cvet ljutic

Cvet ljutić ili ranunkula

 Cvet ljutić ili ranunkula pripada porodici Ranunculaceae i vodi poreklo iz Grčke, Turske i Irana. Originalno je ovo mali livadski cvet žute boje, dok su nastale brojne hibridne sorte sa dosta krupnijim cvećem različitih boja (Ranunculus asiaticus).

Cvetovi ljutića mogu biti puni ili jednostruki. Tako se mogu naći beli, roze, narandžasti, zlatni i crveni ljutić. Ljutić kao ukrasna biljka se prevashodno gaji za dekorisanje bašti i balkona, dok je vodeni ljutić (Ranunculus aquaticus) odličan izbor za vrtna jezerca.

Ljutić je takođe veoma cenjen i kao rezani cvet za cvetne aranžmane i bukete. Ljutić može narasti od 30 do 45 cm u visinu, dok širina ove biljke najčešće iznosi oko 30-ak cm. Listovi ljutića su karakterističe zeleno-plave boje. Cvetovi ljutića cvetaju krajem proleća i početkom leta, a podsećaju izgledom na cvet božura ako su dupli ili na cvet maka ako su jednostruki.

ranunkula

 Uzgoj

 Uzgoj ljutića zahteva da mu obezbedite dobro drenirano zemljište i puno sunca. Ova biljka ne podnosi mraz. Ukoliko joj obezbedite sve neophodne uslove i negu, ljutić će vas nagraditi svojim prelepim cvetovima.

ranunkula u saksiji

 Nega i održavanje

 Kada je u pitanju cvet ljutić nega i održavanje su vrlo jednostavni. U ovom slučaju može biti potrebno da izvučete lukovice na kraju sezone. Dozvolite da lišće skoro potpuno uvene i potom iskopajte lukovice. Stavite ih na hladnom, suvom mestu da ispari sva vlaga. Čuvajte lukovice na tamnom mestu do proleća, a zatim počnite uzgoj u zatvorenom prostoru u saksijama. Presadite ljutić napolje kada prođe sva opasnost od mraza i kada se pojave prvi pravi listovi. Ljutić zahteva temperature ne više od 16 C u toku dana i od 7-10 C preko noći za prekid mirovanja i početak klijanja.

Kada je u pitanju prihranjivanje ljutića, to treba činiti sa adekvatnim tečnim đubrivom na 10-ak dana.

Lisne vaši, grinje i bele leptiraste vaši su najveća pretnja ovom cvetu. Plamenjaču možete uspešno sprečiti korišćenjem adekvatnih fungicida.

ljutic sadnja

 Zalivanje

Kada je u pitanju zalivanje ljutića, ovde ne treba štedeti. Naime, ovaj cvet zahteva puno vlage, pa ga treba redovno i temeljno zalivati, a naročito leti, kada je veoma toplo i sušno.

 Razmnožavanje

 Razmnožavanje ljutića se obavlja pomoću njegovih lukovica, a takođe se može obaviti i metodom deljenja ili iz semena.

Sadnja i uzgoj iz semena

 Lukovice ljutića treba posaditi na jesen na dubini od 3-4 cm. Treba ih posaditi na sunčanom mestu, gde je zemljište dobro drenirano. Uspešno nicanje ljutića zahteva i puno vlage u toplim danima. Seme ljutića ima klijavost od oko 80%. Potrebno je da ovlažite seme i držite ga u frižideru 1-2 nedelje pre nastupanja setve. Seme ljutića treba posejati u rastresiti supstrat, koji sadrži trećinu treseta i perlit. Nakon setve, seme treba prekriti tankim slojem supstrata i saksiju staviti na mesto gde temperatura iznosi od 10-15 C i gde je dobra cirkulacija vazduha. Supstrat ne sme biti suv u periodu klijanja! Kada krenu biljčice da niču, smanjite vlagu i pomerite saksiju sa ljutićem na hladnije, provetreno i senovito mesto. Biljčice ljutića treba prihranjivati đubrivom sa azotom, na nekih 10-ak dana dok biljka ne ojača. Za nekih 6 nedelja biljka će biti spremna za rasađivanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply