[icegram campaigns=”14335″]

Zašto je dobro jesti cveklu tokom trudnoće

Postoje mnoge brige kod žena u drugom stanju vezane za pitanja da li se neka namirnica sme jesti tokom trudnoće.Jedna od takvih je i cvekla.

Cvekla u trudnoći ne samo da nije štetna več je i poželjna i to kao sveža (sirova, kisela ili kao sok) tj. može se konzumirati u bilo kom obliku.Ipak sa količinom treba biti na oprezu jer ako preterate, postoji i nekoliko rizičnih faktora.

Da li vam se pojavila strašna želja za slatkišima, odkad ste ostali u drugom stanju? Da li želite da u ishranu ubacite što više hranljivih materija, kako bi sprečili rizik od pojave bilo kakvih defekta po rođenju? Ako se suočavate sa ovakvom dilemom i možete da se povežete sa ovakvom situacijom, pročitajte naš članak. Pričaćemo o cvekli, koja je savršeno rešenje za vaš problem.

Cvekla je slatko, zdravo povrće sa mnogim lekovitim svojstvima. Pročišćava krv i detoksikuje organizam. Možete je jesti sirovu, kuvanu ili u salati sa drugim povrćem. Svakodnevo pijenje soka od cvekle revitalizuje telo.

Možda ćete naići na puno osoba koje će vas upozoriti da ne jedete cveklu tokom trudnoće. Da li su to babske priče ili postoji razlog zbog kog bi cvekla u trudnoci štetno utucala na vašu bebu? Nastavite sa čitanjem, i otkrijte.

cvekla u trudnoci

Cvekla u trudnoći i njen pozitivan uticaj na zdravlje trudnice

 1. Smanjuje rizik od defekta po rođenju

Cvekla je bogata folnom kiselinom, koja je neophodna za pravilan rast tkiva. Folna kiselina je esencijalna za razvoj kičmene moždine kod bebe u prva tri meseca trudnoće. Konzumiranje cvekle u toku trudnoće obezbediće pravilan razvoj bebine kičmene moždine i delovati preventivno na defekte u moždini, kao što je spina bifida (rascep kičmenog stuba).

 1. Jača imunitet

Trudnicama je posebno važno da imaju jak imuni sistem, kako bi se zaštitile od mnogih oboljenja i infekcija. Cvekla ima antioksidantska svojstva, koja konstantno jačaju imunitet u trudnoći.

 1. Sprečava osteoporozu

Žene u drugm stanju su sklonije osteoporozi od drugih. Cvekla je bogata kalcijumom i silicijumom, pa ako je jedete cveklu u trudnoći sprečićete manjak kalcijuma u zubima i kostima, i smanjiti rizik od osteoporoze.

 1. Reguliše metabolizam

Cvekla je odličan izvor kalijuma. Sok od cvekle ili konzumiranje sirove cvekle u trudnoći balansira elektrolite i kontroliše metabolizam u toku trudnoće. Uz to, održava i krvni pritisak na normalnom nivou za buduće majke.

 1. Sprečava bol i otok u zglobovima

Cvekla sadrži betain, koji se ponaša kao antiupalni agent. Dakle, ukoliko budete jeli cveklu tokom trudnoće, sačuvaćete zglobove od oticanja i sebe od bolova.

 1. Pročišćava krv

Cvekla ima sposobnost da pročišćava krv. Pročišćavanjem krvi sprečićete mogućnost infekcije, koja može dovesti vašu bebu u opasnost. Postaćete snažniji, izdržljiviji, što je vrlo korisno tokom porođaja. Prisustvo cvekle u organizmu održavaće i vaš pritisak tokom porođaja.Dakle cvekla u trudnoci je više nego dobar izbor.

 1. Sprečava anemiju

Cvekla je bogat izvor gvožđa i povećava hemoglobin u krvi. Konzumiranjem cvekle u toku trudnoće sprečićete rizik od malokrvnosti (anemije) i obezbediti adekvatnu količinu hemoglobina.

Saznajte više>>>  Anemija u trudnoći – kako je sprečiti

 1. Kontroliše nivo šećera u krvi

Cvekla ima mali glikemijski sadržaj, pa je konverzija šećera u organizmu prilično dug proces. Ukoliko budete jeli cveklu u trudnoći, stabilizovaćete nivo šećera u krvi.

 1. Obezbeđuje zdrav razvoj fetusa

Zbog visoke količine vitamina A i E, pijenje soka od cvekle obezbeđuje optimalan razvoj fetusa.Sok od cvekle u trudnoći je takođe veoma zdrav izbor.

 1. Poboljšava varenje

Konzumiranje cvekle u toku trudnoće, poboljšava varenje i sprečava brojne digestivne poremećaje. Uz to, doprinosi zdravoj stolici i sprečava zatvor.

Nuspojave konzumiranja cvekle tokom trudnoće

Iako postoje brojni razlozi ZA konzumiranje cvekle u trudnoći, postoji i nekoliko rizičnih faktora.

 • Betain koji se nalazi u cvekli može izazvati mučninu, povraćanje, dijareju i gastrointestinalne probleme u toku trudnoće
 • Nitrati prisutni u cvekli mogu doprineti osećaju slabosti, za vreme trudnoće
 • Pijenje soka od cvekle može privremeno paralizovati glasne žice
 • Prevelike količine cvekle mogu rezultirati takozvanom biturijom, koja uzrokuje crvenkastu boju stolice i urina
 • Visok nivo oksalata u soku od cvekle može doprineti formiranju kamena u bubregu

Nivo opreza

Cvekla u trudnoći je sigurno bezbedna u količini od 100 – 150 grama dnevno a za veće količine najpametnija opcija je – konsultacija sa lekarom. Doktor će najbolje odrediti koju količinu cvekle možete da konzumirate i u koje vreme. Uz pomoć vođstva vašeg lekara, eliminisaćete sve moguće nuspojave.

Da li ste jeli cveklu u trudnoći? Na koji način ste je uključili u ishranu? Podelite vaše recepte sa ostalim budućim majkama.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply