Lobelija (lat. Lobelia) se u našem klimatskom području uzgaja kao jednogodišnja biljka. Ovo ukrasno baštensko cveće je pogodno za uzgoj u visećim korpama, žardinjerama ili u bašti na ivičnjacima. Lobelija ima prelepe nežne cvetiće koji će ulepšati vaš vrt ili vašu terasu.

Lobelije treba uzgajati na mestima izloženim suncu. Cvetovi su mali, do 1 cm prečnika, lepih boja. Biljka cveta u plavoj, ljubičastoj, beloj i ružičastoj boji sa belom ili žutom sredinom. Cvetovi lobelije takođe mogu biti prosti, jednoslojni, a ima i sorti sa duplim, punijim krunicama.

Lobelija cveta kao grmić, visine od 10-25 cm, u širinu od 10-15 cm. Listovi su sitni, zeleni, naizmenični, dugi do 1.5 cm. Postoje i sorte lobelije koje imaju lišće bronzanih boja. Padajuće sorte lobelije su pogodne za viseće saksije.

Cveta od početka leta do jeseni, u malim grozdastim cvetovima lepih boja.

Razmnožava se reznicama i semenom.

lobelije cvece

Lobelije uzgoj

Lobelija je veoma popularna ivična biljka u baštama, naročito za viseće korpe i prozorske saksije. Ona ima naročito dug period cvetanja, od sredine proleća do rane jeseni. To je višegodišnja biljka u oblastima sa suptropskom klimom, ali se često gaji kao jednogodišnja biljka u hladnijim područjima. Široko je dostupna u proleće, kao mlada biljka, ali se mora održavati u zatvorenom prostoru sve dok opasnost od mraza ne prođe.

Uzgoj lobelije nije toliko zahtevan – potrebno vam je samo malo vremena i truda.

Sadnja

Lobelija treba da se zasadi u maju ili početkom juna. Rasad lobelije možete kupiti i zatim ga posadite u zemljište koje je obogaćeno humusom. Zemljište u koje sadite biljku mora biti rastresito i propusno. Dakle, najbolje je da pripremite već isproban supstrat ili da napravite domaći humus. Zemljište u kojem ste posadili vašu biljku – nikada ne sme da bude suvo.

Pri sadnji lobelije, obratite pažnju da koren ne viri iz saksije. Gledajte da kupite zdravu biljku i da poštujete protokol o nezi i održavanju lobelije – tako da ćete uživati u prelepim cvetovima ove ukrasne biljke.

Nega i održavanje

Lobelija treba da se skraćuje nakon prvog talasa intenzivnog cvetanja. Ako je skratite samo nekoliko centimetara, biljka će se uspešno obnoviti i daće bogato cvetanje sve do kasne jeseni.Treba da je skraćujete kada primetite prve znake sušenja biljke.

Zalivanje

Dalji uzgoj lobelije biće uspešno obezbeđen ako supstrat održavate dovoljno vlažnim, svakako uz izbegavanje prekomernog orošavanja ili natapanja zemljišta. Neophodno je redovno zalivanje biljke.

Ona voli sunce, ali će dobro napredovati i u senovitim mestima, pored redovnog zalivanja, neophodna je i redovna i odgovarajuća prihrana. U julu biljku treba orezati, tj. skratiti za jednu trećinu njene visine – kao što smo već napomenuli – na taj način ćete produžiti vreme cvetanja biljke za čak dve nedelje.

Lobelija trajnica

Kao što smo već napomenuli, lobelija je višegodišnja biljka (trajnica) u oblastima sa suptropskom klimom, ali se često gaji kao jednogodišnja biljka u hladnijim područjima – kao i kod nas. Dakle, lobelija je nativna u regionu Južne Afrike gde je poznata kao višegodišnja biljka.

Lobelija je višegodišnja biljka koja se često smatra i uzgaja kao jednogodišnja, jer uslovi za njen rast moraju biti savršeni da biljka opstane i ponovo cveta još jednu godinu. Više od 360 vrsta lobelije se gaje kao godišnjaci, trajnice ili žbunje.

Lobelia erinus

Viseća lobelija (Lobelia erinus) je biljka koja se najčešće pronalazi duž ivice cvetnog pokrivača. Ona se može tretirati kao višegodišnja ili jednogodišnja biljka, zavisno od klime i lokacije u kojoj se gaji. Sa savršenim uslovima gajenja, ona će rasti iz godine u godinu. U surovim klimatskim uslovima će umreti nakon cvetanja i postavljanja semena.

Lobelija erinus

Lobelija erinus

Lobelia siphilitica

Velika plava lobelija (Lobelia siphilitica) smatra se višegodišnjom biljkom. Ima uspravne stabljike, kreće se od 2 do 3 metara u visinu, i cveta u kasno leto.

Lobelia inflata

Često se naziva indijanski duvan, Lobelia inflata se smatra otrovnom jednogodišnjom biljkom. Domoroci u Americi su žvakali i pušili lišće vrste Lobelia inflata. Stoga, jasno je otkuda nadimak ‘’indijanski duvan’’. Ovaj tip lobelije može da preživi u siromašnom tlu.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply