hortenzija

Hortenzija cvet

Od sredine leta do početka jeseni, ne morate da gledate daleko tražeći prelepo hortenzija cveće (lat. Hydrangea). Ovaj žbun raste u baštama, oko ograde i u prednjem dvorištu. Hortenzija cvet je višegodišnja biljka koja proizvodi velike nakupine malih cvetova u različitim nijansama roze, plave, ljubičaste, bele ili kombinacije boja – koje traju do jeseni.

Karakteriše se nazubljenim listovima i velikim loptastim cvetovima. Hortenzija grm može porasti i do 4 m u visinu.

Hortenzija uzgoj

Hortenzija uzgoj je moguć u bašti, ali i u saksiji. Držite zemlju vlažnom. Hortenzije će početi da venu ako zemlja postane suviše suva, pa vodite računa da ih zalivate svaki dan ili na dva dana, naročito tokom vrelih letnjih meseci. Zalijte hortenzije u blizini baze biljaka i iznad korena, a ne prskanjem vode direktno na cveće; ovo sprečava da cveće izgori na suncu.

 hortenzija cvece

Zaštitite hortenzije preko zime. Pokrijte ih malčem, slamom ili borovim iglicama do dubine od najmanje 46 cm. Ako imate manje žbunje, možete pokriti celu biljku preko zime. Uklonite pokrivač u rano proleće, nakon poslednjeg mraza.

Prihrana: dok hortenzija raste i cveta, samo dodajte vodi tečno đubrivo jednom nedeljno.

Promenite boju hortenzija. Boja hortenzije zavisi od pH tla u kojem je zasađena. Ako imate roze ili plavu hortenziju, moguće je da menjaju boju promenom pH zemljišta.To. To može trajati nedeljama ili mesecima, pa budite strpljivi!

Da biste promenili boju cveća od ružičaste do plave, smanjite pH zemljišta dodavanjem sumpora ili treseta.

Da biste promenili boju cveća iz plave u roze (što je teže nego promenom od ružičaste do plave boje), dodati krečnjak u tlo da podigne pH zemljišta.

Cvetovi bele hortenzije ne menjaju boju.

 bela hortenzija uzgoj

Hortenzija sadnja           

Sadnja hortenzija treba da se obavi u proleće ili jesen. Sadnja u jednom od ovih blagih godišnjih doba će dati hortenziji vremena da se prilagodi uslovima zemljišta i pusti koren pre nego što vreme bude više ekstremno.

Hortenzija sadnja podrazumeva da najpre pronađete dobro sadno mesto. Hortenzije su lake za uzgoj ili u bašti ili u velikim posudama. Koji god način da izaberete, moraćete na nađete mesto na kojem će dobijati puno sunce ujutru i hladovinu u popodnevnim satima. Hortenzije velikog lista će rasti u potpunoj senci, pa izaberite ovu sortu ako imate hladovinu u dvorištu. Obogatite zemljište sa kompostom. Hortenzije zahtevaju bogato, dobro propusno zemljište koje zadržava vlagu. Ako radite sa suvim ili osiromašenim zemljištem,morate dodati kompost. Ako vaša zemlja teži da drži vodu, možete dodati treset da pomogne sa drenažom. Ako sadite više od jedne hortenzije, one treba da budu raspoređene sa razmakom 1.5-2.1 m, jer biljke mogu da narastu veoma velike. Neke hortenzije mogu biti posađene bliže zajedno, dok druge možda treba da budu zasađene sa razmakom od najmanje 3 m.

Važno je da se koren hortenzije zalije u vreme setve, pa početi sa postavljanjem korena u rupu koju ste iskopali. Popunite rupu sa nekoliko centimetara vode i ostavite da se potpuno isprazni, zatim popunite rupu sa zemljom i zalijte još jednom.

Sadnja hortenzija preduboko može izazvati propadanje korena. Ako ne zasadite koren dovoljno duboko, vaša hortenzija bi mogla da propadne usled jake kiše ili jakog vetra.

hortenzija sadnja

Hortenzija u tegli           

Kada je gajenje hortenzija u tegli u pitanju, treba izabrati jake i otporne sorte, kao što su: “Bella” ili plava hortenzija (blue hortenzija), “Schone Bautznerin” ili roze, “Leuchtfeuer” ili crvena, “Rosita” ili roze i “Schneeball” ili bela. One će vremenom postati vrlo atraktivne i ukrasne. Hortenzija u saksiji zahteva dosta vode, ali nikako ne podnosi vlažnost. Poželjno je koristiti kišnicu za zalivanje. Ona ne dozvoljava da pH vrednost previše poraste (da površina zemljišta u saksiji ne bude bela). Saksija ili tegla za uzgoj hortenzija treba da bude dovoljno velika, sa dobrom drenažom. Kod hortenzija u tamnim saksijama na sunčanim staništima može da dođe do nepovoljnog obrazovanja korena.

Hortenzija u tegli ili saksiji najbolje uspeva u blago kiselom (pH 5.5), glinovitom zemljištu, bogatom humusom i koje dobro drži vlagu, ali ne i stalnoj vlažnosti. Kod plavih sorti, pH vrednost treba da iznosi oko 4–4,5.

 hortenzija u tegli

Presađivanje hortenzija

Najbolji period za presađivanje i premeštaj hortenzije je sledeća godina u proleće. U jesen se mogu presaditi onda kada izgube svo lišće, ali svakako nemojte čekati da se zemlja smrzne.

Hortenzije u saksiji bi trebalo presađivati na svake 2-4 godine u saksiju za broj veću.

presadjivanje hortrnzija

Hortenzija razmnožavanje

Najlakša metoda za razmnožavanje hortenzije je reznicama. Reznice hortenzije treba uzeti u julu ili avgustu, zatim ih zabodite u pesak u koji ste prethodno dodali treset. Obavezno održavajte podlogu vlažnom i održavajte temperaturu od oko 15 C.

Hortenzija orezivanje

Orezivanje hortenzije može da im pomogne da zadrže lep oblik i proizvode lepo cveće iz godine u godinu.

Hortenzija orezivanje treba obaviti samo kada je to neophodno. Nove hortenzije ne treba da se orezuju; ako to uradite, možda nećete dobiti nove cvetove sledećeg proleća. Ako imate starije hortenzije koje su postale prilično velike i trebalo bi ih smanjiti, proverite da li ih orezujete u pravo vreme u godini u skladu sa različitim sortama hortenzija koje ste posadili.

Sorte hortenzija velikog lišća treba orezati nakon što cvetovi izblede (uvenu) u kasno proleće.

Hortenzija hrastov list i druge sorte hortenzije koje cvetaju u tekućoj sezoni, treba da budu orezane dok biljka još uvek uspavana, krajem zime pre nego što se pojave cvetovi.

Hortenzija bolesti

Hortenziju može napasti crveni pauk. Od štetočinau ovom slučaju, treba pomenuti i gljive i bakterije. Najčešće hortenzija bolesti su pegavost lista, pepelnica, palež I truljež korena. U slučaju da primetite da je vašu hortenziju napala neka bolest, upotrebite odgovarajući preparat.

Vrste                 

Najpopularnije vrste hortenzija su: “Bella” ili plava hortenzija (blue hortenzija), “Schone Bautznerin” ili roze, “Leuchtfeuer” ili crvena, “Rosita” ili roze i “Schneeball” ili bela.

Sorte hortenzije (niža klasifikacija): Krupnolisna hortenzija, Pamučasta hortenzija, Hrastolika hortenzija, Hydrangea arborescens, Hortenzija puzavica.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply