deca-leže-na-tepihu

U svetu uređenja enterijera, tepisi su mnogo više od ukrasa ili tople podloge za noge. A kada u dom dođe dete, tepih postaje glavni prostor za igru, učenje i razvoj. Međutim, nisu svi tepisi isti, naročito kada je u pitanju zdravlje i bezbednost vašeg mališana.

Da bi deca bezbrižno puzala, igrala se i učila, važno je znati kako prepoznati tepihe koji ne sadrže toksične materijale, koji su otporni na alergene i koji pružaju potrebnu mekoću i zaštitu. U narednim redovima pročitajte kako da donesete najbolju odluku za vaše najmlađe članove porodice kada je u pitanju izbor tepiha, gde se kupuju kvalitetni i pristupačni dečiji tepisi i kako njihov izbor utiče na zdravlje.

Koje opasnosti krije tepih?

Tepisi su centralni deo dečije sobe ili igraonice, ali ni ne razmišljamo previše kakve opasnosti mogu da kriju. Mnogi od njih sadrže hemijske supstance koje se koriste u procesu proizvodnje. Na primer, neki tepisi ispuštaju isparenja poznata kao VOC (volatile organic compounds), koja mogu izazvati alergijske reakcije ili iritaciju disajnih puteva. Deca, koja provode više vremena na podu igrajući se, su posebno izložena ovim rizicima.

Tepisi su najčešći domaćini grinjama, bakterijama i drugim mikroorganizmima. Redovno čišćenje smanjuje rizik od izloženosti, ali oni koji se ne čiste pravilno mogu postati osnovno sredstvo za širenje zaraza.

Klizavi tepih ili onaj koji se lako podvija pojačava rizik od padova i povreda. Uz to, određeni modeli sadrže tvrde ili oštre krajeve koji su opasni za malu decu.

Tu su i biološke pretnje, jer vlažni i nepravilno očišćeni tepisi mogu postati plodno tlo za buđ i bakterije. Izlaganje ovim mikroorganizmima potencijalno izaziva ili pogoršava zdravstvene probleme kod dece.

Kako izabrati pravi tepih

Iako se najčešće vodimo estetikom, prioritet bi trebalo da budu zdravstveni i bezbednosni aspekti. Evo nekoliko važnih stvari na koje treba obratiti pažnju:

Materijal – Izbegavajte sintetičke materijale poput najlona i poliestera, koji oslobađaju štetna isparenja. Idealno je da tepih bude napravljen od prirodnih materijala poput vune ili pamuka, jer su hipoalergenski i dobro regulišu temperaturu. Vuneni tepisi su prirodno otporni na bakterije i prašinu, što ih čini odličnim izborom za dečije sobe.

Tretmani protiv fleka i zapaljivosti – Neki tepisi su tretirani hemikalijama kako bi bili otporni na fleke ili plamen. Iako ovi tretmani mogu biti korisni sa jedne strane, sa druge sadrže supstance koje nisu zdrave za dečiji organizam. Preporučuje se odabir tepiha koji nisu izloženi navedenim hemikalijama ili potraga za onim proizvođačima koji koriste ekološki prihvatljive metode.

Debljina i podloga – Za dečije sobe, debeli, mekani tepisi su idealni jer pružaju dodatnu zaštitu prilikom padova. Međutim, obratite pažnju i na podlogu tepiha. Neki podmetači sadrže ftalate ili druge štetne hemikalije.

Održavanje – Odaberite onaj koji je lako održavati. Deca često prosipaju tečnost ili hranu, a lako održavanje tepiha znači i smanjena upotreba jakih sredstava za čišćenje.

Sertifikacija – Potražite materijale i firme koji imaju sertifikate koji garantuju da proizvod ima niske emisije štetnih isparenja. Obratite pažnju na deklaraciju proizvoda i potražite one koji su sertifikovani kao “bez štetnih supstanci” ili “sigurni za decu”.

Dizajn – Dok je zdravlje i bezbednost na prvom mestu, tepih vašem detetu treba da bude i vizuelno privlačan. Šarene boje, interesantni uzorci i teksture će stimulisati maštu i kreativnost mališana. Prilikom izbora tepiha, uzmite u obzir dimenzije dečije sobe i postavku nameštaja. On treba da odgovara prostoru i ne bi smeo da bude ni preveliki ni premali.

dečiji-tepih-igračke

Pravilno održavanje tepiha

Dečiji imunološki sistem je još uvek u razvoju, što znači da su deca osetljivija na različite alergene i patogene. Jasno je da su tepisi pravo skladište ovih materija, zato je i njihovo pravilno održavanje visoko na listi prioriteta. Jer to nije samo estetsko pitanje, već i pitanje zdravlja.

Redovno usisavanje tepiha je osnovni korak u održavanju čistoće. Na ovaj način ih treba održavati minimum jednom sedmično, jer je to najefikasniji način u uklanjanju prašine, mrvica hrane i drugih čestica koje mogu izazvati alergijske reakcije. Koristite usisivač sa HEPA filterom kako biste uklonili i mikroskopske alergene.

Brzo reagujte na sve fleke i mrlje koje nastanu prosipanjem hrane i napitaka. Upotrebljavajte blagi deterdžent i toplu vodu za čišćenje, izbegavajte hemijska sredstva koja ostavljaju tragove štetnih hemikalija. Umesto toga, koristite prirodna rešenja kao što su soda bikarbona, sirće ili limunov sok.

Otvarajte prozore i provetravajte sobu što je češće moguće kako biste omogućili cirkulaciju svežeg vazduha. To pomaže u smanjenju koncentracije hemikalija i prašine iz tepiha.

Pored redovnog usisavanja, povremeno dubinski očistite tepih. Ovo možete uraditi sami koristeći profesionalne mašine za čišćenje tepiha ili angažovanjem profesionalaca. Dubinsko čišćenje uklanja duboko ukorenjene alergene i hemikalije.

Ako imate kućne ljubimce, posebno pazite na čistoću tepiha. Dlake i čestice koje oni donose povećavaju rizik od alergijskih reakcija. Redovno četkajte kućne ljubimce i usisavajte tepih kako biste sprečili akumulaciju alergena.

Dozvolite tepihu da diše i ukoliko je moguće, postavite podmetače ispod da biste sprečili razvoj buđi i gljivica sa donje strane tepiha.

Naučite svoju decu o pravilima održavanja čistoće u dečijoj sobi. Opominjite ih da ne jedu na tepihu i da odmah obrišu fleke kako bi se sprečilo produbljivanje problema.

Deca su osetljiva na mnoge spoljne faktore, a čist i dobro održavan tepih će znatno smanjiti rizik od alergija i infekcija. U krajnjoj liniji, odluka o tome da li uopšte i postaviti tepih u dečiju sobu zavisiće od vaših potreba i preferencija. Ako želite da detetu pružite udobnost i toplinu, uz dekorativni element, tepih može biti odličan izbor. Takođe, možete razmotriti kompromise, kao što su manji tepisi ili tepisi koji se lako čiste. Važno je da se odluka uskladi sa potrebama i stilom vaše porodice, kako bi dečija soba bila funkcionalno i zdravo okruženje za najmlađe.

https://www.pexels.com/photo/children-doing-homework-5088174/

https://www.pexels.com/photo/children-playing-with-colorful-wooden-blocks-8535193/

https://www.pexels.com/photo/a-child-playing-with-a-wooden-stacking-toy-6692878/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply