ultrazvuk dojke2

Kao i uvek kada su u pitanju različiti pregledi, sa kojima se neko susreće možda prvi put, sasvim prirodno i očekivano javlja se pitanje da li se radi o pregledu koji je bezbolan, odnosno koji se ne može okarakterisati kao neprijatan i slično.

Odgovor na pitanje da li je ultrazvuk dojke neprijatan pregled je negativan, prosto zato što pripadnica nežnijeg pola koja se odluči za ovakav pregled zaista neće imati nikakve  nelagodnosti.

U kojim slučajevima je neophodno uraditi ultrazvuk dojke?

Odmah da razjasnimo, većina lekara smatra da je ultrazvuk dojke jedan od pregleda koji treba da bude uvršten u redovnu brigu o zdravlju, pa se u tom smislu, kao i ginekološki pregled, preporučuje jednom u toku godine. Naravno da postoje situacije kada je u najkraćem mogućem roku neophodno izvršiti ultrazvuk dojke, ali svakako će to preporučiti nadležni lekar.

A ono što je naročito bitno za pacijentkinje jeste da se radi o pregledu koji je potpuno neškodljiv, uzevši u obzir da je ultrazvuk takav aparat, da ne emituje nikako zračenje, pa se u tom smislu ultrazvuk dojke preporučuje čak i trudnicama, odnosno pripadnicama nežnijeg pola koje su mlađe životne dobi.

Pored toga što se preporučuje u okviru redovnog godišnjeg ginekološkog pregleda, takav pregled je neophodan i kada se primeti bilo kakva promena na dojkama, bilo u vidu čvorića, bila u vidu promena na koži grudi, odnosno u izgledu bradavice ili njenoj teksturi. Takođe, ako na grudima postoje neka posebno osetljiva ili bolna mesta, valjalo bi uraditi ultrazvuk dojke, kao i u situaciji kada postoji neuobičajen iscedak iz bradavice.

Najbitnije je da nadležni lekar utvrdi da li je potrebno uraditi ultrazvuk dojke ili eventualno mamografiju, a što svakako može da učini nakon adekvatnog pregleda.

Kako teče priprema za ultrazvuk dojke?

Da se pripadnice nežnijjeg pola ne bi opterećivale, odmah moramo napomenuti da ultrazvuk dojke ne spada u neprijatne preglede i da ne postoji u principu nikakva priprema koju moraju da izvrše.

Najbitnije je da pacijentkinja nastoji u toku pregleda da bude što je moguće opuštenija.

Iako to nije zabranjeno, valjalo bi pre nego što bude izvršen ultrazvuk dojke da dama ne koristi različita hemijska sredstva na tom delu tela, u vidu mleka za telo, ulja ili krema, te losiona i sličnog. Isto tako je potrebno i da u toku pregleda ne nosi na sebi nikakav nakit, ali se podrazumeva da će je o tome svakako obavestiti medicinska sestra.

Da bi pacijentkinja mnogo lakše prošla kroz ultrazvuk dojke, preporučuje se da obrati pažnju i na to kakvu odeću nosi na taj pregled, u smislu da može lako da je skine, a mora imati na umu i to da će u toku pregleda biti u obavezi da leži na leđima.

Kako u praksi izgleda ultrazvuk dojke?

Kada jednom bude otišla na ovaj pregled, svaka dama će shvatiti koliko je zapravo ultrazvuk dojke metoda, koja se ne može okarakterisati uopšte kao neprijatna. Zato i jeste najbitnije da bude što je moguće opuštenija, te da sluša savete lekara.

Ovakva vrsta pregleda se vrši u ležećem položaju, a pacijentkinja tom prilikom treba da legne na leđa. Nakon toga joj lekar nanosi namenski gel na kožu grudi, a onda uz pomoć aparata vrši ultrazvuk dojke.

Za vreme trajanja pregleda lekar će blago pritiskati uz pomoć ultrazvučne sonde grudi pacijentkinje, kako bi načinio adekvatan snimak.

Najbitnije je da pripadnica nežnijeg pola koja odlazi na ovaj pregled prvi put zna da je ultrazvuk dojke zapravo potpuno bezbedan, ali i bezbolan, s tim što može u određenim segmentima da bude neprijatan, i to samo ako nadležni lekar koji vrši ovaj pregled bude morao da blago pritisne grudi pacijentkinje, kako bi pregled bio uspešniji, odnosno da bi mogao što kvalitetnije snimke ultrazvukom da načini.