Cveće ciklama

Ciklama (lat. Cyclamen) je veoma cenjeno sobno i baštensko cveće, pogodno za uzgoj u vašem vrtu, ali i u saksiji.

Ciklama je zapravo rod koji uključuje 23 vrste višegodišnjih cvetnica, iz porodice Primulaceae.Vrste su poreklom iz Evrope i Mediterana, na istoku do Irana, sa jednom vrstom u Somaliji. Cveće ciklama raste iz krtola i vrednuje se zbog cvog prelepog cveta, kao ukrasna biljka.

Ciklama je višegodišnja cvetnica, sa prelepim ciklama-ljubičastim cvetovima, ima dugu stabljiku, a listovi su zeleni, kožasti i oblika srca, dok su na naličju crvenkastih ili plavih nijansi.

ciklama cvece

Pri kraju cvetanja, biljka ciklama se spušta do tla, kako bi cvetna ljuska sazrevala u zemljištu.

Ciklama ima plod okruglog oblika – kapsulu sačinjenu od 5 komorica veličine 1-2 cm. Seme unutar ploda je lepljivo, veličine svega 2 mm. Cveta od maja do oktobra.

Za uzgoj izaberite patuljaste vrste, visine do 15 cm ili čak one malo više, i do 30 cm.

Ciklama uzgoj

Pravilan uzgoj i briga o ciklami su od suštinskog značaja ako želite da zadržite vašu biljku u trajanju od godine za godinom. Njihovo živo cveće i zanimljivi listovi čine ovu biljku popularnom sobnom biljkom i mnogi vlasnici se pitaju “Kako brinuti o ciklami?”. Hajde da pogledamo kako da se brinete o ciklami tokom i posle cvetanja.

uzgoj ciklame

Ciklamu možete uzgajati na otvorenom – u bašti, vrtu – ali i u saksiji kao sobno cveće.

Uzgoj ciklame treba da počne na pravoj temperaturi i pravom zemljištu. Dolaze u obzir peskovita do glinovita zemljišta, uz dodatak komposta ili humusa. U prirodi, ciklama raste u hladnim, vlažnim sredinama. Ako je temperatura u vašoj kući preko 20 C u toku dana i 10 C noću, vaša ciklama će početi polako da umire. Temperature koje su previsoke će dovesti do toga da biljka počne da žuti, a cvetovi će brzo nestati.

Ciklame koje se prodaju kao kućne biljke su tropske i ne mogu tolerisati temperature ispod 4 C. Postoje i neke vrste ciklama koje se prodaju za uzroj u bašti, na otvorenom, i one su nešto otpornije.

Ciklama gajenje u saksiji

Ciklama cveta zimi i veoma je osetljiva. Ako je držite u saksiji, kao sobnu biljku, stavite pored prozora na severnu stranu. Ciklama kao sobno cveće zahteva hladnije prostorije.

Idealna temperatura za gajenje ciklame u kući je 10-16 stepeni.

u saksiji gajenje

Ciklama – gajenje u saksiji:

Kompost u saksiji treba da je uvek vlažan, a poželjno je uranjati saksiju u vodu. Vazduh u sobi treba da je svež i vlažan, stoga koristite raspršivač za vazduh, ali ne direktno na biljku. Saksiju sa ciklamom treba da držite u podmetaču na vlažnim kamenčićima.

Nakon cvetanja biljke, redukujte zalivanje i prekinite prihranjivanje. Isti uslovi važe i za uzgoj ciklame u saksiji van kuće/stana (npr. ako je gajite na terasi).

Ciklama održavanje

Održavanje ciklame je veoma bitno za pravilan uzgoj i cvetanje biljke. Pored odgovarajućeg zalivanja (ali ni preteranog ni premalog – objasnićemo u delu – zalivanje ciklame), sledeći deo nege ciklame je đubrenje. Samo je đubrite na svakih jedan do dva meseca sa đubrivom rastvorljivim u vodi na pola jačine. Kada ciklama dobije previše đubriva, to može uticati na njenu sposobnost da cveta.

zalivanje ciklame

Nakon što ciklama cveta, ona će ući u ”uspavano stanje”. Ovo stanje veoma liči na to da biljka umire, jer će listovi požuteti i otpasti. Biljka nije mrtva, samo spava. Uz pravilnu negu ciklame, možete pomoći ovaj period mirovanja i ona će ponovo cvetati za nekoliko meseci. Napominjemo da će prava ciklama zasađena na otvorenom proći kroz ovaj proces prirodno i ne treba dodatnu pažnju da ponovo cveta.

Kada vodite računa o ciklami posle cvetanja, dozvolite da lišće uvene i prestanite sa zalivanjem biljke kad vidite znake da su listovi uveli. Stavite biljku na hladnom, nešto tamnom mestu. Možete ukloniti bilo koje mrtvo lišće, ako želite. Neka odstoji ovako dva meseca.

Kada ciklama završi svoj uspavani period, možete početi ponovo da je zalivate i vratite je iz ”skladišta”, tj. mesta gde ste je čuvali dok je bila uspavana. Možete videti da lišće polako počinje da raste, i to je u redu. Pobrinite se da u potpunosti natopite zemljište. Uz to, morate dopustiti da višak vode oteče iz zemljišta.

Proverite krtolu i vidite da nije slučajno prerasla saksiju. Ako je krtola prerasla saksiju, ponovo je stavite u veću.

Kada lišće počne da raste, možete nastaviti normalno da održavate ciklamu i trebalo bi da uskoro ponovo cveta.

Zalivanje

Naredni bitan deo brige o ciklami je da se uverite da je pravilno zalivate. Ovo cveće je osetljivo na prekomerno i premalo zalivanje. Uverite se da biljka ima odličnu drenažu sa supstratom koji drži vodu dobro. Zalivajte svoju ciklamu samo kada je zemljište suvo na dodir, ali ne ostavljajte biljku u ovom suvom stanju tako dugo, da počne da pokazuje vidljive znake nezalivanja, kao što su opušteno lišće i cveće.

Kada zalivate biljku, vodu sipajte ispod lišća, tako da voda ne dodiruje stabljike ili lišće. Voda na stabljikama i lišću može dovesti do toga da biljka počne da truli. Budite sigurni da kada zalivate biljku, temeljno natopite zemlju i pustite da višak vode oteče.

Divlja ciklama

Divlja ciklama (lat. Cyclamen europaeum) je poznata još i pod narodnim nazivom mali klobučac. Divlja ciklama je višegodišnja zeljasta biljka, može da raste od 5-15 cm u visinu.

divlja ciklama

Listovi su bubrežastog ili srcolikog oblika, a na gornjoj površini uglavnom imaju srebrnaste ili bele šare. Mirisni i prelepi cvetovi su ružičaste (ciklama) boje, rastu u periodu od juna do septembra. Ova zeljasta biljka s površinskom ili podzemnom lukovicom promera 4-12 cm pripada porodici Primulaceae (jagorčevine).

Divlja ciklama raste kao samonikla u šumama, posebno u onim sa bukvama, na nadmorskoj visini između 250 i 1300 metara. Ciklama raste zaštićena od jačeg dejstva sunca.

Presađivanje ciklame se ne preporučuje, jer se pri vađenju iz zemljišta može oštetiti njen vrlo osetljiv koren.

Koren divlje ciklame kao lek

Divlja ciklama je istovremeno i lekovita i otrovna, zato samo pravi i iskusni znalci smeju baratati sa ovom biljkom.

Koren divlje ciklame kao lek se obično koristi u obliku suvog praha za čišćenje creva i lečenje jakih glavobolja (migrena). Takođe se koristi i kod polipa u nosu, rana i čireva, kod tegoba vezanih za menstruaciju. Kod reume i otoka isto daje dobre rezultate. Postoje i informacije koje govore o tome da se koren divlje ciklame može koristiti i kao lek protiv raka.

Divlja ciklama se u lekovite svrhe treba pažljivo koristiti, kao što smo i naglasili. Kao lek bi je trebao pripremati samo iskusni travar, jer je otrovna, kao što smo rekli, a najviše otrovnih supstanci se nalazi u korenu koji nadražuje sluznicu i želudac, te nakon kontakta sa ovom biljkom – ruke treba dobro oprati!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply