekovitim supstancama, pogotovo na jesen posle cvetanja. On se iz zemlje može vaditi i u rano proleće (od druge polovine marta do pred kraj maja meseca).

Mleveni koren cikorije se koristi i kao topli napitak koji je zamena za kafu. Najpre se očisti, a zatim iseče uzdužno na trake i naređa na konac, da bi se pripremilo za sušenje. Sušenje se vrši na mestu gde je hladovina, ali je jak protok vazduha. Kada je potpuno osušen, melje se i mirisom jako podseća na kafu.

Lekovitost biljke je višestruka

Cikorija kao lek se primenjuje za razne tegobe. Zbog sadržaja već pomenute hemijske supstance inulina ima pozitivan uticaj na prevenciju srčanih bolesti.

Povezano>  Cikorija za kafu i kao lek

Još dobrobiti vodopije po zdravlje

Cikorija zdravlje čini sveobuhvatno boljim. Posebno njen koren, jer je bogat polifenolima, koji su antioksidansi. Tako njenom konzumacijom pospešuje se izbacivanje otrova iz tela. Pa samim tim čisti i štiti sve naše organe i podstiče rad našeg imunog sistema.

Saznajte> Kako se pravi čaj od cikorije (vodopije) i za šta je sve dobar

Zbog toga što sadrži vlakna i vitamine, ima uticaj na pravilnu peristaltiku creva kao i na lučenje želudačnog soka. Oligofruktoza iz nje doprinosi uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore. Tako utiče na savršeno funkcionisanje debelog creva i sprečava pojavu zatvora.

>>> Cikorija je poznata i kao vodopija ili konjogriz a evo šta sve leči


Kafa od cikorije

kafa od cikorije

Kako se pravi cikorija kafa

Verotavno Vam je poznata cikorija Divka, čuvena Frankova zamena za kafu. Ona ukusom veoma podseća na redovnu domaću, a pokazala se kao vrlo zdava alternativa omiljenom napitku mnogih od nas. U narodu je još nazivaju cigura, ratna ili sirotinjska kafa. Razlika je u tome što ne sadrži kofein, a uz to je i lekovita.

Cikorija kafa za pripremu nije komplikovana, te je tako možete napraviti i sami u svom domu. Pravi se od cikorijinog korena, a neki je koriste pomešanu sa običnom kafom. Koren se vadi u jesen, dobro ga očistite i operite. Sušenje pored onog u tekstu gore navedenog načina možete obaviti i u svojoj kuhinji.

Koren cikorije rasecite uzdužno na pola, pa ga sušite u rerni na rešetkama pri temperaturi oko 50-60 stepeni. Rerna treba biti otvorena, jer koren nije potrebno peći već isušiti. Ostavite tako otprilike oko 30 minuta, pa nekoliko dana za redom ponovite proceduru dok ne bude skroz suv. Posle toga se melje i dobija se prah sličan kafi.

Nakon ovoga Vam je sve dobro poznato. Cikorija kafa priprema se vrlo jednostavno, kao i drugi topli napici.

Na oko 3dl vode ide jedna kašičica mlevenog korena cikorije. Pristavite vodu, ubacite prah i sačekajte neka provri. Nakon toga kuvajte još dva tri minuta na laganoj vatri. Potom sklonite sa ringle, sačekate dok se talog slegne, pa je procedite kroz sito. To je zapravo najveća razlika u pripremi.

caj od cikorije

cikorija salata

Recepti za čaj od cikorije

Cikorija čaj se može pripremati od korena, stabla, listova i cvetova. Ukusom se pomalo razlikuju, ali za koju god varijantu se odlučite, učinićete pravu stvar za sebe i svoje zdravlje. Evo nekoliko mogućnosti za pripremu čaja od vodopije.

Kako se pravi čaj od cvetova cikorije

Stavite kašičicu suvih cvetova u šolju i prelijete sa 2dl ključale vode. Najpre treba odstojati 2 sata, pa ga potom procedite. Ovu količinu podelite i u toku dana popijete iz dva puta (po jedan decilitar). Ovo je pravi napitak za popodnevno opuštanje. Ublažava nervnu razdražljivost, a pomaže i kod nesanice.

Vodopija čaj od korena biljke

Ovaj napitak se priprema na malo drugačiji način u odnosu na prethodni.

Treba Vam pola kašičice sušenog korena koji treba kuvati između 5 i 8 minuta na laganoj vatri u 2dl vode. Potom skinete sa vatre i posle 15 minuta ga procedite. Ovakvog čaja smete na dan popiti do 3 šolje.

Naročito je cenjen vodopija čaj za mršavljenje, koji kao gotov proizvod možete nabaviti i u apotekama. Ipak, preporuka fitoterapeuta je da sami pravite napitak, jer je delotvorniji.

Mešavina korena i listova

Na jedan dl vode jedna kašika usitnjene suve biljke. Prelijete je vrelom vodom, poklopite šolju i ostavite pola sata. Nakon toga ocedite čaj od cikorije i on je spreman za piće.

Dnevno se sme piti do dve šolje ovakvog čaja. Možete ga pripremiti od sveže biljke i tada je potrebno dve kašike usitnjene mešavine listova i korena.

  • Poznato je da je čaj od cikorije za probavu više nego dobar, pokrenuće je i omogućiće vam svakodnevno pražnjenje creva.